REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyliai pakeista motinystės išmokų tvarka sujaudino daugybę būsimų mamų. Pagal naująją tvarką, moterys, kurios nėštumo metu nedirbo, išmokų negaus. Ši žinia išmušė pagrindą iš po kojų mamoms, kurios dėl vienokių ar kitokių priežasčių besilaukdamos neturėjo darbo. Kai kurios šeimos atsidūrė desperatiškoje padėtyje, nes būsimą motinystės išmoką ketino skirti kūdikio kraiteliui ir kasdieniam pragyvenimui, o dabar liko su skyle biudžete. 

Tyliai pakeista motinystės išmokų tvarka sujaudino daugybę būsimų mamų. Pagal naująją tvarką, moterys, kurios nėštumo metu nedirbo, išmokų negaus. Ši žinia išmušė pagrindą iš po kojų mamoms, kurios dėl vienokių ar kitokių priežasčių besilaukdamos neturėjo darbo. Kai kurios šeimos atsidūrė desperatiškoje padėtyje, nes būsimą motinystės išmoką ketino skirti kūdikio kraiteliui ir kasdieniam pragyvenimui, o dabar liko su skyle biudžete. 

REKLAMA

Į tv3.lt portalą kreipėsi dvi būsimos mamos, kurios turi visą reikiamą darbo stažą, kad gautų motinystės išmokas, bet nėštumo metu nedirbo, todėl pagal naująją įstatymo pataisą motinystės išmoka joms nepriklauso. Moterys nusivylusios ir susinervinusios, nes pinigai, kurių jos tuo planuodamos nėštumą teisėtai tikėjosi, taip ir nepasiekė jų sąskaitų, o kompensacijos už prarastas išmokas gali būti išmokėtos dar labai negreit, jei išvis bus išmokėtos. 

Štai mažylio besilaukianti, bet prieš pat nėštumą darbo netekusi Aušra sako, kad motinystės išmoka, kurią ji tikėjosi gauti, jai būtų itin padėjusi. Moters finansinė situacija sudėtinga, šeimoje auga dar vienas vaikas, mama yra be darbo, nors prieš prarasdama jį daugybę metų sąžiningai triūsė.

REKLAMA
REKLAMA

Vos praradusi darbą jį pastojo, nėštumas gana sunkus, todėl moteris darbo neieškojo, o ir „Sodra“ ramino, kad viskas gerai, darbo stažo išmokai gauti – pakanka. Jo ir pakako iki motinystės išmokų įstatymo pakeitimo, kuris įsigaliojo spalio 30 dieną. Motinystės išmoka mokama už 126 dienas, apie 4 mėnesius, kai būsima mama išeina į dekreto atostogos. Po to pradedama mokėti vaiko priežiūros išmoka. 

REKLAMA

Situacija desperatiška 

„Kartu su neigiamu sprendimu gavau ir „Sodros“ paskaičiavimą, kiek man turėjo priklausyti motinystės išmokos. Viena diena buvo įvertinta apie 40 eurų, o iš viso galėjau tikėtis apie 3 tūkst. eurų. Mano vyresniam sūnui jau devyneri, mes nebeturime jokių daiktų ir rūbų iš to laiko, kai jis buvo mažas. Nei lovelės, nei vežimėlio neturime, nieko. Mes planavome pirkti būtiniausius daiktus kūdikiui gavę išmoką. Tai būtų buvęs tam tikras pasiruošimas. Žinoma, nenorėjome išlaidauti, nes dar ir tuos keturis mėnesius [kol pradės gauti vaiko priežiūros išmokas] reikia kažkaip išgyventi, pavalgyti“, – liūdnai pasakojo moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Ji sakė, kad šiuo metu negali dirbti, o reikia mokėti mokesčius, pirkti maistą, ruošti būsimam šeimos nariui kraitelį.

„Reikia viską ruoštis nuo nulio, neturime draugų, kurie turėtų mažų vaikų, savo vaiko viskas atiduota arba parduota. Kol kas nieko neturime. Kilo net mintis gal kokią paskolą imti ar greitąjį kreditą. Bet pagalvojau ir pasijuokiau, kad man net to neduos, aš turiu mažų vaikų, prieš tai darbo biržoje buvau“, – liūdnai juokavo moteris, pasakodama kokioje nepavydėtinoje situacijoje atsidūrė kai kurios mamos. 

Ji sakė, kad jos mažylis gims sausio viduryje, todėl tuomet, jei „Sodra“ ir kompensuos prarastą motinystės išmoką, ji gali neturėti jėgų skubėti pirkti visus kūdikiui reikiamus daiktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra juk ir kraitelis, o šalia dar yra visokių prievolių, reikia ir pavalgyti, vitaminų nusipirkti, jau nekalbu apie skanėstus, kurių norisi, kai laukiesi kūdikio. Mano nėštumas kiek sudėtingesnis, man reikia daugiau priežiūros, ko aš sau negaliu skirti“, – kalbėjo moteris, pripažinusi, kad ji ir jos šeima atsidūrė gana desperatiškoje situacijoje.

„Situacija greitai kintanti ir kelianti stresą. Man, kaip besilaukiančiai mamai, tai tikrai sudėtingas laikas“, – sakė Aušra, pasiguodusi, kad ji ir kitos panašiai nukentėję mamos, jau prarado viltį sulaukti gerų žinių.

Ji taip pat prasitarė, kad svarsto ir teisinį kelią. Galbūt su kitomis mamomis teisybės ieškos duodamos kolektyvinį skundą dėl nepateisintų teisėtų lūkesčių.

REKLAMA

Liko be pinigų ir su sugriautais planais

Pirmagimio besilaukianti Giedrė sako, kad jos motinystės išmoka turėjo būti apie 2 tūkst, eurų, ji ketino už juos nusipirkti būtiniausius daiktus savo mažyliui.

„Išmoka ne kosminio dydžio, bet pinigai yra pinigai. Tai turėjo būti motinystės išmoka už 126 dienas, kol aš esu dekrete. Man pasisekė, kad daug daiktų gausiu iš sesers. Bet visgi reikia ir vežimėlio, ir lovytės vaikui, tai sudaro didžiausias išlaidas. Vežimas vaikui gali kainuoti ir 600 eurų, o dar daug visokių smulkmenų, kurios išties nemažai kainuoja. Vien kraitelio susipirkimas į ligoninę, jau gerokai patuština kišenę. Jei imant bendrą sumą, tai gaunasi itin daug. Jei viską būčiau pirkusi naujai: lovas, vežimus, tai man gal ir išmokos nebūtų užtekę. Visgi mes po truputį ruošiamės, pamažu perkame, nėra kito pasirinkimo“, – pasakojo Giedrė.

REKLAMA

Anot jos, viską galima gauti ir pigiau, bet net padėvėti daiktai kainuoja, o kur dar tokie prietaisai, kaip pientraukiai, kurie dažnai mamai – būtini.

„Aš tikėjausi išmokos ir norėjau visko, ko trūko nusipirkti vienu kartu. Bet kai negavau, dabar perku po truputį. Nesinori leisti santaupų tam, tai sukamės, kaip galime. Mes tuos pinigus tikėjomės skirti vaiko daiktų, drabužių pirkimui. Negalvojome apie išgyvenimą, maisto pirkimą“, – atviravo pirmagimio besilaukianti mama.

Ji aiškino, kad „Sodra“ mamoms jokių gerų žinių neturi, kada bus kompensuotos ir ar išvis bus kompensuotos prarastos motinystės išmokos – pasakyti negali.

Atgaus ar neatgaus išmokas, štai kur klausimas

Socialinės apsaugos ir darbo ministro atstovė Eglė Samoškaitė prieš kelias dienas tv3.lt patikino, kad mamoms tikrai bus kompensuoti visi praradimai atgaline tvarka, bet kada tai bus padaryta ji pasakyti dar negalėjo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu įstatymo projektas dar neparuoštas, dar reikia jį suderinti, bet kai bus būtinai pranešime. Tada bus aiškus ir laikotarpis. <..> Kol nėra priimtas naujas įstatymas galioja šis, tai reiškia kol kas  mamos, kurios nedirbo nėštumo metu [neturi teisinio pagrindo gauti išmokas]. Tačiau, kai bus atidėjimas, moterims, kurioms nepriklausė [motinystės išmokos] nuo spalio 30 dienos iki tos naujos įsigaliojimo datos, joms bus sumokėta atgaline tvarka“, – sakė atstovė, patikinusi, kad įstatymo atidėjimas bus vykdomas pagreitinta tvarka, bet dar negalėjo pasakyti tiksliai kada. 

Kiek anksčiau teisininkė Inga Pališkienė tv3.lt sakė, kad moteris, kurios laukėsi ir turėjo reikiamą darbo stažą, bet nedirbo, pagal senąją tvarką turėjo gauti motinystės išmokas. Tai, kad jos dabar jų negaus, yra teisėtų lūkesčių pažeidimas.  

REKLAMA

„Nėštumas dažniausiai planuojamas iš anksto. Ir moteris, tarkime, turi visą reikiamą darbo stažą, mokėjo mokesčius. Suplanavo nėštumą ir gal dėl papildomo streso darbe prieš pat nėštumą nutraukė darbo sutartį, žinodama, kad turi reikiamą darbo stažą ir gaus išmokas. Ir štai staiga priėmė įstatymą, kuris užkerta kelią gauti išmokas. Taip, teisėti lūkesčiai yra pažeisti“, – sakė teisininkė.  Anot jos, nežinioje atsidūrusios nėščios moterys gali kreiptis į teismą, nes kyla įstatymo taikymo klausimas. 

„Čia atgalinis įstatymo taikymas, mes negalime situacijoms, kurios ištiko praeityje, taikyti [dabarties įstatymo]. Žinoma, išėjimas į dekretą vyksta jau po įstatymo pataisos įsigaliojimo, bet jei įstatymas tam tikras teises ir pareigas sieja su nėštumo momentu, reiškia įstatymą reikėtų taikyti ateičiai. Jei moteris nėštumo metu neteks darbo ateityje, tada turėtų galioti naujoji įstatymo pataisa. Manau, teismai turėtų įstatymo taikymą traktuoti palankiau būsimai mamai“, – svarstė teisininkė. 

REKLAMA

Ministras žada kompensacijas 

Po tv3.lt straipsnių ir kilusio nepasitenkinimo dėl motinystės išmokų panaikinimo darbo netekusioms mamoms socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis pažadėjo kompensacijas. 

Ministerija pripažino, kad spalio 30-ąją įsigaliojusios Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisos nebeleidžia gauti išmokų toms mamoms, kurios per visą nėštumo laiką negavo pajamų. Iki šiol nustatant išmokų dydį, buvo vertinamas pastarųjų metų pajamų laikotarpis, neskaitant nėštumo ir gimdymo atostogų. 

„Gerinant vienos grupės padėtį negalima be pereinamųjų laikotarpių keisti taisyklių kitoms moterims, šiuo atveju mamoms, kurios turi sukaupusios reikiamą socialinio draudimo stažą, bet nėštumo metu nedirbo ir dėl to nebegali gauti motinystės išmokos. Jų lūkesčiai buvo pažeisti, todėl nuostatos įsigaliojimą atidėsime, o praradimus kompensuosime“, – pranešime rašė L. Kukuraitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot ministerijos pranešimo, L. Kukuraitis specialistams pavedė parengti projektą, kad pakeitimų įsigaliojimas būtų atidėtas, o atsiradę mamų praradimai būtų atlyginti.

Ministras patvirtino, kad kad įstatymo pakeitimas įsigaliojo skubiai, įgyvendinant Konstitucinio Teismo nutarimą ir „buvo susijęs su savarankiškai dirbančių moterų padėties pagerinimu“, t.y.  šios moterys įgijo teisę gauti motinystės išmoką, nutraukusios darbinę veiklą nėštumo metu. Būtent dėl skubos priimant pataisas, anot jo, nebuvo įspėtos mamos, kurios nėštumo metu nedirbo ir nevykdė savarankiškos veiklos. 

Konstitucinis Teismas griežtas: išmokos tik dirbančioms mamoms 

Portalas tv3.lt primena, kad priešpaskutinę spalio dieną įsigaliojo motinystės išmokų įstatymo pataisa, kuri, be kitų dalykų, skelbia, kad mamos, kurios nėštumo metu nedirbo, bet turi reikiamą darbo stažą, negali pretenduoti į motinystės išmoką.  

REKLAMA

Pagal įstatymą motinystės išmoka sudaro 77,58 proc. nuo vidutinio moters darbo užmokesčio iki mokesčių ir gali būti mokama tik tuo atveju, jeigu moteris per pastaruosius dvejus metus yra įgijusi 12 mėnesių socialinio draudimo stažą. Pasak naujosios pataisos, į darbo stažą turi įsiskaičiuoti ir laikas, kai moteris dirbo būdama nėščia.  

„Motinystės išmoka mokama moterims, kurios turi reikiamą socialinio draudimo stažą, tačiau nėštumo metu išėjo iš darbo, buvo atleistos iš tarnybos ar nutraukė savarankišką veiklą ir todėl tapo neapdraustos. O tais atvejais, kai moteris viso nėštumo metu nedirba, motinystės išmoka nemokama. Šie ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimai įgyvendino Konstitucinio Teismo nutarimą ir įsigaliojo nuo 2019 m. spalio 30 dienos“, – skelbė ministerija.  

REKLAMA

Anksčiau daliai moterų, nutraukusių darbinę veiklą nėštumo metu, motinystės išmoka nebūdavo mokama nepaisant fakto, jog jos turėjo reikiamą socialinio draudimo stažą.

Pranešama, kad Konstitucinio Teismo nuomone, tokia padėtis prieštaravo konstituciniam teisingumo principui, todėl Seimas pritarė pakeitimams, kurie sudaro sąlygas motinystės išmokas gauti visoms moterims, jei jos yra įgijusios reikiamą stažą ir tapo nedraustos nėštumo metu.  

Tai labai aktualu sportininkėms ir savarankiškai dirbančioms moterims, kurios išeina iš darbo arba nebegali vykdyti savo ligtolinės veiklos nėštumo metu.  

Tuo atveju, kai moteris viso nėštumo metu nedirba, negauna darbo užmokesčio arba nevykdo savarankiškos veiklos, motinystės išmoka jai nemokama, nes motinystės išmokos tikslas yra kompensuoti dėl vaikelio gimimo netektas pajamas.

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu tokių pajamų, nuo kurių mokamos socialinio draudimo įmokos, visą nėštumo laikotarpį nebuvo, tuomet nėra galimybių jų kompensuoti. Konstitucijoje teigiama, kad įstatymai numato mokamas atostogas iki gimdymo ir po jo „dirbančioms motinoms“.   

Moters darbo stažas privalo apimti ir nėštumo laikotarpį, jei ši nori gauti motinystės išmoką. Jei moteris dirbo, tarkime, 20 metų, bet porą metų prieš nėštumą – ne, motinystės išmokų gauti ji negali.  

Motinystės išmoka moteriai mokama suėjus 30 nėštumo savaičių, kai būsima mama išeina į dekretą, tai yra nėštumo ir gimdymo atostogų. Įprastai ji mokama už 126 kalendorines dienas, tačiau išmokos trukmė gali kisti priklausomai nuo to, kada pasinaudojama šiomis atostogomis, kiek gimsta vaikų, ar gimdymas yra komplikuotas ir panašiai.  

Kai moteris neatitinka sąlygų gauti motinystės išmokai iš „Sodros“, ji gali pretenduoti į vienkartinę išmoką nėščiai moteriai, kuri kitąmet padidės nuo 76 iki 250 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų