REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie Skubios pagalbos skyriaus darbuotojų tempą ir krūvį galime tik įsivaizduoti, teigia į redakciją kreipęsis Tomas. Vaikinui prieš savaitę lūžo ranka, o nuvykęs į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę, kaip jis teigia, maloniai nustebo gydytojų profesionalumu.

Apie Skubios pagalbos skyriaus darbuotojų tempą ir krūvį galime tik įsivaizduoti, teigia į redakciją kreipęsis Tomas. Vaikinui prieš savaitę lūžo ranka, o nuvykęs į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę, kaip jis teigia, maloniai nustebo gydytojų profesionalumu.

REKLAMA

„Mane labai greitai priėmė, kažkur po valandos. Pradžioje atrodė, kad turėtų priimti nedelsiant, tačiau kai pamačiau, kokius ligonius jie priima pirmiausia, supratau, kad aš su savo problemomis tikrai galiu palaukti. Ir tiems, kurie nuolatos skundžiasi, kad skubioje pagalboje tenka kentėti eiles, noriu pasiūlyti apsidairyti, kokius sunkius ligonius jie priima pirmumo prioritetu. Jums reikėtų pamatyti, kaip jie ten dirba“, – teigia vaikinas.

„Man laukiant prie gydytojo durų, atėjo moteris su vyru, kuris buvo visas kruvinas. Pasirodo, jį sukandžiojo jo paties šuo. Smarkiai kraujavo ranka, koja ir krūtinė. Žaizdos buvo sutvarstytos, tačiau tvarsčiai buvo visi kruvini. Ir nors jis atvyko vėliau, jį priėmė iš karto, dar prieš mane, nes bet kam būtų aišku, kad pagalba vyrui reikalinga nedelsiant“, – pasakoja Tomas.

REKLAMA
REKLAMA

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Skubios pagalbos skyriaus vedėjas Paulius Uksas teigia, kad sunkias traumas patyrę pacientai tokiame skyriuje tikrai nestebina. Kaip teigia gydytojas, yra tam tikri principai, kokiu prioritetu priimami pacientai.

REKLAMA

„Pradžioje visi pacientai yra užregistruojami ir visi iki vieno patenka pas rūšiavimo slaugytoją. Šio slaugytojo funkcija yra patikrinti paciento gyvybinius parametrus ir įvertinti, kada trauma įvyko. Nes kartais žmonės kreipiasi po traumos praėjus kelioms paroms ar net savaitėms, kai jau per tą laiką galėjo gauti pagalbą ir konsultacijas poliklinikoje“, – pasakoja gydytojas.

Kaip praneša ligoninės administracija, į Skubios pagalbos skyrių kreipiasi labai daug pacientų, net 250-350 asmenų per parą, o šis srautas ypač išauga savaitgaliais.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl didelio pacientų skaičiaus, siekiant pagalbą pirmiausia suteikti tiems, kuriems jos reikia skubiausiai, pacientui atvykus į ligoninės Skubios pagalbos skyrių, atliekamas pirminis sveikatos būklės įvertinimas. Pacientų, kuriems reikalinga skubioji medicinos pagalba, būklė yra skirstoma į 4 kategorijas pagal jų sveikatos būklės sunkumą. 

„Sakykime, jei asmuo turi masyvią traumą su sąmonės sutrikimu, jis gauna raudoną spalvą (pirma kategorija) ir važiuoja tiesiai į reanimacinę palatą, ir tai reiškia, kad gydytojas jį turi apžiūrėti nedelsiant“, – pasakoja P. Uksas. 

Skubios pagalbos skyriaus vedėjas teigia, kad dar rūšiavimo palatoje slaugytojai suteikia pirmąją pagalbą:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rūšiavimo palatoje slaugytoja gali žmogui duoti vaistų nuo skausmo. Jei žmogui iš tikrųjų labai skauda, jis negėrė jokių nuskausminamųjų – jam visada bus pasiūlomas skausmą malšinantis medikamentas. Jei galima apsieiti su geriamu vaistu, suduodama tabletė, tačiau, jei žmogus negali nuryti, yra galimybė ir suleisti vaistų. Po to, gydytojas gali skirti papildomą dozę nuskausminamųjų. Tad pradinis gydymas pradedamas jau rūšiavimo palatoje. Ir ne tik duoda nuskausminamųjų, bet ir ledo prideda prie tinstančios vietos, ar tvarstis uždedamas“ – teigia gydytojas.

T. Uksas pastebi, kad  kad skubios pagalbos skyriuje tikrai pasitaiko eilių, tačiau kartais pacientų antplūdžio nuprognozuoti neįmanoma:

REKLAMA

„Eilės būna įvairios. Mes kartais galime prognozuoti pacientų skaičių, kartais to padaryti neįmanoma. Puikus pavyzdys, kai negalime prognozuoti pacientų srauto, buvo neseniai paspaudęs šaltukas, kai gatvės pasidengė ledu – turėjome apie 120 pacientų, ir jie visi buvo rytiniai-popietiniai. Tai naujo paciento registracija vyko praktiškai kas dvi minutes. Todėl tikrai buvo eilė kurį laiką, nepaisant to, kad dirbo sustiprinta traumatologų brigada. Net iki vėlyvo vakaro buvo eilė ir žmonės laukė maždaug apie valandą-dvi.

Tokie atvejai, žinoma, reti, tačiau kartais taip įvyksta. Vakare jau buvo vos vienas-kitas belaukiantis, o naktį jų iš viso nebuvo – kas atvykdavo, iš karto patekdavo pas gydytoją“ – pasakoja P. Uksas.

REKLAMA

Kaip pasakoja skyriaus vedėjas, pacientų pagausėjimas pajuntamas ir pavasarį, kai atšilus orui į medikus kreipiasi sode tvarkydamiesi susižaloję žmonės.

Ligoninės administracija pastebi, kad eilės Skubios pagalbos skyriuje susidaro ir dėl to, kad į ligoninę nemažai pacientų atvyksta dėl sveikatos sutrikimų ar būklių, neatitinkančių būtinosios pagalbos kriterijų – pvz., kreipiamasi dėl lėtinių skausmų, smulkių traumų ar net peršalimo. Kaip informuoja ligoninės atstovai, tokiais atvejais pacientai turėtų žinoti, kad pirmiausiai reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją, o kai to padaryti negali – į tą gydymo įstaigą, su kuria jo šeimos gydytojas ar poliklinika yra sudarę sutartį dėl būtinosios pagalbos teikimo paslaugų.

Kur tiksliai galima kreiptis pagalbos pacientai gali klausti savo šeimos gydytojo ar pirminės sveikatos priežiūros įstaigos, prie kurios yra prisirašę. Taip pat informacijos galima ieškoti Vilniaus teritorinės ligonių kasos interneto svetainėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų