REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Vyriausybė nusprendė, kad padidintus vaiko pinigus (nebe 70, o 90 eurų) nuo sausio 1 d. gautų tik skurdžiausios šeimos, Seimas gali nuspręsti kitaip – kad išmoka didėtų visoms šeimoms. Nuo Seimo malonės priklausys ir ar motinystės išmokas gaus tos moterys, kurios jų neteko dėl naujos įstatymo pataisos.

Nors Vyriausybė nusprendė, kad padidintus vaiko pinigus (nebe 70, o 90 eurų) nuo sausio 1 d. gautų tik skurdžiausios šeimos, Seimas gali nuspręsti kitaip – kad išmoka didėtų visoms šeimoms. Nuo Seimo malonės priklausys ir ar motinystės išmokas gaus tos moterys, kurios jų neteko dėl naujos įstatymo pataisos.

REKLAMA

Apie vaiko pinigus, bazinės pensijos didinimą ir motinystės išmokų netekusias moteris naujienų portalo tv3.lt studijoje kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Padidintus vaiko pinigus gaus visi?

Nors pirmiausia buvo žadėta, kad vaiko pinigai visiems tėvams didės 10 eurų, nuo 50 iki 60 eurų, nuo kitų metų pradžios, Vyriausybės pakoreguotame biudžeto projekte numatyta, kad šios išmokos bus didinamos tik nuo liepos pradžios. L. Kukuraitis sakė, kad tai nėra galutinis sprendimas.

„Galutinį sprendimą priims Seimas. Tikėtina, kad Seime tas sprendimas bus kitoks, bent jau koalicijos partneriai siekia kitokio“, – kalbėjo ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, paprastas išmokų didinimo atidėjimo paaiškinimas – pritrūko pinigų. L. Kukuraičio teigimu, pirminio biudžeto projekto išlaidų daliai Seimas pritarė. Tačiau siūlymus dėl naujų mokesčių, kuriais būtų finansuojamos didesnės išmokos, parlamentarai nepritarė.

REKLAMA

„Dėl to, turint mažiau pinigų ir daugiau lūkesčių, viską suderinti labai sudėtinga. Taigi Vyriausybė teikė maksimaliai suderintą variantą, kad vaiko pinigai didėtų bent jau mažiausias pajamas turintiems gyventojams [nuo sausio], o visiems kitiems – nuo liepos“, – kalbėjo ministras.

L. Kukuraičio teigimu, buvo keletas variantų, kaip didinti vaiko pinigus. Ministrų kabinetas svarstė, kad nuo liepos 1 d. visoms šeimoms vaiko pinigų universali išmoka didėtų iki 70 eurų, o papildoma – iki 30 eurų. Taip pat, kad universali išmoka nuo metų pradžios didėtų 5 eurais iki 55 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš labai norėjau, kad bent jau skurdžiausias šeimas pinigai pasiektų nuo sausio. <...> Būtent jiems labiausiai reikalingos tos pajamos“, – tvirtino ministras.

Tačiau premjeras, kalbėdamas su žurnalistais, sakė, kad koalicija dar gali susitarti, kad visos šeimos gaus 70 eurų išmoką. Pasak L. Kukuraičio, šis klausimas yra Seimo atsakomybė. Ministro nuomone, jei Seimas naujų bankų ir prekybos tinklų mokesčių įsigaliojimą paankstins nuo liepos į sausio pradžią, gali atsirasti papildomų milijonų padidinti vaiko pinigus visoms šeimoms nuo metų pradžios.

Padidėjusia pensija džiaugsis ne visi pensininkai

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė patobulintam „Sodros“ biudžeto projektui, kuriame, pagal prezidento pasiūlymą, numatyta didinti bazinę pensiją 3,5 euro. Tačiau, kaip ir su vaiko pinigais, bazinė pensija papildomai padidėtų tik nuo liepos 1 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes norime pateikti subalansuotą biudžetą. Bet jei sprendimai, kurie yra teikti Seimui dėl pajamų [didinimo], dėl akcizo ir kitų pajamų įstatymų buvo atmesti, tai Vyriausybei yra surištos rankos. Tik mūsų turimų pajamų ribose galime siekti užtikrinti tą balansą“, – kodėl bazinė pensija didės ne nuo Naujųjų metų, atsakė L. Kukuraitis.

Ministro teigimu, Vyriausybė neplanavo papildomai indeksuoti bazinės pensijos, tad tam reikalingi 16 mln. yra „suieškoti“ iš kitų resursų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra pateikusi išvadą dėl prezidento pasiūlytos bazinės išmokos didinimo. Joje teigiama, kad pasiūlymas gali prieštarauti Konstitucijai, nes tie pensininkai, kurie turi didesnes pensijas, jaus mažesnį padidėjimą.

REKLAMA

Ministerijos išvadoje teigiama, kad tokiu pačiu dydžiu reikėtų papildomai indeksuoti ne tik bazinę pensiją, nuo kurios priklauso bendroji pensijos dalis, bet ir apskaitos vienetą, nuo kurio priklauso individualioji pensijos dalis.

„Vyriausybė yra pritarusi mažinti senjorų skurdą. <...> Prezidento pasiūlymas labiau pataiko į skurdo teritoriją, nes tuos 3,5 euro gauna praktiškai visi pensininkai“, – tvirtino L. Kukuraitis.

Jo teigimu, Vyriausybė ieškojo būdų, kad turint papildomai lėšų, būtų galima didinti ir individualią pensijos dalį.

„Tokie siūlymai yra teikti Seime ir jiems yra pritarta. <...> Bet tik nuo 2021 metų“, – sakė ministras.

Išmokų netekusios motinos lauks Seimo malonės

Neseniai įsigaliojo naujos Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisos. Dėl jų dalis mamų, kurios laukėsi, neteko teisės į motinystės išmoką, nes per nėštumo laikotarpį nedirbo. L. Kukuraičio teigimu, niekas nenorėjo skriausti mamų.

REKLAMA

„Mes pripažinome, kad tai klaida ir ją stengiamės ištaisyti per Seimo narių siūlymus“, – kalbėjo ministras.

Iš tiesų, toks naujas įstatymo projektas yra registruotas, tačiau kol kas dėl jo Seimas nebalsavo. Vis dėlto, pasak pašnekovo, parlamentarai supranta projekto esmę, ir jis viliasi, kad artimiausiu metu projektui bus pritarta. 

„Besistengiant įtraukti dalį žmogų, buvo grąžinta <...> nuostata, kad teisę gauti motinystės išmoką priklauso nuo stažo“, – teigė ministras.

Anot L. Kukuraičio, pagal naująją tvarką, išmoką gauti gali socialiniu draudimu draustos ir per 24 mėnesius 12 mėnesių stažą turinčios moterys arba tos moterys, kurios nėštumo laikotarpiu yra atleidžiamos. Ministro teigimu, iki šiol draustumo ir atleidimo nėštumo laikotarpiu sąlygos, skiriant motinystės išmoką, nebuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl naujosios tvarkos išmokos negavo apie keliasdešimt moterų, kurios nėštumo laikotarpiu nedirbo, nors ir turėjo reikalaujamą stažą. Ministras pripažino, kad susiklosčiusi situacija yra moterų teisių pažeidimas ir išmokų netekusios moterys gaus kompensaciją.

L. Kukuraičio teigimu, išmoką gaus visos moterys, kurios per pastaruosius 24 mėnesius turi 12 mėnesių stažą.

„Nesvarbu, ar tu dirbai nėštumo laikotarpiu ar nedirbai, tau šita teisė priklausys“, – kalbėjo L. Kukuraitis.

O toms moterims, kurios dėl naujos tvarkos, teisės į išmoką neteko, gaus kompensaciją, kai tik Seimas priims reikalingą įstatymą. Ministro teigimu, kompensaciją moterys gaus tik tada, kai parlamentarai priims reikalingas įstatymo pataisas. L. Kukuraičio tikinimu, įstatymas turėtų būti priimtas dar šį mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų