REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalendorinė žiema Lietuvoje jau prasidėjo. Iki šiol džiaugėmės šiltu, net rekordine šiluma pasižymėjusiu rudeniu.

Kalendorinė žiema Lietuvoje jau prasidėjo. Iki šiol džiaugėmės šiltu, net rekordine šiluma pasižymėjusiu rudeniu.

REKLAMA

Ar savaitgalį pasirodžiusios snaigės atneš žiemą ir kokios jos galime tikėtis, kalbėjome su profesoriumi ir klimatologu Arūnu Bukančiu.

Prasidėjo kalendorinė žiema, tad ar sulauksime šalčių? 

Kalendorinė žiema prasidėjo, tačiau astrominė turėtų įsibėgėti dar tik už trijų savaičių. Taigi ypatingų, žiemiškų orų dar nereikia tikėtis. Temperatūra, ko gero, ir turėtų svyruoti apie 0, taip bus ir artimiausiomis dienomis. 

Štai tokios sąlygos, kai aukščiausia temperatūra pakyla virš 0, o naktį nukrinta žemiau 0, yra tipiškas mūsų žiemos atributas. Ir per mėnesį tokių parų būna netgi dešimt. Pavyzdžiui, vasario bei kovo mėnesį – net po penkiolika. 

Šiais metais džiaugėmės, kad lapkritis yra labai šiltas, buvo fiksuojami rekordai. Ar mes galime manyti, kad galbūt gruodis bus toks pošiltis? 

REKLAMA
REKLAMA

Lapkritis buvo šiltas ne tik Lietuvoje ir ne tik sausumoje. Bet labai šilta ir Baltijos jūra, kur temperatūra vandens siekė apie 8-9 laipsnius. Netgi Arktyje ledai irgi labai lėtai formuojasi. Ten irgi, galima sakyti, didžiulė žiemos anomalija. Tad arktinių oro masių tokių šaltų dėl to ir nebuvo. 

REKLAMA

Dabar prognozuoti pagal lapkritį, gruodžio mėnesį nereikėtų, kadangi jokių taisyklių nėra ir po šilto lapkričio gali būti vienodai tikėtinas ir šaltas, ir šiltas gruodis. 

Tad kol kas numatyti gruodžio orus yra sudėtinga?

Sprendžiant pagal modeliavimo rezultatus, tarkime, Amerikos klimato prognozių centro duomenis, gruodžio mėnesio temperatūra yra numatoma apie 1,5 laipsnio aukštesnė už daugiametį vidurkį. Tai reiškia, kad dar ir temperatūros perėjimas per 0 įvyks ne anksčiau, kaip gruodžio viduryje, antroje pusėje.

Nuolatinės sniego dangos irgi nereikėtų tikėtis labai anksti, kadangi aukšta temperatūra dienomis, ypatingai nuo gruodžio 5 dienos, turėtų gerokai šoktelėti į viršų ir tik antrajame dešimtadienyje jau yra prognozuojama žemesnė temperatūra. 

Tokia, galima sakyti, tipišika, šilta žiemos pradžia. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų