REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus universitetas (VU) pradėjo streiką ir dviem dienoms užsirakino visas duris. Paskaitose nėra nei dėstytojų, nei studentų. Nors algos čia per 2 metus padidėjo 50 proc., dėstytojams to maža. Jie reikalauja kitąmet dar 20 proc. didesnių atlyginimų. Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius tvirtina neturįs tiek pinigų, tačiau sutinka derėtis dėl algų kėlimo ateityje.

Vilniaus universitetas (VU) pradėjo streiką ir dviem dienoms užsirakino visas duris. Paskaitose nėra nei dėstytojų, nei studentų. Nors algos čia per 2 metus padidėjo 50 proc., dėstytojams to maža. Jie reikalauja kitąmet dar 20 proc. didesnių atlyginimų. Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius tvirtina neturįs tiek pinigų, tačiau sutinka derėtis dėl algų kėlimo ateityje.

REKLAMA

Šalia Vilniaus universiteto ketvirtadienį sąmyšis. Į paskaitas negali patekti ne tik studentai, bet taip pat apžiūrėti istorinio universiteto ansamblio negali ir turistai. Visi padaliniai ir filialai universitete uždaryti. Universitetas ketvirtadienį ir penktadienį streikuoja.

Ant durų sukabinusi spynas ir atitvarus, Vilniaus universiteto administracija visus darbuotojus išleido dviem apmokamoms laisvoms dienoms. Protesto akcija siekia dar labiau paspausti valdančiuosius didinti bent dešimtadaliu algas ne rugsėjį, kaip numato Vyriausybė, o jau sausį.

REKLAMA
REKLAMA

Vienintelė protesto akcijai skirta paskaita vyksta Filosofijos fakulteto auditorijoje.

„Mes čia susirinkome todėl, kad Vyriausybė netesi savo pažadų padidinti bent 10 proc. dėstytojų ir mokslininkų atlyginimus nuo sausio 1 d.“

REKLAMA

Čia susirinkusieji neslepia pasipiktinimo, kad, įklimpę biudžeto dalybose, valdantieji atidėlioja algų kėlimą dėstytojams ir mokslininkams.

„Yra labai svarbu, kad universitetas parodo savo poziciją, kad kovoja už savo teises ir aukštąjį išsilavinimą.“

„Ką man reikės daryti? Gal taupyti pinigus, nes reikės už 400 eurų per mėnesį gyventi.“

Šiuo metu Vilniaus universiteto lektorius gauna 630 eurų į rankas mėnesio atlyginimą. Turintis daktaro laipsnį, 765 eurus. Kuo pareigos aukštesnės, tuo didesnis ir mėnesio atlygis, ir štai profesorius uždirba 1300 eurų  į rankas. Beje, universiteto rektorius pripažįsta, kad šios algos tėra tik dalis universiteto mokslo darbuotojų pajamų. Jie dar prisiduria iš papildomų veiklų.

REKLAMA
REKLAMA

„Profesoriaus pajamos yra dar kokiais 20–30 proc. didesnės nei pareiginis atlyginimas. Kuo žemesnės pareigos, tuo mažiau galimybių prisidurti universiteto viduje, ieško darbų už universiteto ribų“, – sako VU rektorius Artūras Žukauskas.

Na, o didžiausią atlyginimą universitete gauna rektorius. Iki šiol Artūro Žukausko mėnesio alga siekia 3900 eurų į rankas. Bet tai ne riba. Rektorius siekia būti perrinktas antrai kadencijai, o paskelbtame konkurse jau siūloma 5,5 tūkst. eurų alga į rankas.

„Taryba vadovavosi paprastais skaičiais, žiūrėjo, kiek rinkoje vertinamas vadovas organizacijoje, kurioje yra 25 tūkst. narių, iš jų 5 tūkst. darbuotojų. Ta suma nėra iš piršto laužta“, – pasakoja A. Žukauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rektorius atmeta kaltinimus, esą streiką organizuoja, siekdamas sulaukti universiteto bendruomenės paramos per artėjančius naujo rektoriaus rinkimus, kuriuose jis tikisi laimėti. Ministras A. Monkevičius protestuojantiems primena, kad finansavimas universitetams pastaraisiais metais didėjo, ypač Vilniaus universitetui – po šeštadalį, t. y. po 10 mln. eurų kasmet.

Dėstytojų algos per dvejus metus čia padidintos 50 proc. Kitąmet jos taip pat turi didėti dar dešimtadaliu, tik universitetui užkliuvo, kad rugsėjį, o ne sausį.

Be to, aukštosios mokyklos turi laisvę pačios spręsti, kokią dalį valstybinio finansavimo skirti atlyginimams, tačiau rektorius atkerta, esą visus vidinius rezervus taupyti jau išnaudojo. Ministras tikina negalįs įvykdyti protestuotojų reikalavimo kitąmet 20 proc. padidinti  dėstytojams algas, mat tam reikia 40 mln. eurų, todėl ragina tartis dėl naujo nacionalinio susitarimo.

REKLAMA

„Taip, reikėtų didinti greičiau, daugiau, bet galimybės nėra beribės. Valstybė turi ribotus išteklius“, – teigia A. Monkevičius.

Vilniaus universitetui streikuojat, Seimas visgi sukruto. Nors ministras A. Monkevičius tvirtina negalįs dėstytojams algų didinti kitą mėnesį, valdantieji ir opozicija jau registruoja siūlymus bruzdantiems dėstytojams sausį pakelti algas dešimtadaliu ir sukrapštyti tam 17 milijonų eurų.

„Manau, kad surinks, dabar registruoja valdantieji naują pasiūlymą protingiau apmokestinti bankus. Gal sulauks tas pasiūlymas palaikymo Seime“, – kalbėjo Seimo narė, socialdemokratė Rasa Budbergytė.

Paskelbę streiką ,VU darbuotojai reikalauja ne tik 20 proc. didesnių algų kitąmet, bet ir jas susieti su nuolat augančiu šalies vidutiniu atlyginimu. Taip pat didesnių stipendijų studentams ir didesnio mokslo tyrimų finansavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų