REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau vos įregistravus Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF ) biudžeto įstatymo projektą netilo kalbos ir pasipiktinimas dėl numatytos į rezervą pervesti jo sumos. Medikai piktindamiesi svarstė, kokia gi didelė krizė laukia, kad turime tiek kaupti rezervui, užuot tuos pinigus panaudojus medikų algoms kelti ir pacientams teikiamoms paslaugoms gerinti. Net ir antradienį Seimui pateiktas patobulintas projektas įvertintas kritiškai, o valdančiųjų atstovai ir garsus gydytojas vėl spėjo viešai „pasikapoti“.   

Jau vos įregistravus Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF ) biudžeto įstatymo projektą netilo kalbos ir pasipiktinimas dėl numatytos į rezervą pervesti jo sumos. Medikai piktindamiesi svarstė, kokia gi didelė krizė laukia, kad turime tiek kaupti rezervui, užuot tuos pinigus panaudojus medikų algoms kelti ir pacientams teikiamoms paslaugoms gerinti. Net ir antradienį Seimui pateiktas patobulintas projektas įvertintas kritiškai, o valdančiųjų atstovai ir garsus gydytojas vėl spėjo viešai „pasikapoti“.   

REKLAMA

Dar pirmadienį Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto podiplominių studijų prodekanas prof. Vytautas Kasiulevičius pasidžiaugė, kad Seimo narių grupė balsavimui pateikė alternatyvų PSDF biudžeto projektą, kuriame į PSDF rezervą vietoj 200 mln. siūloma perkelti tik 50 mln. eurų.

Projektą pateikė Raimundas Martinėlis, Antanas Matulas, Irena Degutienė, Gabrielius Landsbergis, Vytautas Juozapaitis, Mykolas Majauskas, Ingrida Šimonytė, Irena Haase, Eugenijus Gentvilas, Algirdas Sysas, Dovilė Šakalienė, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Kęstutis Bartkevičius, Andrius Mazuronis, Ona Valiukevičiūtė, Remigijus Žemaitaitis, Irina Rozova, Vytautas Bakas, Aušrinė Armonaitė, Aistė Gedvilienė, Jonas Liesys. 

REKLAMA
REKLAMA

„Ačiū už tai. Laimėti balsavime būtų sąžininga pacientų ir medikų atžvilgiu, bet neduoti kitiems jau pažadėtų, tegu ir virtualiai ,,atimtų" 150 mln. eurų iš sveikatos apsaugos valdžia irgi nebegali. Beje, 457 mln. rezervui, kaip siūlo opozicija, būtų per akis, jeigu sveikatos sistemos sąskaita nebūtų sprendžiamos kitų sričių problemos“, – taip socialiniame tinkle rašė gydytojas.

REKLAMA

Į tokius jo žodžius netruko sureaguoti Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ Asta Kubilienė, teigdama, kad „svarstant ateinančių metų biudžetą, iš Seimo opozicijos (ir ne tik) atsiranda ne vienas Don Kichotas, kuris ruošiasi „išgelbėti pasaulį“.

„Ypač prieš rinkimus. Ir tai nieko naujo. Pavyzdžiui, siūloma visiems duoti pinigų iš valstybės biudžeto ir kuo daugiau, o tuo tarpu mokesčius (t. y. pajamas) mažinti. Na, tikriausiai toks yra opozicijos darbas. Tam pasirenkamos manipuliacijos, teikiama melaginga informacija, neigiami faktai ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA

Tiek Seimo valdantieji, tiek Vyriausybė tęsi savo pažadus: ženkliai ir nuosekliai didėja medikų darbo užmokestis. Jis didinamas etapais. Taip kaip buvo žadėta medikų profesinėms sąjungoms. Didėja ir gydymo paslaugų įkainiai, didėja lėšos ir kitose eilutėse.

Visgi labiausiai stebina tai, kad manipuliacijomis užsiima ir „žinomas gydytojas, aktyvus LMS veikėjas“. Beje, jo nuomonė neretai skiriasi nuo LMS. Manipuliacijomis, melagingos informacijos skleidimu, (o gal paprasčiausiai elementaraus Seimo darbo ir procedūrų neišmanymas) užsiima AKADEMINIS (?!) žmogus?

Tad natūraliai kyla klausimas – ar čia dar vienas Don Kichotas, o gal Sanča Pansa?“, – dėstė parlamentarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Kasiulevičius neieškojo žodžio kišenėje ir pagyręs Seimo narę, kad skaito literatūrą, atsikirto taip: „Asta Kubiliene, džiugu, kad ėmėte skaityti Migelio de Servanteso kūrinius. Sanča Pansa tik kūrinio pradžioje toks kvailas, bet jeigu kada nors perskaitysite knygą iki pabaigos, tai pamatysite, kad jis buvo gana išmintingas ir netgi visai neblogas žmogus. Kita vertus, Sanča Pansa tarnavo žmogui, kuris gal naiviai, bet visgi siekė tiesos. Kur čia problema? Aš suprantu, kad visai valstiečių frakcijai liepta pasinerti į kūrybą, bet skaitykite ne kūrinių anotacijas, o pačius kūrinius. Tomas Janeliūnas tikrai nevienišas."

Verdant diskusijoms dėl kitų metų PSDF biudžeto nusprendė netylėti ir pats sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jis tvirtino, kad yra nenormalu klaidinti bendruomenę ir versti ją vaikščioti užsidėjus rožinius akinius.

REKLAMA

„Pirmiausia noriu priminti kai kuriems aktyviems komunikatoriams, kad biudžetą rengia ir tvirtina ne opozicija, kuri dažniausiai visais įmanomais būdais trukdo ir vilkina biudžeto priėmimą ar net renka rajonuose gyventojų parašus prieš biudžetą.

Biudžetą rengia ir jo priėmimu rūpinasi pozicijoje esantys politikai, kuriuos kai kurie jokių ribų nebejaučiantys veikėjai išvadina „parazitais”.

Gerbiu Lietuvos Medikų sąjūdį (LMS), bet kviečiu suprasti, kad dalyvavimas opozicijos frakcijose ar pasisakymai opozicijos darbotvarkės metu Seimo salėje jokios pridėtinės vertės nesukuria, nes jūsų giriama opozicija dažniausiai trukdo priimti biudžetą ar balsuoja susilaikydami.

REKLAMA

Mieli kolegos medikai, opozicijai Jūsų reikia tik vienam tikslui – politikavimui prisidengiant „gerais norais” medikų bendruomenei.

Be to, tai ta pati opozicija, kuri griovė balsavimus dėl sveikatos reformos. Ta pati opozicija, kuri prieš kelerius metus, pažeisdama Konstituciją, sumažino pensijas senjorams.

Mažino ir sveikatos finansavimą taip, kad už vieną balą (1 litą) kai kurioms įstaigoms buvo mokami centai. O dabar kritikuoja, kad atsakingai ruošiamės ekonomikos lėtėjimui ir užtikriname, kad opozicijos vykdyti mažinimai nepasikartotų.

Dar daugiau. Norėčiau priminti, kad prieš porą metų buvo kritikuojami su medikų profesinėmis sąjungomis pasirašyti susitarimai. Dabar tie susitarimai jau tinka ir staiga susirūpinta, ar jie bus įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kai palaikymo iš tiesų reikia, pvz. Sveikatos reikalų komitete balsuojant dėl įstaigų vadovų ar padalinių vadovų kadencijų, aktyvistų nė su žiburiu nerasi. Matyt, visa energija išeikvojama opozicijos frakcijose“, – dėstė ministras.

Veryga: „Deja, yra, kaip yra“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Mykolo Majausko pastebėjimu, po projekto grąžinimo tobulinti nieko rimta ir nebuvo pakoreguota.  

„Matome, kad ir toliau į rezervą yra padedami papildomi 200 mln. eurų. Aš prieš save turiu grafiką, kuris rodo, kaip atrodė PSDF pajamų dinamika nuo 1997 metų, ir matau, kad net ir pačiais sudėtingiausiais 2009, 2010, 2011 metais kritimas iš viso buvo maždaug apie 5 procentus. O čia mes turime suformuotą rezervą iš 26 proc. viso biudžeto. Sakykite, kokiai krizei rengiatės, nes nuo 1997 metų, kiek yra renkama ši informacija, dar nebuvo tokios krizės“, – svarstant projektą Seime kalbėjo jis.

REKLAMA

Taip pat jis klausė – kieno idėja vis dėlto buvo formuoti visą fiskalinės drausmės politiką per sveikatos biudžetą – sveikatos ministro, Seimo pirmininko ar finansų ministro?

Jam antrindamas „valstietis“ Raimundas Martinėlis pabrėžė, kad nors PSDF biudžetas didėja 241 mln., į rezervą vėl siūloma 200 mln., nors Valstybinė ligonių kasa prognozuoja tik 70 mln. poreikį.

„O rezerve yra 26 proc. Sveikatos reikalų komitete irgi buvo pasiūlymų, kad iš rezervo į einamąsias išlaidas perkelti 100 mln., 150 mln. asmens sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti, tai yra medikų atlyginimai. Ir išlaidų eilutėse bazinių kainų kėlimui irgi 75 mln. deficitas, o tai vėlgi yra medikų atlyginimų ir dar padengti įstaigų poreikį amortizacijai ir kitiems dalykams skirti pinigai. Tai vėlgi klausimas būtų, ar esant tokiam rezervui jau 2019 metų, koks pagrindinis argumentas būtų vėl 200 mln. skirti rezervui, nes po to vis tiek perkeliama į išlaidų eilutes. Gal geriau vis dėlto toks realesnis būtų išlaidų ir pajamų santykis, o ne fiskalinės drausmės išlaikymas medicinos darbuotojų ir pacientų sąskaita“, – dėstė parlamentaras.

REKLAMA

Į tai atsakydamas A. Veryga aiškino, kad „Vyriausybė nėra kokios nors atskiros karalystės: sveikatos, socialinės apsaugos ir panašiai, tai yra Vyriausybė, kuri veikia in corpore, veikia kolegialiai ir bendrai priima sprendimus dėl biudžeto, o ne vienas ar kitas ministras atskirai tuos sprendimus priiminėjame.“

Ministras tik pasikartojo, kad, jo manymu, susiplanuoti labai dideles išlaidas, žinant, kad ekonomika lėtėja, ir avansu pridalinti pinigų yra mažų mažiausiai neatsakinga. 

„Galų gale, aš manau, yra labai teisingos pastabos ir tų žmonių, kurie sako, kad mes nesugebėjome atlikti tam tikrų namų darbų, tai yra padaryti sveikatos sistemos reformos, kuriai visais įmanomais būdais stengėtės trukdyti. Jeigu ji būtų buvusi padaryta, medikams jau ir šiandien su tuo pačiu rezervu būtų galima gerokai daugiau didinti atlyginimus. Deja, yra, kaip yra. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ateity tuos darbus vis dėlto kam nors teks padaryti, o rezervo lėšos niekur nedingsta, jos ir lieka tame pačiame Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto rezerve. Aš pristatydamas biudžeto projektą ką tik paminėjau, kad vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms šiemet, nes reikėjo padengti išlaidas papildomai įtrauktiems vaistams, iš Finansų ministerijos buvo paprašyta ir, kaip ir minėjau, apie 30 mln. eurų buvo gauta. Tai yra mūsų pinigai, jie niekur nedingsta“, – kalbėjo A. Veryga.

Konservatorė Ingrida Šimonytė savo ruožtu gi neslėpė ironijos pastebėdama, kad ministras vienas Vyriausybėje ruošiasi ekonomikos lėtėjimui.

„Ir dar tokiam, kokio Vyriausybė neprognozuoja. Bet jūs sakėte – parodykite man deficitą, tai aš jums parodysiu deficitą. Jūs, pristatydamas biudžetą, pasakėte, kad išlaidos vaistams yra didinamos 10 mln., bet jūs paskui atsakinėdamas į klausimą pasakėte, kad jums išlaidoms vaistams jau šiais metais trūksta pinigų ir jūs jau esate paprašę iš rezervo 30 mln. Vadinasi, faktinės šių metų vaistų išlaidos yra 30 mln. didesnės negu biudžetuotos. Atsakykite man į klausimą, ką jūs kitais metais ketinate padaryti, kad jūs sutaupysite nuo šių metų faktinių vaistų išlaidų 20 mln.?" – klausė Seimo narė.

REKLAMA

Ministras patikino, kad bus pateikti teisės aktai, kurie leis nešvaistyti vaistams pinigų. „Jeigu jūsų kolegos toliau neužsiiminės destrukcija ir neskundinės teismams, ir neteikinės farmacinių firmų teisininkų pateiktų ieškinių, tai mes ir sutaupysime tuos pinigus, neišmėtysime jų", – pridūrė jis.

Pristatydamas projektą A. Veryga pabrėžė, kad 2020 metų PSDF biudžetą sudarytų 2 mlrd. 304 mln. 658 tūkst. eurų įplaukų ir tiek pat išlaidų, rezerve numatoma – 369 mln. 582 tūkst. eurų. 

„Pirmas dalykas, kas yra pasikeitę, tai kitiems metams papildomai numatyta 3,7 mln. eurų papildomų valstybės biudžeto asignavimų 75 metų ir vyresnių bei mažas pajamas gaunančių gyventojų kompensuojamųjų vaistų ir medicinos pagalbos priemonių priemokoms dengti. 

REKLAMA

Taigi su šiais pakeitimais planuojama, kad 2020 metų biudžeto pajamos iš viso sudarys, kaip ir minėjau, 2,3 mlrd. eurų, arba 240 mln. eurų daugiau, arba beveik 12 proc. daugiau, negu buvo 2019 metų biudžete“, – kalbėjo jis.

Taip pat kitų metų asmens sveikatos priežiūros paslaugoms, medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui bei sveikatos programoms buvo numatyta papildomų lėšų, tai yra daugiau kaip 40 mln. eurų, siekiant įvykdyti įsipareigojimus, numatytus 2017 m. gruodžio 13 d. kolektyvinių derybų susitarime dėl medicinos darbuotojų darbo užmokesčio didinimo.

Asmens sveikatos priežiūros paslaugoms numatytos lėšos, lyginant su pirminiu 2020 metų PSDF biudžeto projektu, didėja 35 mln. eurų, medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui – 2 mln. eurų ir sveikatos programoms – 3 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat atsižvelgiant į tai, kad šių metų IV ketvirtį vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms buvo skirtos ir numatomos skirti Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto rezervo rizikų valdymo dalies lėšos, tai yra 31 mln. eurų, šia suma buvo sumažintas numatomas kitų metų šio biudžeto rezervas.

Taigi kitais metais šio biudžeto išlaidos iš viso turėtų didėti 149 mln. eurų, arba 7,6 proc. daugiau, negu 2019 metais buvo 2019 metų PSDF biudžete“, – aiškino A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų