REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skandalingas dvasininkų pabėgimas iš bažnyčios sudrebino Ukmergę

Netikėtas Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebono ir Ukmergės dekano pabėgimas iš kunigystės sukėlė skandalą ne tik dvasininkų luome, bet prabudino ir savivaldybės vadovus. Tik dabar jie apsižiūrėjo, jog bažnyčia vaikų lopšelio-darželio patalpomis dešimt metų naudojosi be nuomos sutarties, o pastaruoju metu net nemokėjo komunalinių mokesčių.

Netikėtas Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios klebono ir Ukmergės dekano pabėgimas iš kunigystės sukėlė skandalą ne tik dvasininkų luome, bet prabudino ir savivaldybės vadovus. Tik dabar jie apsižiūrėjo, jog bažnyčia vaikų lopšelio-darželio patalpomis dešimt metų naudojosi be nuomos sutarties, o pastaruoju metu net nemokėjo komunalinių mokesčių.

REKLAMA

Gruodžio 1-ąją Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje šv. Mišias aukos naujai paskirtas klebonas ir dekanas, buvęs Žeimių ir Kulvos (Jonavos r.) bažnyčios klebonas Raimundas Kazaitis.

Tačiau kitapus kelio, netoli bažnyčios, esančio vaikų lopšelio-darželio „Žiogelis“ patalpose, kur įsikūręs dekanatas ir yra įrengti du butai kunigams, įkurtuvėmis nekvepia. Naujasis klebonas ir dekanas čia negyvens. Nebeliks čia ir dekanato.

Leis peržiemoti

Kai vyskupas Žeimių ir Kulvos kleboną R. Kazaitį paskyrė dekanu, šis tuojau pat išskubėjo į Ukmergės savivaldybę.

REKLAMA
REKLAMA

Lankėsi ten du kartus – lapkričio 7-ąją ir lapkričio 13-ąją.

Netruko pasklisti žinia, jog naujasis dekanas Ukmergėje neturi, kur gyventi. Savivaldybė atsiima vaikų lopšelio-darželio „Žiogelis“ patalpas, kuriose gyveno dekano pirmtakas V. Bartkus. Iš vaikų lopšelio-darželio patalpų savivaldybė pasiryžo iki Naujųjų Metų iškraustyti ir jose dar esantį dekanatą bei gyvenantį vikarą.

REKLAMA

Ši žinia vikarui Valdui Šidlauskui buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus. Adventas ant nosies, o jis lieka be namų. „Apie tai, kad reikės apleisti šias patalpas, man niekas anksčiau nesakė, o dabar turiu skubiai iš jų išsikelti“, – „Ukmergės žinioms“ kalbėjo sunerimęs vikaras.

Tai, kad negyvens savo pirmtako bute, mums patvirtino ir naujasis dekanas. Gyvens privačiame bute. O dėl vikaro būsto ir dekanato patalpų savivaldybėje jis pabandė pasiderėti. „Sutarėme, kad naudotis jomis ji leis dar iki pavasario, gegužės mėnesio“, – sakė naujasis dekanas R. Kazaitis.

REKLAMA
REKLAMA

To, kad naujojo dekano paprašė atlaisvinti vaikų lopšelio-darželio „Žiogelis“ patalpas, neslėpė ir Ukmergės savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas. „Susitikimo metu kalbėta, kad dekanatas lopšelio-darželio patalpose dar peržiemos, o jau kitų metų pavasarį persikraustys į kitą vietą“, – jo atsakymą perdavė savivaldybės viešųjų ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Zimblienė.

Reikės vaikams

Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios vikaras V. Šidlauskas mielai sutiko „Ukmergės žinioms“ parodyti vaikų lopšelio-darželio „Žiogelis“ patalpas, kuriomis iki šiol naudojosi bažnyčia.

Pirmajame jų aukšte įsikūrusi dekanato raštinė, šalia – dvi erdvios salės tikinčiųjų užsiėmimams, antrajame – du butai dvasininkams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitapus sienos krykštauja vaikai. Ten – vaikų lopšelis-darželis. Viena pastato pusė – maždaug 330 kv. metrų jo ploto – bažnyčios, kita – vaikų.

Savivaldybė, kaip mus informavo jos administracijos direktorius, patalpas iš bažnyčios nutarė atsiimti todėl, kad jų ėmė stigti vaikams. „Dekanato patalpose tilptų trys ikimokyklinukų grupės“, – apskaičiavo savivaldybės atstovai.

Tačiau paklaustas, kiek vaikų laukia lopšelio-darželio ir jo negauna, Ukmergės savivaldybės administracijos direktorius atsakė, jog tokių šiuo metu nėra. „Šiuo metu eilės į vaikų darželį nėra, tačiau visos grupės darželiuose yra užpildytos“, – paaiškino jis.

REKLAMA

Dešimt metų – be sutarties

Bažnyčia savavališkai vaikų patalpų neužėmė. Su ja, tiksliau su jos viešąja įstaiga „Ukmergės tvirta šeima“, Ukmergės savivaldybės administracija 2005 metais buvo pasirašiusi nuomos sutartį. 99 metams. Savivaldybės administracija ją vadina neterminuota.

Bažnyčią į vaikų lopšelį-darželį įleido ne šiandieninė savivaldybės administracija. Jos direktoriumi tuomet dirbo dabartinis Seimo narys Juozas Varžgalys. „Klebonija buvo sukrypusi, o darželyje buvo įsikūręs kovų klubas. Tą iškėlėm ir davėm patalpas bažnyčiai“, – prisimena jis.

Paklaustas, kodėl jas skyrė visam gyvenimui, Seimo narys atsakė, jog tuomet niekas dėl darželio pretenzijų nekėlė. Bet vėliau – 2009 metais – ši neterminuota nuomos sutartis buvo nutraukta. Jei jau kartą stogas duotas – nesvarbu kam – žmogui ar bažnyčiai, taip paprastai jis į gatvę neišmetamas.

REKLAMA

Savivaldybė prasitarė, jog nutraukiant nuomos sutartį būta abiejų šalių susitarimo. Tačiau koks jis, pasakyti negali. „Jeigu ir buvo, tai jis kur nors archyvuose“, – redakcijai parašė D. Varnas. Be to, pridūrė jis, tuomet savivaldybėje jis nedirbo.

Vaikų lopšelio-darželio „Žiogelis“ direktorė Birutė Jucevičienė, kuri ir tuomet darželyje dirbo, sako, jog sutartis buvo nutraukta dėl jų pastato renovacijos. Tačiau ir renovacijos metu, ir po jos nei dekanatas, nei dvasininkai niekur iš lopšelio-darželio pastato neišėjo. Gyveno kaip gyvenę, tik jau be sutarties. Dešimt metų savivaldybės turtu naudojosi neturėdami tam teisės. Ir niekas savivaldybėje to nematė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liko skolinga

Tiesa, savivaldybės administracijos direktoriaus D. Varno teigimu, bažnyčia mokėjo komunalinius mokesčius. Mokėjo ir mėnesinį nuomos mokestį. 40 eurų ir 59 centus. Už 330 kv. metrų plotą. O pastaruoju metu nustojo mokėti ir tą. Pusę metų nemokėjo. Ir liko skolinga 370 eurų.

Paklaustas, kas dabar tas skolas padengs, savivaldybės administracijos direktorius atsakė, jog tikimasi, kad tą padarys bažnyčia.

Vargu. „Ukmergės žinios“ jau rašė, kad buvęs bažnyčios klebonas ir dekanas V. Bartkus, kuriam esant tos skolos susikaupė, iš bažnyčios ir iš kunigystės pabėgo. Bėgdamas su savimi pasiėmė viską, ką tik galėjo pasiimti. Susikrovė ne tik savo asmeninius daiktus, bet ir baldus. Net dujinę viryklę išardė. Net židinį išlupo iš kampo. Paliko plikas buto sienas.

REKLAMA

„Ar tiesa, kad išsinešė ir bažnyčios kasą?“ – paklausėme vikarą V. Šidlauską. „Nepaliko nė cento“, – slėpti negali kunigas.

Kelsis į rūsį

Negalima pasakyti, kad ši Ukmergės bažnyčia neturi savo patalpų. Antai, prie jos prisišliejusi stovi senoji klebonija. Tačiau ji taip apleista, kad tinka nebent tik neklaužadoms paaugliams. Jie ir braižosi aplink. Įsibrauna ir į šventorių. Primėto cigarečių nuorūkų ir kai ko daugiau. Vikaras guodėsi, jog ne kartą buvo išdaužyti bažnyčios langai, durys.

Jei maldos namai iki šiol nesugebėjo suremontuoti savo klebonijos, juolab to nepadarys dabar, kai jos kasoje, pasak vikaro, neliko nė cento.

REKLAMA

Tai kur išaušus pavasariui dėsis dekanatas?

„Mūsų žiniomis, Ukmergės dekanatas planuoja įsikurti Ukmergės Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios rūsyje“, – informavo mus Ukmergės savivaldybė. Bažnyčios vikaras V. Šidlauskas sutinka mums parodyti ir jį. Tai – neblogos patalpos. Yra sienos, grindys, lubos. Nėra tik šildymo įrenginių.

Už šias patalpas bažnyčia turėtų būti dėkinga nūnai šventoriuje besiilsiančiam šviesios atminties monsinjorui Jurgiui Užusieniui – tą rūsį sovietmečiu jis įrengė slapčiomis. Dabar – vis šiokia tokia išeitis: dekanatas gali čia įsikurti. O kur įsikurs vikaras? Kunigas juk – irgi žmogus.

„Surasime jam, kur gyventi“, – pažadėjo naujasis Ukmergės bažnyčios klebonas ir dekanas R. Kazaitis.

Teksto autorė: Aldona Kvedarienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų