REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjančios didžiausios metų šventės džiugų laukimo virpulį kelia ne tik laisvėje esantiems žmonėms, bet ir nuteistiesiems, jų šeimų nariams. Ilgieji pasimatymai, šventiniai skanėstai ir gurkšnis normalaus gyvenimo yra tai, ko žmonės, atliekantys bausmę, itin laukia. Visgi laukti pasimatymai ne visada įvyksta, būtent dėl to į tv3.lt ir kreipėsi nuteistojo žmona. Tiesa, Pravieniškių pareigūnai tikina, kad viskas nėra taip blogai, kaip nuteistieji ir jų artimieji pasakoja. 

Artėjančios didžiausios metų šventės džiugų laukimo virpulį kelia ne tik laisvėje esantiems žmonėms, bet ir nuteistiesiems, jų šeimų nariams. Ilgieji pasimatymai, šventiniai skanėstai ir gurkšnis normalaus gyvenimo yra tai, ko žmonės, atliekantys bausmę, itin laukia. Visgi laukti pasimatymai ne visada įvyksta, būtent dėl to į tv3.lt ir kreipėsi nuteistojo žmona. Tiesa, Pravieniškių pareigūnai tikina, kad viskas nėra taip blogai, kaip nuteistieji ir jų artimieji pasakoja. 

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi nuteistojo žmona [pavardė redakcijai žinoma], skųsdamasi, kad jos vyras Pravieniškėse yra persekiojamas pareigūnų. Moters sutuoktinis bausmę atlieka trečiame Pravieniškių pataisos namų-kolonijos sektoriuje ir nesutaria su prižiūrėtojais, administracijos atstovais. Šie, pasak moters, trukdo jai ir sutuoktiniui sutikti Naujuosius metus ilgojo pasimatymo metu, neleidžia nusipirkti maisto, kitaip kaišioja pagalius į ratus. 

Įžvelgia klastą ir bandymą sugadinti šventes

„Prieš porą metų vyras Pravieniškėse buvo sumuštas, tada nesiskundėme. Mano vyras išeiti į laisvę turėtų birželio mėnesį, tai norime ramybės. Visgi tai, kas vyksta, yra neteisinga, kainuoja daug nervų“, – pasakojo moteris, pasiskundusi, kad jos ir vyro naujametiniai planai žlunga dėl, moters manymu, pataisos namų administracijos kaltės. 

REKLAMA
REKLAMA

„Gruodžio 31 dieną paskyrėme ilgalaikį pasimatymą, nes aš daug dirbu, o čia atsirado laisvų dienų. Kai parašėme prašymą, sulaukėme atsakymo, kad pasimatymas bus, bet apsipirkti parduotuvėje negalėsime. Buvo pasiūlyta valgyti tą maistą, kurį tiekia kaliniams. Aš iš Kalėjimo departamento puslapio išsitraukiau dokumentą, kurį yra patvirtinęs pats Pravieniškių direktorius, kur parašyta, kad už maistą galima susimokėti iš anksto ir maistas bus pateikiamas, kai atvažiuosi į pasimatymą“, – gyvenimo Pravieniškėse peripetijas pasakojo moteris.

REKLAMA

Ji patikino, kad kaliniams skirto maisto ji valgyti nenori, nes gali nusipirkti maisto produktų iš pataisos namuose esančios parduotuvėlės, tai esą sąžiningiau ir geriau. 

Anot moters, dėl galimybės nusipirkti maisto prieš ilgąjį pasimatymą ji kreipėsi į Teisingumo ministeriją ir į Kalėjimų departamentą. 

„Po to pasikvietė vyrą administracija ir svarstė, sakė, kad pasimatymą suteiks. Bet tada prasidėjo persekiojimas. Skyrė nuobaudas, kodėl vyras vaikšto be ženklelio, nors kiti irgi vaikšto be jo. Tokios nuobaudos niekam nekenkia, bet jei jų yra daug, pasimatymas neįvyks“, – pasakojo kalinčio vyro žmona.

REKLAMA
REKLAMA

Ji aiškina, kad Pravieniškių administracija pasimatymų paskutinei metų dienai nenori registruoti, nes, matyt, nori anksčiau išeiti namo. 

„Aš ėjau į kompromisą, sakiau, kad gruodžio 31 dieną 9 ryto galiu būti prie durų, pasiimti maistą ir daugiau mes niekam netrukdome. Man pasakė, kad parduotuvė darosi reviziją, todėl nedirbs tą dieną ir mes negalėsime gauti maisto. Bet gi ten ne „Maximos“ dydžio parduotuvė, mes galime prekes užsisakyti iš anksto, jas „išminusuoti“. Tai neturėtų kelti jokių problemų“, – pasakojo moteris.

Kalinio sutuoktinė tikina, kad dėl to, jog jie nuolat rašo skundus ir netyli, jos vyro pareigūnai nemėgsta, skiria jam smulkias nuobaudas, psichologiškai persekioja. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes netylime, ne taip, kaip daugelis ten esančių žmonių. Jie bijo, neturi išsilavinimo, nežino, kur kreiptis, todėl nutyli nuoskaudas. Aš negaliu tylėti, nes bijau ir dėl vyro, ir dėl savęs nerimas ima. Dienų, kai gali vykti į pasimatymą, nėra daug, artėja šventės ir jie neleidžia. Įstatymiškai gruodžio 31 dieną pasimatyti turėtų leisti, apsipirkti – taip pat“, – skundėsi moteris. 

Anot jos, surinkus tam tikrą nuobaudų skaičių yra apribojami pasimatymai, parduotuvėje apsipirkti leidžiama kur kas rečiau. Taip pat, prieš didžiąsias šventes „neparankūs“ kaliniai gauna nuobaudų, kad negalėtų apsipirkti, savo įtarimais dalijosi moteris. 

REKLAMA

Kaliniai gali skųstis ir būti nepatenkinti

Pravieniškių pataisos namų-kolonijos trečiojo bloko vadovas Arvydas Stankevičius, komentuodamas šį skundą, aiškino, kad nuteistieji skundžiasi dėl įvairių dalykų, bet nebūtinai viskas yra taip, kaip sakoma.

„Nuteistiesiems yra sudarytos visos sąlygos, ne Šiaurės Korėjoje gyvename. Jie gali ginti savo teises, kasdien yra rašoma ir gaunama daug įvairių skundų. Rašoma ir į kitas institucijas, atvažiuoja ir Imuniteto tarnyba tikrinti, jei mūsų pareigūnai kažką darytų negerai ir neteisėtai, prieš vieną nuteistąjį būtų nusiteikę, tai galima patikrinti. Būna, atvažiuoja, pasikelia medžiagas, pasižiūri. Skundžiamasi ir Seimo kontrolieriui, kuris irgi bet kada gali atvažiuoti patikrinti mūsų veiksmus. Galų gale yra administraciniai teismai, kartais mūsų nuobaudas ir naikina, jei randa kokias klaidas, bet taip nutinka retai“, – tv3.lt sakė A. Stankevičius.

REKLAMA

Anot jo, apsiginti nuteistieji turi visas teisines galimybės, o tai, kad gavę nuobaudą yra nepatenkinti, labai žmogiška.

„Aš tikiu, kad skundžiasi, ir mums skambina su įvairiais klausimais. Tiesa, dėl apsipirkimo gruodžio pabaigoje įkalinimo įstaigos parduotuvėje išties yra šiokių tokių problemų. Ne mes patys tą vykdome, mes perkame nuteistųjų „apiprekinimo“ paslaugą, viską vykdo privati įmonė, kuri pas mus nuomojasi patalpas“, – aiškino pareigūnas.

Pasak A. Stankevičiaus, jų pareiga yra užtikrinti, kad nuteistieji gautų progą apsipirkti bent kartą per savaitę.

„Visgi švenčių metu tai yra komplikuota, mėnesio pabaigoje daug šventinių dienų, todėl gruodžiui sudarinėjame atskirą grafiką, kur tariamės su parduotuve, kad pratęstų darbo laiką“, – pasakojo A. Stankevičius, pareiškęs, kad išskistinais atvejais, kai prieš pasimatymus žmonės nori apsipirkti, administracija stengiasi spręsti atskirai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnas tikino, kad žmonės skundžiasi ne itin dažnai, bet būna ir tokių, kurie per savaitę parašo po 10-20 skundų į visas įmanomas institucijas.

„Yra žmonių, kuriems atrodo, kad visi prieš juos nusiteikę. Manau, ir čia yra tokia situacija. Jei iškyla kokios problemos, tai pas mus yra specialistų, kurie gauna algą už tai, kad pagelbėtų. Yra būrio viršininkai, kurie kasdien bendrauja ir sprendžia tokias situacijas“, – pasakojo pareigūnas.

Jis aiškino, kad parduotuvėje galima nusipirkti to, ko nėra įkalinimo įstaigos valgykloje:

„Kai vyksta pasimatymas, nuteistasis rašo prašymą ir gali gauti maisto iš valgyklos sau ir sutuoktiniui arba gali užsisakyti prekes, sutuoktinis sumoka ir į pasimatymų patalpas pristatomos prekės, kurias nusipirko. Ir pasimatymo metu žmonės valgo tą maistą. Atsinešti į įkalinimo įstaigą nieko negalima. Anksčiau buvo galima, bet taisyklės pasikeitė. Anksčiau kiekvieną maisto produktą, keksiuką reikėjo patikrinti, perpjauti. Žmonės pyko dėl maisto, šventės sugadinimo. Taigi, dabar galima tik nusipirkti arba pasiimti maisto iš nuteistųjų valgyklos."

Portalas tv3.lt primena, kad Pravieniškėse kalintys nuteistieji yra ne vieninteliai besiskundžiantys kalinimo sąlygomis ir santykiais su administracija. Ne kartą savo gyvenimo sąlygomis skundėsi ir Marijampolėje kalintys kaliniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų