REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastarosiomis dienomis socialiniame tinkle plinta įrašas, kuriuo dalinasi nusivylę VU ligoninės Santaros klinikų rezidentai. Kartu su visais įstaigos gydytojais iš ligoninės vadovybės gavę laišką apie žadamas kalėdines premijas, pasirodo, vėl eilinį kartą buvo „apmauti“. Kaip aiškina klinikos, viso labo įvyko techninė klaida, taigi didesnį atlyginimą paskutinį metų mėnesį jaunieji gydytojai matys kaip savo ausis.

Pastarosiomis dienomis socialiniame tinkle plinta įrašas, kuriuo dalinasi nusivylę VU ligoninės Santaros klinikų rezidentai. Kartu su visais įstaigos gydytojais iš ligoninės vadovybės gavę laišką apie žadamas kalėdines premijas, pasirodo, vėl eilinį kartą buvo „apmauti“. Kaip aiškina klinikos, viso labo įvyko techninė klaida, taigi didesnį atlyginimą paskutinį metų mėnesį jaunieji gydytojai matys kaip savo ausis.

REKLAMA

Ligoninės generalinis direktorius prof. Feliksas Jankevičius dar savaitės pradžioje visiems įstaigos darbuotojams išsiuntė laišką dėkodamas už bendrus darbo metus ir nudžiugino, kad su lapkričio mėnesio atlyginimu juos pasieks ir kalėdinės premijos. 

Tačiau rezidentams pasitikslinus dėl atlyginimo dydžio, atsiųstas patikslinimas, jog rezidentams išmoka nebuvo skirta. 

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus universiteto Rezidentų tarybos pirmininkas Laimonas Uščinskas patvirtino, kad šią situaciją vertina kaip itin apmaudžią klaidą. 

„Santaros klinikos nesugeba pasidaryti atskirų pašto grupių rezidentas ir kitiems darbuotojams, todėl laišką, skirtą ne visiems darbuotojams, nusiunčia visiems. Kadangi rezidentams apmokėjimas skiriamas iš kitos „kišenės“, ne iš ligoninės, o ministerijos, tai jie tiesiog skaičiuoja viena, o parašo kita. 

REKLAMA

Ta sistema jau buvo daug metų. Ir tai išties skaudina rezidentus, nes gaunamos tokios žinutės ir vis viliamasi, kad gal sulauks tų premijų. Belieka tikėtis, kad galbūt ministerija atkreiptų į tai dėmesį ir galėtų skirti premijas“, – kalbėjo jis.

Klinikos paaiškino situaciją

Santaros klinikų administracija savo ruožtu apgailestavo dėl įvykusios techninės klaidos ir dėl nesavalaikio informavimo apie vienkartinių išmokų galimybes. 

„Deja, tokio dydžio įstaigoje, kaip Santaros klinikos, kartais iš tiesų kyla nesusikalbėjimų ir tam tikrų nesusipratimų tarp kolegų. Kaip, kas ir kada skiria bei iš kokių lėšų rezidentai gauna tiek darbo užmokestį, tiek ir esant galimybėms vienkartines išmokas, viskas labai aiškiai reglamentuota teisės aktuose.

REKLAMA
REKLAMA

Yra Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. liepos 31 d. įsakymu Nr. V-721 patvirtintas Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos įstaigų, kuriose rezidentai dirba gydytojais rezidentais, išlaidų, susijusių su gydytojų rezidentų darbo užmokesčiu, kompensavimo tvarkos aprašas (toliau – Aprašas). Jame yra nustatyta sveikatos priežiūros įstaigose įdarbintiems gydytojams rezidentams skiriamų išlaidų, susijusių su gydytojų rezidentų darbo užmokesčiu, kompensavimo iš Sveikatos apsaugos ministerijai skiriamų tikslinių valstybės biudžeto asignavimų tvarka.

Taip pat Sveikatos apsaugos ministerija, su sveikatos priežiūros įstaiga – rezidentūros baze ir universitetu yra pasirašiusios trišalę sutartį, patvirtintą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. kovo 6 d. įsakymu Nr. V-176 „Dėl Valstybės biudžeto asignavimų, skirtų rezidento bazinei pareiginei algai mokėti, paskirstymo rezidentūros bazėms tvarkos aprašo tvirtinimo“. Ten yra parašyta, kad turi būti skiriamos lėšos sveikatos priežiūros įstaigoms, kaip rezidentūros bazėms. Tokiu būdu yra kompensuojamos įstaigoms išlaidos, susijusios su gydytojų rezidentų darbo užmokesčiu. Tai reiškia, kad iš Sveikatos apsaugos ministerijos skirtų lėšų gydymo įstaigai kompensuojamos būtent tokios išlaidos: gydytojų rezidentų bazinei pareiginei algai; įmokoms valstybinio socialinio draudimo fondui; įstaigos garantiniam fondui; kompensacijoms už nepanaudotas kasmetines atostogas", – teigiama Santaros klinikų administracijos atsiųstame atsakyme.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkreiptas dėmesys, kad Sveikatos apsaugos ministro 2008 m. kovo 6 d. įsakymu Nr. V-176 patvirtintu Valstybės biudžeto asignavimų, skirtų rezidento bazinei pareiginei algai mokėti, paskirstymo rezidentūros bazėms tvarkos aprašu nustatyta, kad esant lėšų ekonomijai, sveikatos apsaugos ministro įsakymu rezidentūros bazėms (gydymo įstaigoms) gali būti skiriama papildomų lėšų, kad gydytojams rezidentams būtų išmokėtos vienkartinės piniginės išmokos įstatymu nustatytų švenčių progomis. 

„Pastaraisiais metais Sveikatos apsaugos ministerija iš tiesų skirdavo minėtų papildomų lėšų. Tuo tarpu, Santaros klinikos, kaip rezidentūros bazė, gavusi tokias papildomas lėšas, visuomet rezidentams jas išmoka teisės aktų nustatyta tvarka. Todėl norėtume patikinti, kad kai tik Santaros klinikoms Sveikatos apsaugos ministerija 2019-aisiais metais skirs minėtas papildomas lėšas, gydytojai rezidentai atitinkamas vienkartines pinigines išmokas gaus. Tai paprastai įvykdavo kiekvienų metų paskutinį mėnesį. Tikimės, kad taip bus ir šiais metais“, – aiškino ligoninės administracija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų