REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdantiesiems valstiečiams išbandymų metas – reikia ne tik priimti biudžetą, bet ir atlaikyti didžiulį spaudimą, nes pažadų primaitinti mokytojai ir medikai piketuoja, žada streikuoti dėl mažų atlyginimų. O prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį paragino trauktis susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių.

Valdantiesiems valstiečiams išbandymų metas – reikia ne tik priimti biudžetą, bet ir atlaikyti didžiulį spaudimą, nes pažadų primaitinti mokytojai ir medikai piketuoja, žada streikuoti dėl mažų atlyginimų. O prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį paragino trauktis susisiekimo ministrą Jaroslavą Narkevičių.

REKLAMA

Ramūnas Karbauskis tiesioginės transliacijos tv3.lt metu sakė, kad ministras J. Narkevičius turėtų pergyventi dėl nepasitikėjimo iš premjero, bet tokio nėra. Jis taip pat tikino, kad vyksta puolimas prieš Lenkų rinkimų akciją. Esą dabar vykstanti puolimo akcija yra organizuota iš vieno centro, gerai apgalvota ir sisteminė. Akcijos tikslas, pasak R. Karbauskio, suirutė valstybėje, biudžeto nepriėmimas

Palaiko ministrą

„Ministrui dėl darbo pretenzijų nėra keliama“, – sakė R. Karbauskis. Valstiečių lyderis tikino, kad ministras J. Narkevičius ėmėsi daryti tai, ko nedarė ankstesnė ministerijos vadovybė, nes pasikeitimai yra būtini.

REKLAMA
REKLAMA

„Uždarinėja masiškai pašto skyrius [pašto administracija], nori atsikratyti centriniais paštais“, – sprendimais, kurie esą buvo priimti anksčiau dirbusios susisiekimo ministerijos vadovybės,  piktinosi R. Karbauskis.

REKLAMA

Valstiečių lyderis sakė, kad jie neužsiiminėja kaltinimais [opozicijai], bet kai ministrui J. Narkevičiui keliami neskaidrumo klausimai, esą jis gaudė žuvis su tinklais, tada tai kelia nuostabą. „Jis į sodybą atvažiuoja, kaip svečias. Ką tai neskaidrumas? Neskaidrumas, kad dukra atvažiuoja į Seimo viešbutį?“, – ministrą gynė R. Karbauskis. Politikas aiškino, kad skaidrumo klausimai bus nagrinėjami Seimo etikos ir procedūrų komisijoje, bet tai nėra priežastis atstatydinti ministrą.

R. Karbauskis kalbėdamas tiesioginio eterio metu dar kartą patikino, kad už ministrus atsako premjeras. „Jei prezidentas reaguoja į viešą erdvę ir argumentų, kurių mums neužtenka, jam užtenka, tai yra jo nuomonė“, – sakė R. Karbauskis, aiškindamas, kad konflikto su prezidentu nėra, o J. Narkevičiumi premjeras esą pasitiki. Politikas tikino, kad tokių ir panašių „puolimų“ valstiečiai matė jau ne vieną, todėl taip lengvai nepasiduos. 

REKLAMA
REKLAMA

Lenkų rinkimų akcijos nariai, pasak valstiečių lyderio, yra puolami pirmą kartą. Komentuodamas koalicijos partnerių padėti sakė R. Karbauskis, jis piktinosi žiniasklaidos elgesiu, aiškino, kad tai – gerai suplanuota akcija norint destabilizuoti situaciją prieš biudžeto priėmimą. „Sekė žurnalistai [politiko sūnų šalia Seimo viešbučio]. Kas iš to, ką mes dabar apkaltą skelbsime?“, – žiniasklaidos ir opozicijos veikla skundėsi R. Karbauskis.

Politikas taip pat tikino, kad viskas su koalicija yra tvarkoje, biudžetas bus priimtas. „Nemanau, kad blogai, kad žmonės eina į piketus, tai gerai, tai demokratija. Bet išvadas reikia daryti po to, kai mes priimsime biudžetą.<..> Šiandien aš esu optimistas, matai Vyriausybės ir mūsų pastangas, kad tas biudžetas būtų subalansuotas“, – kalbėjo valstiečių lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbės su piketuojančiais 

Politikas taip pat kalbėjo apie piketuojančius ir nepatenkintus mokytojus, ūkininkus bei vežėjus. Jis aiškino, kad visais bus pasirūpinta ir tereikia palaukti biudžeto priėmimo, kuris, pasak R. Karbauskio, bus subalansuotas. 

„Visais jais bus pasirūpinta maksimaliai, kiek tai leis valstybė“, – sakė R. Karbauskis apie protestuojančius žmones. Jis kartojo, kad nė vienam žmogui pajamos nesumažės, o pensijos, tarkime, padidės stipriai. Jis padidėjimą žadėjo nuo sausio pirmos, bet išmokėjimo kompensavimas bus nuo liepos pradžios. Pensijos, anot R. Karbauskio, turėtų padidėti apie 33 eurais. O vaiko pinigai nuo kitų metų pradžios jau bus 60 eurų, nuo vasaros vidurio situacija turėtų dar gerėti. Užsiminė jis ir apie ūkininkų protestus, kuriuos, leido suvokti, jis supranta. 

REKLAMA

„Mes turime suprasti, kad Lietuvos ūkininkai konkuruoja su Europos Sąjungos (ES) ūkininkais, kuriems tos lengvatos taikomos, dar jei gauna mažesnes išmokas nei kiti ūkininkai ES. Jie [ūkininkai] neturi daugiau lengvatų, nei turi jų konkurentai kitose šalyse. <..> Tie kryžiai, kuriuos laukuose statėsi, jie nebus tikrovė, mes nežlugdysime tos verslo srities, kaip ir kitų verslo sričių“, – apie ūkininkus kalbėjo R. Karbauskis, sakydamas, kad pernai ūkininkams tris kartus padidėjo pajamų mokesčiai. Jis aiškino, kad ūkininkai yra šmeižiami ir žeminami būtent todėl, kad jis pats [ R. Karbauskis] yra Seime. 

Valdančiųjų lyderis taip pat tikino, kad visų kaimyninių šalių ūkininkai gyvena geriau, nei lietuviai, nes gauna daugiau pajamų.

REKLAMA

Kalbėdamas apie biudžeto surinkimą ir galimą bankų bei prekybos centrų apmokestinimą R. Karbauskis atskleidė, kad susitikinėjo su prekybos tinklų ir bankų asociacijų atstovais.

„Pasakiau, kad tokie pareiškimai nuvilia [bauginimas, kad padidės įmokos]. <..> Atsakymas toks, kad jie to mokesčio nenori, jie teisis dėl to, gal duos į teismą. <..> Iš Švedijos gavau atsakymus, jie rodo, kad tokių pareiškimų, kaip čia sakė asociacija, nepalaiko. Sako, kad viską reikia vertinti, mes irgi norime viską vertinti“, – sakė R. Karbauskis, paaiškinęs, kad štai prekybos tinklų asociacija valdžiai negrasino, o žadėjo kitaip spręsti problemas, gal didinti atlyginimus darbuotojams. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat tikino, kad jei bankai kažkaip kitaip norėtų prisidėtų prie valstybės gerovės, jie gali tai daryti, nebūtinai tai turi būti per mokesčius. 

Šią savaitę naujais mokesčiais nepatenkinti ūkininkai į gatves išriedėjo su traktoriais. O kur dar vežėjai, kurie irgi reikalauja nekelti mokesčių. Valdantieji desperatiškai ieško būdų, kaip subalansuoti biudžetą ir atrodo, kad sulaukę streikų, valstiečiai labiausiai apmokestins vidurinę klasę.

Tad kaip valstiečiams pavyks suvaldyti piketuojančią Lietuvą, kalbame su valstiečių frakcijos ir partijos vadovu Ramūnu Karbauskiu.

Prezidentas nepasitiki Narkevičiumi

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda per patarėją ketvirtadienį pranešė manantis, kad susisiekimo ministras J. Narkevičius turėtų trauktis iš savo posto.

REKLAMA

J. Narkevičius per kelias paskutines savaites spėjo įklimpti į ne vieną skandalą. Jis kaltintas valgęs už valstybinių įmonių pinigus Dubajuje ir Minske, dukterį apgyvendinęs Seimo viešbutyje, galimai brakonieriavęs ežere Trakuose ir keistomis aplinkybėmis atleidęs „Lietuvos pašto“ valdybą.

„Prezidentas ministrui davė savaitę išspręsti jį lydinčias asmenines problemas, terminas baigėsi. <...> Prezidentas nebegali pasitikėti ministru ir mano, kad jis privalo trauktis“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje prezidentūroje sakė šalies vadovo patarėjas Povilas Mačiulis. 

Atsakydamas į klausimą, apie kitokią Ramūno Karbauskio nuomonę šiuo klausimu, prezidento patarėjas aiškino, jog šalies vadovas tikisi, kad: „valdančiajai koalicijai užteks sveiko proto, kad valstybė netaptų vieno netinkamai dirbančio ministro įkaite“.

REKLAMA

Tiesa, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis R. Karbauskis ketvirtadienį aiškino, kad susisiekimo ministrui nėra pagrindo trauktis. Esą puolimas prieš ministrą yra siekimas sužlugdyti Lenkų rinkimų akciją, kuri yra viena iš koalicijos partnerių. 

Tuo metu premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas portalui tv3.lt patvirtino, kad situaciją dėl ministro pakomentuos pats premjeras, kai tik baigsis jos laikinas nedarbingumas, besitęsiantis ir ketvirtadienį.

Susisiekimo ministras J. Narkevičius teigia, kad sprendimą dėl likimo pareigose priims po konsultacijų su partija ir premjeru.

Nepasitenkinimas kilo dėl J. Narkevičiaus veiklos, jam gresia interpeliacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų