REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mirus artimajam ar giminaičiui galite paveldėti ne tik jo turtą, bet ir skolas, kurių velionis nespėjo išsimokėti. Portalo tv3.lt kalbinti ekspertai atkreipia dėmesį, kad būtina tinkamai sutvarkyti dokumentus, kitaip anapilin išėjusio giminaičio įsiskolinimus gali tekti padengti iš savo kišenės.

Mirus artimajam ar giminaičiui galite paveldėti ne tik jo turtą, bet ir skolas, kurių velionis nespėjo išsimokėti. Portalo tv3.lt kalbinti ekspertai atkreipia dėmesį, kad būtina tinkamai sutvarkyti dokumentus, kitaip anapilin išėjusio giminaičio įsiskolinimus gali tekti padengti iš savo kišenės.

REKLAMA

Portalas tv3.lt nusprendė pasidomėti, kokia tvarka taikoma, kai žmogus, turintis įsiskolinimų dėl nesumokėtų mokesčių ar alimentų arba pasiėmęs būsto ar mokslo paskolą, miršta.

Paveldima ir skola

Jei žmogus turėjo įsiskolinimų valstybei dėl nesumokėtų privalomojo sveikatos draudimo, socialinio draudimo mokesčių ar neišmokėtų alimentų, apie tai žinos „Sodra“. Tačiau įstaigos komentaras, kaip tokie įsiskolinimai tvarkomi skolininkui mirus, skurdokas.

„Asmeniui mirus visas jo turtas, įskaitant įsipareigojimus, yra paveldimas civilinio kodekso nustatyta tvarka. Kas ir kaip paveldima, geriau galėtų pakomentuoti teisės specialistai“, – portalui tv3.lt sakė „Sodros“ komunikacijos skyriaus vadovas Saulius Jarmalis.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek išsamiau apie mokesčių nesumokėjusių asmenų mirtį sutiko pakomentuoti Valstybinės mokesčių inspekcijos Nepriemokų administravimo departamento vyresnioji patarėja Džiuginta Balčiūnienė.

REKLAMA

„Tokiu atveju, kai gyventojas, kuris turi mokesčių skolą numiršta, tai jo skolos pereina asmeniui tik tuo atveju, kai asmuo sutinka priimti mirusiojo palikimą“, – teigė D. Balčiūnienė.

Pasak pašnekovės, palikimas, jei nėra sudaryto testamento, pereina pagal pirmumo teisę. Jei žmogus turi skolų, jos paveldimos kaip ir palikimas.

Pirmojoje eilėje gauti palikimą yra palikėjo vaikai, antrojoje – jo tėvai ir vaikaičiai, trečiojoje – seneliai ir provaikaičiai, ketvirtojoje – palikėjo broliai, seserys, proseneliai ir prosenelės, penktojoje – sūnėnai, dukterėčios, dėdės, tetos, šeštojoje – pusbroliai ir pusseserės.

REKLAMA
REKLAMA

„Antros eilės įpėdiniai paveldi pagal įstatymą tiktai nesant pirmos eilės įpėdinių arba jiems nepriėmus ar atsisakius palikimo, taip pat tuo atveju, kai iš visų pirmos eilės įpėdinių atimta paveldėjimo teisė. Trečios, ketvirtos, penktos ir šeštos eilės įpėdiniai paveldi, jeigu nėra pirmesnės eilės įpėdinių, jeigu šie įpėdiniai atsisakė palikimo arba iš jų atimta paveldėjimo teisė“, – aiškino D. Balčiūnienė.

VMI atstovė atkreipė dėmesį, kad įgytų palikimą, įpėdinis turi jį priimti. Neleidžiama palikimą priimti iš dalies arba su sąlyga ar išlygomis. Tai reiškia, negalima priimti palikimo be skolų, jei velionis tokių turėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gali tekti sumokėti savo turtu

Paveldimi yra ne tik įsiskolinimai valstybei, bet, pavyzdžiui, ir paskolos banke.

Kadangi paskolos sutartimi prisiimtas įsipareigojimas yra piniginio pobūdžio ir nėra neatskiriamai susijęs su skolininko asmeniu, paskolos sutartimi prisiimta prievolė po banko kliento mirties nepasibaigia ir jo įpėdiniams tenka pareiga vykdyti paveldėtus įsipareigojimus“, – portalui tv3.lt sakė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius.

Pašnekovo teigimu, kiekviena tokia situacija banke yra sprendžiama individualiai, tad kaip konkrečiai bus įgyvendinamas paskolos apmokėjimas priklauso nuo įvairių aplinkybių.

„Pavyzdžiui, jei klientas buvo apsidraudęs gyvybės draudimu, šis padengia kreditą ar jo dalį asmeniui mirus. Savo ruožtu palikimą priėmęs paveldėtojas elgiasi, kaip nusprendžia – gali toliau dengti įsipareigojimus tomis pačiomis sąlygomis, gali parduoti turtą ir padengti paskolą“, – kalbėjo M. Zalatorius.

REKLAMA

Lietuvos notarų rūmų prezidentas Marius Stračkaitis naujienų portalui tv3.lt patvirtino, kad palikimą priėmęs žmogus paveldi ne tik mirusio asmens turtą, bet ir jo įsipareigojimus bei skolas.

Pašnekovo teigimu, kai įpėdiniai keli, jie visi solidariai atsako už paveldėtas mirusio asmens skolas. Tai reiškia, kad kreditorius turi teisę reikalauti, kad skolą sumokėtų tiek visi ar keli įpėdiniai bendrai, tiek bet kuris iš jų, bet to, tiek visą, tiek jos dalį.

Pasitaiko atvejų, kai paveldėtų skolų ar įsipareigojimų dydis viršija paveldėto turto vertę. Lietuvos notarų rūmų prezidentas atkreipia dėmesį, kad priėmęs palikimą be paveldimo turto apyrašo, įpėdinis atsako už skolas ne tik paveldėtu, bet ir visu savo turtu.

REKLAMA

„Jei už paveldėtas skolas ir įsipareigojimas nenorima atsakyti visu savo turtu, reikia tai nurodyti priimant palikimą pas notarą ir su notaro išduotu vykdomuoju pavedimu kreiptis į antstolį dėl mirusiojo turto apyrašo sudarymo ir paveldėti turtą pagal apyrašą. Tokiu atveju už paliktas skolas ir įsipareigojimus bus atsakoma tik paveldėtu turtu“, – sakė M. Stračkaitis.

Tačiau vieno įsipareigojimo mirusiojo artimieji gali ir negrąžinti. Kaip portalui tv3.lt sakė Valstybinio studijų fondo direktorius Ernestas Jasaitis, pagal Vyriausybės nustatytą tvarką valstybės lėšomis suteikta paskola ar valstybės remiama paskola studijoms negrąžinama paskolos gavėjui mirus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai reiškia kad jokie kiti asmenys, paveldėtojai, giminaičiai, už mirusį asmenį studijoms paimtos paskolos grąžinti neturi“, – teigė E. Jasaitis.

Pasak jo, Valstybinis studijų fondas periodiškai ir automatizuotai gauna informaciją iš Gyventojų registro apie mirusius asmenis, todėl giminaičiams ar kitiems asmenims atskirai kreiptis dėl atleidimo nuo paskolos grąžinimo asmeniui mirus į Fondą nereikia ir tai atliekama automatiškai, per vidines Fondo administracines procedūras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų