REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ministras Algirdas Monkevičius sako, kad dviem dienoms darbą stabdantis Vilniaus universitetas (VU) turi teisę taip reikšti savo protesto poziciją ir pabrėžia, jog ministerija yra švietimo sistemos atstovų pusėje.

Švietimo ministras Algirdas Monkevičius sako, kad dviem dienoms darbą stabdantis Vilniaus universitetas (VU) turi teisę taip reikšti savo protesto poziciją ir pabrėžia, jog ministerija yra švietimo sistemos atstovų pusėje.

REKLAMA

„Atstovaudami švietimo bendruomenei visada esame jos pusėje ir palaikome mokytojus, mokinius, studentus, dėstytojus ir kitus darbuotojus. Visi turi teisę reikšti savo poziciją, naudotis pilietinės laisvės suteiktomis galimybėmis“, – atsakyme BNS teigia ministras.

VU antradienį paskelbė dvi dienas nedirbsiantis, nes taip protestuoja dėl Vyriausybės nevykdomų pažadų skirti papildomų lėšų dėstytojų, mokslininkų bei neakademinių darbuotojų atlyginimams didinti, peržiūrėti skatinamųjų stipendijų dydžius studentams.

Po įspėjamojo pedagogų streiko ir aukštųjų mokyklų atstovų protesto akcijos pirmadienį Vyriausybėje pasirašyta pataisyta švietimo ir mokslo šakos darbuotojų kolektyvinė sutartis, numatanti įgyvendinti naujus keturių profesinių sąjungų reikalavimus. 

REKLAMA
REKLAMA

Sutartį su Vyriausybe pasirašė ir Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas, jam, be kitų aukštųjų mokyklų atstovų, priklauso ir VU bibliotekos darbuotojai, BNS patvirtino susivienijimo vicepirmininkė Asta Lapinskienė. 

REKLAMA

VU atstovai sako, kad šią sutartį pasirašė profsąjungos apeinant aukštųjų mokyklų vadovybę ir didžiąją dalį bendruomenės. Be to, tenkinti tik keturi iš aštuonių keltų reikalavimų. VU prašo kitąmet dėstytojų algas didinti 20 proc., tuo metu sutartimi su profesinėmis sąjungomis atlyginimus nuo kitų metų rugsėjo numatyta kelti 10 procentų. Taip pat nėra patenkintas aukštųjų mokyklų atstovų reikalavimas papildomai skirti apie 8,9 mln. eurų neakademinių darbuotojų algoms didinti.

A. Monkevičius sako, kad patikslintame valstybės biudžeto projekte numatyta didinti mokytojų, dėstytojų ir tyrėjų darbo užmokestį, taip pat bus didinamos socialinės ir skatinamosios stipendijos. Šiems sutartimi su profesinėmis sąjungomis patvirtintiems įsipareigojimams, anot jo, papildomai numatyta daugiau nei 109 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Valstybės biudžeto projektą dar svarstys Seimas. Tikiuosi, kad numatytos lėšos mokytojų, švietimo pagalbos specialistų, dėstytojų ir mokslininkų atlyginimų didinimui bus patvirtintos“, – tvirtino ministras.

Praėjusią savaitę VU šalia Vyriausybės surengė protesto akciją, per ją praeiviams išdalijo kelis šimtus nemokamų simbolinių aukštojo mokslo diplomų.

Savo akciją universitetas pavadino „Diplomas už Ačių“, primindamas buvusios švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės rašybos klaidą.

Šie ginčai vyksta Seimui svarstant 2020 metų valstybės biudžetą.

Vilniaus universitetas yra seniausia ir didžiausia aukštoji mokykla Lietuvoje. Čia studijuoja daugiau nei 20 tūkst. studentų, dirba apie 3 tūkst. darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų