REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime juda į priekį Švietimo įstatymo pataisos, kurios įteisintų mokymą šeimoje.

Seime juda į priekį Švietimo įstatymo pataisos, kurios įteisintų mokymą šeimoje.

REKLAMA

Šią savaitę projektui pritarta po svarstymo. Už balsavo 63 Seimo nariai, prieš buvo trys, o 17 parlamentarų susilaikė. Dar liko vienas balsavimas dėl pataisos priėmimo.

Įstatymo pataisos numato, kad vaikas gali būti ugdomas šeimoje, su pasirinkta mokykla sudarius mokymo sutartį. 

Ugdantis šeimoje įgytas išsilavinimas būtų prilyginamas mokykloje įgytam išsilavinimui. Siūloma, kad pataisos įsigaliotų nuo kitų metų rugsėjo.

Projektą pristatęs Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narys Gintaras Steponavičius pažymėjo, kad, palyginti su pirmine versija, projektas pakoreguotas numačius daugiau saugiklių.

„Girdėdami valstybės rūpestį, kad vaikai iš socialinės rizikos šeimų dėl religinių ar kitų sumetimų nepatektų į izoliuotą aplinką, įstatymo projekte įrašėme papildomų saugiklių“, – sakė G. Steponavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pirminiame projekte buvo įrašyta, kad mokykla turi teisę patikrinti ugdymosi šeimoje sąlygas, vėliau nuostata sugriežtinta, kad tai būtų privaloma.

REKLAMA

Numatyta, kad prieš sutarties dėl vaiko ugdymosi šeimoje sudarymą mokykla, pasitelkdama reikalingus specialistus, įvertina ugdymosi šeimoje sąlygas, vaiko brandos ir žinių lygį.

„Pirminė nuostata buvo suformuluota, kad prieš sudarant sutartį mokykla gali įvertinti (sąlygas), dabartiniame tai įtvirtinta kaip privaloma nuostata, kad mokykla žinotų konkrečios šeimos situaciją ir sąlygas jam ugdytis šeimoje“, – kalbėjo G. Steponavičius.

Konservatorius Vytautas Juozapaitis ragino kolegas „neišsigąsti projekto, nes jei pirminėje stadijoje kilo klausimų dėl socializacijos, kontrolės, dabar jis patobulintas ir tikrai saugus“.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manyčiau, kad turime suteikti galimybę demokratinėje valstybėje leisti žmonėms suteikti galimybę vaikus ugdyti namie“, – kalbėjo Seimo narys.

Konservatorių atstovas Mykolas Majauskas kalbėjo prieš, argumentuodamas, kad „mokymas namuose gali tapti priedanga piršti vaikams antimoksliškas, nepatikrintas pseudotiesas“.

„Nesakau, kad Lietuvoje tai įvyks, bet aš sakau, kad tam tikrą riziką mes turime matyti“, – sakė M. Majauskas.

Švietimo įstatymo pataisos numato, kad mokykla, su kuria sudaryta mokymo sutartis, konsultuoja mokinius, aprūpina mokomąja medžiaga, periodiškai vertina mokymosi pažangą ir pasiekimus, socializacijos poreikio užtikrinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų