REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po gaisro Alytaus padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ susikaupęs užterštas vanduo bus valomas ir tada išleistas į Nemuną, nuspręsta penktadienį per ekstremalių situacijų komisijos posėdį Alytuje.

Po gaisro Alytaus padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ susikaupęs užterštas vanduo bus valomas ir tada išleistas į Nemuną, nuspręsta penktadienį per ekstremalių situacijų komisijos posėdį Alytuje.

REKLAMA

Pasak komisijai vadovaujančio Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Rolando Juonio, suderinus valymo būdą su Aplinkos ministerija, vandenį išvalys miesto nuotekų valymu užsiimanti įmonė „Dzūkijos vandenys“.

„Apdorojant biologiniu būdu tas vanduo bus išvalytas ir padarytas saugiu aplinkai. Vanduo bus valomas mūsų valymo įrenginiuose ir išvalytas bus išleistas į aplinką“, – po komisijos posėdžio penktadienį BNS sakė R. Juonys.

Didžiausias užteršto vandens kiekis – apie 30 tūkst. kubinių metrų – yra „Dzūkijos vandenų“ nuotekų valykloje.

REKLAMA
REKLAMA

Dar apie 10 tūkst. kubinių metrų vandens susikaupė buvusiame lietaus rezervuare po gaisraviete ir dar apie 1 tūkst. kubinių metrų vandens susikaupė gamyklos rūsiuose.

REKLAMA

Naujausiais Aplinkos apsaugos agentūros atliktų tyrimų duomenimis, po gaisro susikaupusiame vandenyje pavojingos medžiagos normų neviršijo.

Vandens valymo kaina – apie 50 tūkst. eurų

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika BNS teigė, kad užteršto vandens išvalymas pagal „Dzūkijos vandenų“ įkainius turėtų kainuoti apie 50 tūkst. eurų. 

„Jie turi savo patvirtintus įkainius, mes žinome kiekius, kiek vandens yra, tai turbūt kainuos, jeigu neklystu, apie 50 tūkst. eurų“, – sakė ministras.

Anot jo, įmonė atliko užteršto vandens valymo bandymus, šie parodė, kad jos turimi įrengimai yra pajėgūs tinkamai išvalyti po gaisro susikaupusį vandenį.

REKLAMA
REKLAMA

„Kažkokių apokaliptinių rezultatų tikrai nėra. Eksperimentas tik patvirtina, kad „Dzūkijos vandenys“ yra pajėgūs išvalyti tą vandenį savo įrenginiuose. Tai yra efektyviausia“, – teigė K. Mažeika.

Alytaus miesto savivaldybė ir Aplinkos ministerija iki šiol nebuvo radusios būdo, kaip tinkamai pasielgti su po gaisro likusiu užterštu vandeniu.

Savivaldybė nesutiko su ministerijos siūlymu dozuotai jį išleisti į nuotekų sistemą bei teigė ieškanti kitų būdų. 

Iš gaisravietės išvežta per 600 tonų pavojingų atliekų

K. Mažeika taip pat teigė, kad toliau tęsiami pavojingų atliekų iš gaisravietės išvežimo darbai. Valstybės valdoma įmonė „Toksika“ jau yra išvežusi jau daugiau kaip 600 tonų pavojingų atliekų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Toliau tęsiami darbai (...) „Toksika“ sutvarkys tik pavojingas atliekas, o nepavojingas atrūšiuoja ir palieka sutvarkyti savininkams“, – sakė ministras.

Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius R. Juonys teigė, kad penktadienį „Toksikai“ pavesta pradėti tvarkyti pagrindines gaisravietės patalpas.

Šiose patalpose per gaisrą įgriuvo stogas, todėl čia pavojingos sudegusios atliekos susimaišiusios su betonu ir kitomis pastato konstrukcijos medžiagomis.

„Pavesta įmonei „Toksika“ sutvarkyti tą trečią patalpą – pavojingas atliekas atskirti nuo nepavojingų. Pavojingas išvežti sutvarkyti, o nepavojingas palikti gaisravietėje, nes jos nekelia grėsmės aplinkai“, – teigė R. Juonys.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.

Alytaus mieste ir rajone dėl spalį vykusio gaisro iki šiol paskelbta ekstremali situacija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų