REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybei pakoregavus Seimo grąžintą kitų metų valstybės biudžeto projektą, prezidento patarėjas teigia, kad pensijas reikėtų labiau didinti nuo sausio, o ne liepos. Tačiau Simonas Krėpšta teigiamai įvertino sprendimus didinti švietimo darbuotojų atlyginimus. 

Vyriausybei pakoregavus Seimo grąžintą kitų metų valstybės biudžeto projektą, prezidento patarėjas teigia, kad pensijas reikėtų labiau didinti nuo sausio, o ne liepos. Tačiau Simonas Krėpšta teigiamai įvertino sprendimus didinti švietimo darbuotojų atlyginimus. 

REKLAMA

„Vyriausybei pritrūko ryžto sparčiau spręsti pensininkų skurdo problemą. Matome, biudžete yra alokuotos papildomos lėšos sparčiau didinti pensijas nuo liepos 1 dienos (...) Prezidentas siūlė neatidėlioti, mes žinome, kad pensininkų 40 proc. yra skurde ir šios problemos tikrai negalima nukelti“, – Žinių radijui sakė prezidento vyriausiasis patarėjas ekonomikos ir socialinės politikos klausimais S. Krėpšta.

„Estija šiuo atveju sugebėjo mus aplenkti – labai panašus įstatymas, kuris numato spartesnį pensijų didinimą, įsigalios nuo sausio 1 dienos“, – pridūrė jis. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak patarėjo, Gitanas Nausėda nurodė šaltinius labiau didinti pensijas, panaikinant kai kurių mokesčių lengvatas, bet „tiek Seimo komitetams, tiek ir Vyriausybei pritrūko ryžto integruoti šiuos sprendimus“. 

REKLAMA

Vis dėlto, pasak S. Krėpštos, Vyriausybė sugebėjo atsilaikyti prieš „kaip iš gausybės rago“ pasipylusius Seimo narių siūlymus didinti išlaidas.

„Panašu, kad biudžetas yra subalansuotas ir atitinka minimalius standartus. Iš pozityvių aspektų galima pasakyti, kad pavyko rasti tam tikrą bent jau sutarimą su mokytojais ir švietimo darbuotojais ir šiek tiek papildomų lėšų jiems pavyko alokuoti“, – sakė S. Krėpšta. 

Kita vertus, pasak jo, „biudžeto įtampa“ yra užkoduota, nes palyginti su šalies ekonomika, jis yra menkas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Kol turime ir turėsime apie 31 proc. siekiantį biudžetą, lyginant su mūsų ekonomika, tol, be abejo, bus didžiulės įtampos ir negalėsime užtikrinti visų visuomenės grupių tinkamo finansavimo (...) Europos Sąjungos šalyse biudžetas siekia maždaug 40 proc. tų šalių ekonomikos lygio“, – argumentavo S. Krėpšta. 

Vyriausybė pirmadienį pritarė pakoreguotiems 2020 metų valstybės, savivaldybių, „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetų įstatymų projektams. Dėl jų spręs Seimas. 

Palyginti su pirminiu projektu, švietimo pagalbos specialistų atlyginimams didinti papildomai skiriama 10,3 mln. eurų, mokytojų – 15,6 mln. eurų, dėstytojų ir mokslininkų – 4,6 mln. eurų, ikimokyklinio, priešmokyklinio ugdymo darbuotojų – 11,2 mln. eurų, kultūros ir meno darbuotojų – 6,4 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Senjorų vidutinė senatvės pensija didės 30 eurų (nuo 345 iki 375 eurų), o vidutinė pensija su būtinuoju stažu – 32,5 eurais (nuo 364,5 iki 397 eurų). Bazinės pensijos indeksavimui nuo 2020 metų liepos 1 dienos papildomai skiriama dar 15,9 mln. eurų, arba vidutiniškai 3,5 eurų žmogui.

„Kalbant apie pensijas, numatomas dar didesnis augimas, negu kad buvo pateiktas kartu su pirminiu Vyriausybės projektu“, – Vyriausybės posėdyje pirmadienį kalbėjo finansų ministras Vilius Šapoka. 

Finansų ministerija pranešė, kad ministrų kabinetas apsvarstė visuomenės, Prezidentūros, Seimo bei valstybės institucijų ir asociacijų pasiūlymus dėl biudžeto projekto. Projekte numatytas 0,2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) valdžios sektoriaus perteklius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų