REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Juodojo penktadienio“ karštinė užplūdo prekybos centrus ir internetines parduotuves. Prekybininkai vilioja žmones žadėdami išskirtines nuolaidas ir nemokamas dovanas. Pirkėjai tokiomis vilionėmis nesižavi – esą norėtųsi didesnių nuolaidų ir įvairesnėms prekėms. Kainų analitikai ragina gyventojus neapsigauti, mat dažnai skambiai skelbiamos nuolaidos tėra rinkodariniai triukai. O ,,Juodojo penktadienio” priešininkai kviečia prisidėti prie tarptautinės ,,Nepirk nieko” dienos ir vartoti atsakingai.

Juodojo penktadienio“ karštinė užplūdo prekybos centrus ir internetines parduotuves. Prekybininkai vilioja žmones žadėdami išskirtines nuolaidas ir nemokamas dovanas. Pirkėjai tokiomis vilionėmis nesižavi – esą norėtųsi didesnių nuolaidų ir įvairesnėms prekėms. Kainų analitikai ragina gyventojus neapsigauti, mat dažnai skambiai skelbiamos nuolaidos tėra rinkodariniai triukai. O ,,Juodojo penktadienio” priešininkai kviečia prisidėti prie tarptautinės ,,Nepirk nieko” dienos ir vartoti atsakingai.

REKLAMA

„Juodasis penktadienis" – garsiausia išpardavimų diena visame pasaulyje. Tiesa, Lietuvoje ši diena kiek kuklesnė, niekas nelaukia nuo pat ryto prie parduotuvių taip trokštamos prekės kaip tai daroma užsienyje. Kur mažesnėmis kainomis susivilioję gyventojai plūsta į parduotuves, stovi ilgiausiose eilėse ir stumdosi dėl prekių. 

Nors Lietuvos prekybininkai ir vilioja pirkėjus masiniais išpardavimais, siūlo nuolaidas, tačiau žmonėms šios atrodo pernelyg mažos. Štai ,,Juodojo penktadienio” proga į drabužių parduotuvę užsukusi vilnietė sako, kad drabužiams taikoma 25 procentų nuolaida neprimena masinių išpardavimų:

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu jau yra „Juodas penktadienis“, tai jau ne mažiau 70 procentų turi būti. Norima sandėlius išsišluoti, išsivalyti. Bet su tokiom nuolaidom, aš manau, kad viskas kabės iki pavasario.“

REKLAMA

„Nelabai pasitikėjimas yra prekybininkais. Kartais nežinai, ar iš tikrųjų čia tokia kaina, ar jinai tai dienai čia padaryta.“

Taip, kodėl gi ne, tik ne masinėje psichozėje.“

Specialiai „Juodojo penktadienio“ proga į elektronikos ir buitinės technikos parduotuvę užsukęs vilnietis Leopoldas nusivylė – esą ypatingų nuolaidų jis čia nepastebėjo. Nors vyras tikina esantis pasiruošęs pirkiniams išleisti šimtus eurų:

„Čia matote, nėra juodojo penktadienio procentų. Čia yra tai, ką matome, tai ir perkame. Va, ta kaina raudona ir yra nuolaida. Jeigu jau taip stipriai reklamuoja, tai 20 procentų galėtų būti. Turguje net gali nusiderėti 20 procentų, kai daugiau imi.“

REKLAMA
REKLAMA

„Nėra, tiesiog čia reklama, kad žmonės pirktų. Va, čia pasakė, kad bus kavos aparatui šitam nuolaida, bet tiems, kur patinka, netaiko nuolaidos.“

„Kam tas vartojimas? Ir taip per daug to vartojimo ir per daug daiktų turime namie.“

Kol gyventojai ieško didesnių nuolaidų, prekybininkai jau skaičiuoja pirkėjų srautus. Pasirodo, masinių išpardavimų metu žmonių srautai parduotuvėse padvigubėja. Daugiausia susidomėjimo sulaukia drabužiai, avalynė, sporto ir elektronikos prekės.

„Yra prekinių ženklų, kurie siūlo viskam nuolaidas. Tai dažniausiai yra apie 20-25 procentus. Bet yra įmonių, kurios siūlo iki 50 procentų nuolaidą“, – sako „Panorama” rinkodaros vadovė Vilma Banienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakas „Juodojo penktadienio” psichozei yra tą pačią dieną minima tarptautinė „Nepirk nieko diena”. Jos metu gyventojai raginami ne tik susilaikyti nuo pirkinių, bet ir susimąstyti, kas slypi už perkamų daiktų,kaip jie atkeliauja į parduotuvių lentynas ir į mūsų rankas. Mat dėl besaikio vartojimo, didžiulio išmetamų šiukšlių kiekio teršiama gamta ir vanduo. Maža to, siaubingomis sąlygomis trečio pasaulio šalyse yra išnaudojami darbuotojai.

„Mūsų pirkimas yra balsavimas gaminti. Gamyba dažniausiai vyksta trečiose šalyse: Kinijoje, Indijoje, kur žmonės gamina, jie būna išnaudojami, ir vaikai išnaudojami, teršiama aplinka, nes nėra įdiegta ekologinių sistemų“, – pasakoja socialinis verslininkas Giedrius Bučas.

REKLAMA

Tuo tarpu prekybininkams „Juodasis penktadienis“yra išankstinis pasiruošimas Kalėdoms, kai norima atlaisvinti sandėlius ir atsivežti naujas geidžiamiausias prekes šventiniam laikotarpiui. Todėl dažniausiai nuolaidos per „Juodąjį penktadienį“ yra taikomos išparduodamoms prekėms.

„Nuo kelių procentų gali būti iki 50 procentų nuolaida, reikia žiūrėti prekes. Nes toms geidžiamiausioms prekėms, kurios yra einamos ir naujos, tu negali padaryti didelių kainų nuolaidų. Tiekėjams apsimoka, mes su jais deramės, bet jie neatiduoda“, – teigia „Topo centro“ atstovas Žilvinas Kulvinskis.

Tačiau kainų analitikai ragina gyventojus nepasiduoti masinei psichozei ir atidžiau stebėti neva sumažintas kainas – esą dažniausiai tai būna rinkodariniai triukai, skirti pirkėjams privilioti. Internete plinta vaizdelis iš užsienio parduotuvės, kai pardavėja ,,Juodojo penktadienio” proga klijuoja naujas neva mažesnes kainas ant drabužių. Tiesa, jos, pasirodo esančios tokios pačios kaip ir buvo prieš tai. Panašių vaizdų internete apstu,kai kalbama apie masinius išpardavimus ir tariamas nuolaidas.

REKLAMA

„Svarbiausias momentas nesusigundyti tomis braukytomis kainomis. Nes čia dažnai būna, kad kaina prieš akciją pakeliama,kad nuo jos po to galima būtų nubraukti ir parašyti didesnę nuolaidą. Arba taip vadinamos rekomenduojamos gamintojų kainos, kurios dažnu atveju yra visiškas išmislas ir gamintojai dažnai tokios informacijos net nepateikia“, – kalbėjo Pricer.lt įkūrėjas Arūnas Vizickas.

„Juodojo penktadienio“ itin laukia ir elektroninės parduotuvės – Pigu.lt kolektyvas sutartinai nusprendė apsirengti juodai ir taip atšvęsti masinę apsipirkimo dieną. Pirkėjus elektroninė parduotuvė vilioja ne tik nuolaidomis, bet ir nemokamomis lizingo sąlygomis arba nemokamu pristatymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galima rasti ne tik nuolaidą, bet ir nemokamą pristatymą. Arba nuolaidos kodą specialiai tam tikrai kategorijai, nemokamas lizingas nuo tam tikros sumos. Jeigu turi baldą pirkti ir galvoji apie didesnį pirkinį, tai toks klientas gundosi nemokamu pristatymu. Tai „Black friday“ proga mes tokią dovaną teikiame“, – sako Komunikacijos vadovė Raimonda Strazdauskaitė.

Paskutinį lapkričio penktadienį minima ir tarptautinė ,,Nieko nepirk diena”. Šio judėjimo šalininkai nesiekia visiškai sustabdyti vartojimo, o ragina gyventojus vartoti atsakingai ir netapti daiktų vergais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų