REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip Kalėdinių eglių įžiebimui ruošiasi trys didieji Lietuvos miestai? Visi jie žaliaskares įžiebs jau šį šeštadienį. Sostinės Kalėdų eglutė pasipuoš net 7 km girliandų, Kauno – kosminėmis puošmenomis, pagamintomis iš pernai eglę puošusių plastikinių šiaudelių, o štai Klaipėda sieks nustebinti santūriu kuklumu ir paprastumu.

Kaip Kalėdinių eglių įžiebimui ruošiasi trys didieji Lietuvos miestai? Visi jie žaliaskares įžiebs jau šį šeštadienį. Sostinės Kalėdų eglutė pasipuoš net 7 km girliandų, Kauno – kosminėmis puošmenomis, pagamintomis iš pernai eglę puošusių plastikinių šiaudelių, o štai Klaipėda sieks nustebinti santūriu kuklumu ir paprastumu.

REKLAMA

Prieš trejus metus sostinėje originaliai sužibusi Vilniaus Kalėdų eglė leido pasijusti lyg pasakoje. Po magiška, iš 50-ies tūkstančių lempučių suformuota eglutės skraiste vietos pakako visiems, norintiems pajusti Kalėdų stebuklą.

Užpernai sostinės žaliaskarė pelnė pačios gražiausios eglės Europoje titulą. Žadą atimantis grožis buvo sukurtas panaudojant 70 tūkstančių lempučių ir 900 eglutės žaisliukų.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai Lietuvos Kalėdų egle tituluojama gražuolė sužibo įspūdingo dydžio menine kompozicija „Laikas“. Žvelgiant iš paukščio skrydžio, eglė atrodė lyg stilizuotas laikrodis. Sostinės Kalėdų eglės kūrėjai sako, kad ir šiemet ji privers aikčioti, tačiau kuo visus nustebins slepiama iki paskutinės minutės.

REKLAMA

26-i metrai aukščio: būtent į tokį aukštį šiemet iškelta didžiausia Lietuvos eglė. Ji visus sostinės svečius ir miesto gyventojus sveikins jau nuo šio šeštadienio. Iš čia puikiai matyti, kad sostinę šiandien dar gaubia šiokios tokios miglos. Na, o pačią eglę gaubia paslaptis. Šventės organizatoriai kol kas neatskleidžia, kokia šių metų Kalėdų tema. Na, o mes galime matyti, kad bent dabar eglė yra puošiama dideliais, sidabriniais žaisliukais ir geometrinėmis figūromis.

Penkioliktus metus eglutę sostinėje ruošiantis vienas iš kūrėjų Dominykas Koncevičius sako, kad kasmet jam reikia pranokti save. Jis neslepia, kad kartais įkvėpimo semiasi net iš sapnų. Kūrėjas atskleidžia tik tiek, kad eglę šiemet puoš net septyni kilometrai girliandų ir maždaug 100 tūkstančių švieselių. Papuošimams nepagailėta net 85-ių tūkstančių eurų – tai dešimčia tūkstančių mažiau nei pernai.

REKLAMA
REKLAMA

„Praktiškai visus metus vyksta idėjos generavimas. Tada projektavimas, pačių detalių mąstymas apie mėnesį, gamyba apie mėnesį, tik šiais metais turime labai mažai laiko sumontavimui dėl tam tikrų, kitų renginių katedros aikštėje. Anksčiau montuodavome per dvi savaites, šįkart turime sumontuoti per vieną savaitę. Tai pakankamai didelis iššūkis, iš tikrųjų“, – sako eglės kūrėjas Dominykas Koncevičius.

Per penkias savaites nuo šeštadienio truksiantį žiemos švenčių festivalį sostinėje atgis ir daugybė kitų pramogų – Kalėdų miesteliai, traukinukas, čiuožykla Lukiškių aikštėje, nauja kalėdinė 3D pasaka. Sostinė taip viliasi ir vėl pritraukti dešimtis tūkstančių turistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes jau matome keletą metų iš eilės, kad gruodžio mėnuo yra sparčiausio turizmo augimo mėnuo Vilniuje. Vilnius labai smarkiai konkuruoja tarptautinėje arenoje. Visą laiką yra išrenkamas kaip viena iš TOP destinacijų. Jau ir šiemet – avansu – papuolėme į rekomendaciją žmonėms planuotis Kalėdines keliones. Ir šiemet mums belieka padaryti tiktai dar geriau negu anksčiau“, – pasakoja Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

O štai Kauno žaliaskarė – sužibo pirmosiomis lemputėmis. Į pasiruošimo darbus kibę kauniečiai žada, kad jau šį vakarą miesto eglę papuoš į kosmosą nuskraidinsiančios puošmenos, kurias, panaudoję menininkės Aušros Kleizaitės autorinę techniką, net tris mėnesius savo rankomis kūrė savanoriai. Maždaug trijų metrų aukščio papuošimai pagaminti iš plėvelės, kuri gauta perdirbus pernai Kauno eglę puošusius plastikinius šiaudelius.

REKLAMA

„Mes turėjome tokią kaip ir pareigą. Tai buvo socialinė pareiga, nes niekas tokių pareigų nefinansuoja. Diždioji dalis buvo nuvežta ten ir jie tiesiog pamaišė reikalingus ingridientus ir pagamino mums norimos spalvos plėvelę“, – teigia eglutės kūrėja Jolanta Šmidtienė.

Kauniečiai jau dabar traukia pažiūrėti, kaip gimsta Kalėdų simbolis ir sako, kad Kaunas moka stebinti, tad stebuklų laukiama ir šiemet.

Na, o uostamiestyje, į Teatro aikštę jau atvežta gyva eglutė bus tradiciškai papuošta kukliai – tik šviečiančiomis, smulkiomis girliandomis. Tokia esą yra europietiška tradicija. Tiesa, aikštė aplink ją bus paversta dirbtine čiuožykla, kur už simbolinį mokestį pačiaužyti galės kiekvienas norintis.

REKLAMA

Klaipėdiečiai sau galvos dėl kuklios eglės puošybos nesuka ir sako, kad tikras grožis – paprastume`;

„Aš žūklautojas, gamtos mylėtojas. Man tai šitaip gražiau.“

„Gražu, nes kai per daug prideda jau kažkaip…“

„Ji gyva, ji kvepia, ji gražiai atrodo. Džiugins visus, visus. Visas šventes.“

„Aš už natūralumą, ekologiją. Manau, kad puiki idėja. Klaipėda šitoje vietoje tikrai laimi.“

Visi trys didieji miestai stebuklingas Kalėdų egles įžiebs jau šį šeštadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų