REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Ūkininkų protestas (nuotr. skaitytojo)

Tūkstančiai protestuojančių ūkininkų visoje Lietuvoje antradienį pradėjo įspėjamąjį protestą prieš valdžios planuojamus mokesčių pakeitimus. Traktoriai kolonomis važiuoja ne tik rajonuose, bet ir Vilniuje – jų kolona sostinėje jau pravažiavo Baltupių mikrorajoną ir juda Kalvarijų gatvės link.

30

Tūkstančiai protestuojančių ūkininkų visoje Lietuvoje antradienį pradėjo įspėjamąjį protestą prieš valdžios planuojamus mokesčių pakeitimus. Traktoriai kolonomis važiuoja ne tik rajonuose, bet ir Vilniuje – jų kolona sostinėje jau pravažiavo Baltupių mikrorajoną ir juda Kalvarijų gatvės link.

REKLAMA

Sostinės policijos atstovė Julija Samorokovskaja BNS sakė, kad protesto akcija su teisėsauga buvo suderinta, pareigūnai lydi traktorių koloną. Anot jos, preliminariais duomenimis, Vilniuje važiuoja 51 traktorius. 

„Bet čia ne tik Vilniuje (važiuoja traktorių kolonos – BNS), čia ir Trakuose, Elektrėnuose ir Ukmergėje, bent jau apie mūsų apskritį kalbant“, – kalbėjo policijos atstovė.

Grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovo Igno Jankausko teigimu, į miestų ir miestelių gatves visoje Lietuvoje turėtų išriedėti apie 2-3 tūkst. vienetų žemės ūkio technikos, o protestuotojų turėtų būti dar daugiau. 

REKLAMA
REKLAMA

Viena protesto dalyvių, Kenos ūkininkė Eglė Gvozdovič sako, kad valdžia, didindama mokesčius, naikina Lietuvos kaimus. 

„Jeigu valdžia, keldama mokesčius, sumažins ūkininkų skaičių ir išstums juos iš kaimų, tai kaimų iš viso Lietuvoje gali nelikti. Mes tiesiog bandome atkreipti dėmesį, ar tikrai Lietuva, skambiai tariant, nori nužudyti kaimus. (...) Norime atkreipt dėmesį, kad formuojamas labai neigiamas požiūris į ūkininkus, kad mes čia labai turtingi ir bagoti, tai irgi nėra tiesa“, – BNS sakė Vilniuje protestuojanti ūkininkė. 

REKLAMA

Vilniaus savivaldybė teigia išdavusi leidimą nuo 10 iki 14 val. traktoriams važiuoti Molėtų plentu, Mokslininkų, Jeruzalės, Kalvarijų gatvėmis, Konstitucijos prospektu, Geležinio Vilko gatve. 

Kauno rajone nuo 11 valandos apie 150 traktorių stovi Babtų, Vandžiogalos ir Garliavos apylinkių seniūnijų keliuose prie pagrindinių magistralių – „Via Baltica“ ir autostrados A1.

„Kadangi mūsų miestas pakankamai sudėtingas, apraizgytas magistralėmis iš visų pusių, nutarėm rinktis trijose vietose ir protestuoti ne važiuodami, bet stovėdami“, – BNS sakė Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkė Genutė Staliūnienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Žemės ūkio technika autostrada negali važiuoti, mes norim, kad mus pamatytų kuo daugiau žmonių, norim pasakyti, kokie mes esam, kad mums yra blogai. Pravažiuodami labai daug žmonių šiandien mus palaiko, važiuoja mašinos, signalizuoja, visi mojuoja mums“, – pridūrė ji.

Pačiame Kaune, Klaipėdoje bei kituose didžiuosiuose miestuose ūkininkų protestas nenumatomas, BNS sakė I. Jankauskas. 

„Šita akcija – įspėjamoji, įspėjamasis žemdirbių protestas, pasidėjęs žaliųjų kryžių statymu, kuris sutelkė ūkininkus, norime valdžios institucijoms parodyti, kad ūkininkai yra susivieniję“, – BNS sakė I. Jankauskas. 

„Užsidegimas dabar yra eiti iki galo, nes esame priremti prie sienos“, – pridūrė jis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, rajonuose su policija suderinti maršrutai, susitikimo vietos. Iš jų 11 valandą  važiuos ūkininkų kolonos, kurios sieks atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į žemdirbių problemas. 

Ūkininkai reikalauja nedidinti mokesčių, kol jų tiesioginės išmokos nesiekia Europos Sąjungos vidurkio. 

„Antras reikalavimas – sustabdyti šmeižiančios ir neteisingos informacijos srautus visomis žiniasklaidos priemonėmis ir kitais būdais, nukreiptos prieš žemdirbius, dezinformuojant apie ūkininko darbą, jo svarbą. Ir reikalaujam deramos pagarbos darbui žmonių, kurie kiekvieną dieną pateikia maistą ant stalo“, – sakė I. Jankauskas. 

REKLAMA

Protesto akciją žemdirbiai pradėjo lapkričio viduryje prie kelių, laukuose statydami žalius kryžius. Anot akcijos rengėjų, tai simbolizuoja žemdirbių diskriminaciją Europos Sąjungoje, žemdirbių ir visuomenės supriešinimą. I. Jankausko teigimu, šiuo metu visoje Lietuvoje pastatyta apie 10 tūkst. kryžių. 

Nesulaukę valdžios reakcijos, gruodžio pradžioje ūkininkai ketina keliauti traktoriais į Vilnių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų