REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Artūras Zuokas, Remigijus Žemaitaitis ir Artūras Paulauskas (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Bendražygių iš „Tvarkos ir teisingumo“ išduotas Remigijus Žemaitaitis rado naujų sąjungininkų. Sėkmės artėjančiuose Seimo rinkimuose jis sieks kartu su Artūru Zuoku ir Artūru Paulausku.

10

Bendražygių iš „Tvarkos ir teisingumo“ išduotas Remigijus Žemaitaitis rado naujų sąjungininkų. Sėkmės artėjančiuose Seimo rinkimuose jis sieks kartu su Artūru Zuoku ir Artūru Paulausku.

REKLAMA

Spaudos konferencijos metus bendradarbiavimo susitarimą 2020 m. Seimo rinkimams pasirašė R. Žemaitaičio vadovaujama partija „Tvarka ir teisingumas“, Artūro Zuoko Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) ir Artūro Paulausko vadovaujamas judėjimas „Pirmyn, Lietuva“.

Kol kiti skaldosi, pasirinko jungtis

R. Žemaitaitis sakė, kad jam tai asmeniškai įsimintina diena.

„Prieš keletą mėnesių prasidėję debatai <...> mano iniciatyva, ar gali Lietuvoje atsirasti stipri politinė jėga, stiprus politinis darinys, kuris apjungtų centro ir liberalias politines jėgas. <...> Šiandien yra diena, kuri vainikuoja mūsų bendrą <...> trijų mėnesių darbą“, – tvirtino R. Žemaitaitis.

Pasak jo, bendradarbiavimo sutarties pagrindas yra privati nuosavybė, ekonomika ir socialinis jautrumas.

„Politinės jėgos turi galimybę realiai apie tai kalbėti, turi galimybę tai realizuoti“, – teigė Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA

Politiko teigimu, šiandien nėra atstovaujami žmonės ir idėjos.

„Džiaugiuosi, kad kolegos kartu su manimi, jungiasi prie mūsų bendradarbiavimo“, – sakė R. Žemaitaitis.

REKLAMA

A. Zuokas sakė, kad šiandien dauguma partijų skyla.

„Šiandien yra priešingas veiksmas, kai mes parodome, kad skirtingos politinės partijos <...> gali susėsti prie vieno stalo ir ieškoti sutarimo“, – kalbėjo buvęs Vilniaus meras.

Pasak jo, antradienį yra pasirašomas susitarimas, kuriame trys politinės jėgos susitaria kartu dalyvauti Seimo rinkimuose, o vėliau svarstoma susijungti į bendrą politinę centro liberalią partiją. A. Zuokas kvietė ir kitas politines jėgas jungtis prie naujai kuriamo darinio.

„Šiandien yra daug aktyvių žmonių, kurie gal ir nedalyvauja aktyviai politikoje, bet mūsų tikslas yra, kad jie dalyvautų ir būtų aktyvūs mūsų valstybės ateities kūrėjai“, – sakė A. Zuokas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ne laikas keičia žmones, o žmonės keičia laiką, įgaudami patirtį <...>. Šiandien mums reikia keisti politinę sistemą. Atvirai kalbant, ji šiandien serga, yra gilioje krizėje“, – įsitikinęs A. Paulauskas.

Pasak jo, tai rodo tai, kad partijos yra teisiamos ir nesusitvarko su savo užduotimis. A. Paulausko teigimu, reikalingos naujos politinės struktūros, nauji judėjimai, naujos politinės idėjos.

„Turi būti tas branduolys, kas jungia žmones“, – tvirtino A. Paulauskas.

Buvusio Seimo pirmininko nuomone, skaldymasis yra silpnumo požymis, o politinių jėgų jungimasis rodo stiprybę.

„Mes norime duoti pavyzdį, kviesti, kuo stipresnį tą junginį sukurti. <...> Tikiu, kad mes turėsime naujovišką ir progresyvią, atitinkančią visuomenės poreikius politinę jėgą“, – teigė A. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po kalbų A. Zuokas, R. Žemaitaitis ir A. Paulauskas pasirašė bendradarbiavimo susitarimą.

Neatmeta liberalų prisijungimo

R. Žemaitaitis sakė, kad susitarimo pagrindas yra bendras sąrašas 2020 m. Seimo rinkimuose, bendras rinkiminis štabas, artimiausiu metu bus paskelbtas ir sąrašo pavadinimas. Politiko teigimu, kad tikslas yra viena politinė partija.

„Mes ieškome lyderių, gal ką pasiūlysite?“ – paklaustas, kas bus naujos politinės partijos lyderis, šmaikštavo A. Zuokas.

Buvusio Vilniaus mero teigimu, lyderystės klausimas nėra esminis.

„Ieškome ir kalbame su asmenimis, kurie nėra aktyvūs politiniame gyvenime, bet yra žinomi visuomenėje. <...> Laukite naujienų, mes dar jus nustebinsime“, – tvirtino A. Zuokas.

REKLAMA

Politiko tvirtinimu, kad naujoji politinė jėga kviečia ir kitas liberalias jėgas, tarp jų ir Liberalų sąjūdį bei Laisvės partiją.

„Kol kas mes girdėjome tik Eugenijaus Gentvilo neigiamą pareiškimą, tačiau partijos lyderės Viktorija [Čmilytė-Nielsen] nėra išreiškusi pozicijos. Bendraujame su kitų partijų skyriais. <...> Mes matome, kad liberalų sąjūdyje yra skirtingos nuomonės“, – sakė A. Zuokas.

Pasisako už partnerystę

R. Žemaitaičio teigimu, liberalios naujos jėgos vertybės atsispindės po rinkiminio štabo diskusijų.

„Mes aiškiai pasisakome už teisės viršenybės principą, laisvą ekonomiką, kuri socialiai atsakinga“, – kalbėjo Seimo narys.

REKLAMA

A. Zuokas teigė, kad susitarimo pagrindas yra laisvas žmogus, atvira visuomenė ir stipri valstybė.

„Esame liberalių pažiūrų žmonės“, – tikino politikas.

Artūras Paulauskas, buvęs socialiberalų „Naujosios sąjungos“ lyderis, teigė, kad naujoje politinėje jėgoje atstovaus kairesnę politinę kryptį.

„Kur daugiau akcentuojamos socialinės problemos“, – teigė A. Paulauskas.

R. Žemaitaičio nuomone, seksualinių mažumų teisės Lietuvoje yra pakankamai užtikrinamos.

„Išskyrus klausimas, dėl teisinės partnerystės sutarties“, – teigė tvarkiečių lyderis.

Pasak jo, Seimo valia yra apsispręsti šiuo klausimu.

„Aš manau, kad čia liečia ne tik vienos lyties santuokas, bet ir skirtingų lyčių žmones, kurie turi problemų, kartu gyvendami, kai partnerystės įstatymo nėra. Šitas įstatymas galėtų atsirasti“, – sakė A. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Zuoko teigimu, besijungiančios politinės jėgos pritaria partnerystės įstatymui.   

Portalas tv3.lt primena, kad „Tvarkos ir teisingumo“ Seimo frakcijos nariai ją paliko ir sukūrė naują „Lietuvos gerovei“ frakciją parlamente. Vėliau dalis tvarkiečių paliko partiją ir kartu su prezidento rinkimuose dalyvavusiu Arvydu Juozaičiu įkūrė naują politinę jėgą – „Santalka Lietuvos gerovei – Lietuvos yra čia“.

Pats R. Žemaitaitis yra ne kartą minėjęs, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ gali pakeisti pavadinimą į „Suverenią Lietuvą“ ar išvis gali būti sukurta nauja politinė jėga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų