REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visai neseniai, spalio 15-ąją, Popiežius Pranciškus pasauliui pristatė naujovę – išmanųjį Rožinį (eRosary). Kaip pranešama portale www.vaticannews.va, tai – nesudėtingas elektroninis įrenginys, veikiantis kartu su programėle „Click To Pray“, skirtas visų pirma jaunimui. Jo paskirtis – jaunam žmogui priartinti Rožinio maldą, išmokyti melstis ir paraginti kalbėti šią maldą už taiką pasaulyje.

Visai neseniai, spalio 15-ąją, Popiežius Pranciškus pasauliui pristatė naujovę – išmanųjį Rožinį (eRosary). Kaip pranešama portale www.vaticannews.va, tai – nesudėtingas elektroninis įrenginys, veikiantis kartu su programėle „Click To Pray“, skirtas visų pirma jaunimui. Jo paskirtis – jaunam žmogui priartinti Rožinio maldą, išmokyti melstis ir paraginti kalbėti šią maldą už taiką pasaulyje.

REKLAMA

Koja kojon su naujovėmis ir tobulėjančiomis technologijomis žengia ir lietuvių jaunimas. Vilniaus arkivyskupijos jaunimo centro (VAJC) darbuotojų komanda spalio pabaigoje pristatė katalikišką programėlę „VAJC“ išmaniesiems telefonams. Kūrėjų teigimu, taip siekiama padėti jaunam žmogui kasdien augti tikėjime, galbūt iš naujo atrasti maldą.

Tiesa, „Rinkos aikštės“ kalbinti dvasininkai kol kas nėra girdėję apie lietuvių sukurtą naujovę. Tačiau ją apibūdinus, kunigai nebuvo vieningos nuomonės, ar tai iš tiesų gera idėja perkelti maldą ir meldimąsi į virtualią erdvę.

REKLAMA
REKLAMA

Programėlė tinkama ne visur

Kėdainių šv. Juozapo parapijos klebonas Norbertas Martinkus svarstė, jog technologijos ir programėlės mus daro priklausomais nuo įvairių komunikacijos priemonių. 

REKLAMA

„Atrodo, patogu, viskas gerai, bet kiek pačios maldos, jos gyvumo, gilumo yra tame – klausimas. Maldos gilumas priklauso ne nuo jos prieinamumo, t.y. kad lengva ją pasiekti, bet nuo visų mūsų santykio su pačiu Viešpačiu, tikėjimo“, – aiškino kunigas. 

Kun. N. Martinkaus teigimu, jis net nesigilina į technologijų naujoves, nes tą laiką skiria domėjimuisi kitais dalykais ir apie minėtą programėlę išgirdo tik iš mūsų. 

„Iš vienos pusės technologijos padeda mums labai patogiai ir greitai viską gauti, bet neįžvelgiame to, kad mes tampame kaip narkomanai – priklausomi. Tai šiandien yra didžiausia problema. Bet kad galime prieiti prie reikiamos informacijos ir kad tokios programėlės kuriamos, viskas gerai“, – sakė klebonas. 

REKLAMA
REKLAMA

Jis įsitikinęs, jog pati savaime programėlė yra gera, bet klausimas – kaip ja naudosimės ir koks išliks mūsų santykis su Dievu. 

„Kad ir bažnyčioje pamaldų metu kunigas ims ir pasakys, kad, tarkim, atsiverčiam vieną ar kitą maldą programėlėje, tada visi ieško. Dėmesys sutelkiamas ne į Dievą, o kaip greičiau susirasti tą maldą. Žmogus iš karto patiria stresą, – trūkumus vardijo pašnekovas. – Jos asmeninei maldai tinkamos, bet meldžiantis bendruomenėje, bažnyčioje, manau, nėra gerai.“

Paklaustas, ar tai padės jaunimą pritraukti ir paskatinti domėtis malda ir Dievu, kunigas patikslino: „Nemanau, kad jaunimą reikia pritraukinėti. Tas terminas neturėtų būti vartojamas. Mes turime jaunimą pakviesti. O tam, kad mes galėtumėm jį pakviesti, turime būti šiuolaikiški ir patrauklūs. Taip pat dėl to stengiasi ir Popiežius bei visa bažnyčia. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip, aš manau, kad jaunimui tokie dalykai kai kuriais atvejais yra gerai, tik, kaip ir minėjau prieš tai, klausimas – kaip toliau tai vystysis. Mano nuomone, mes turime truputį atsargiau į tai žiūrėti.“ 

Kun. E. Jotkus: „Nieko čia blogo“

Kiek kitokios nuomonės apie pristatytą katalikišką programėlę buvo Krakių Šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios klebonas Emilis Jotkus.

„Apie programėlę dar kol kas negirdėjau, tačiau nieko blogo tame nematau. Šiuolaikiniai žmonės nelabai jau žino rašytinę spaudą, mažiau skaito knygas, daugiau naudojasi internetu, išmaniosiomis technologijomis, tai jie gali ten rasti visko, taip pat ir maldų“, – kalbėjo kunigas. 

REKLAMA

Anot dvasininko, tikėjimas yra labai individualus, asmeninis dalykas. Todėl, kiek tokia naujovė padės pritraukti jaunimą, niekas tokios statistikos nesuvedinės. Bet vienam kitam, žiūrėk, ir padės atrasti tikėjimą, maldas, kuris to ieškos. 

„Aš negaliu kategoriškai pasakyti, ar tai gerai, ar blogai. Tai gali pasakyti tik ateitis, laikas parodyti. Kam reikės, tas ir parsisiųs tą programėlę. Dabar, žinot, yra visokių psichologinės pagalbos linijų, o kažkam gal tikėjimas gali padėti, – svarstė kun. E. Jotkus. – Tikėjimas tam tikra prasme suformuoja žmogui gyvenimo būdą, vertybes, principus, pagal kuriuos jis nori gyventi. Ir jeigu asmuo norės tų katalikiškų vertybių, tada jis ten ras maldas, pokalbius, galbūt pavyzdžių, kaip reikia melstis. Kartais kai kurie žmonės iki bažnyčios neateina, o pasinaudoję programėle gali ateiti. Nesakau, kad plūs minios, bet vieną kitą galbūt paskatins.“

REKLAMA

Klebonas įsitikinęs, kad nuo technologijų niekur nepabėgsi. Beveik visos parapijos turi savo internetinius puslapius, socialinių tinklų paskyras. 

„Krakių parapija turi feisbuko paskyrą, kurioje talpiname informaciją apie senelių namus. Žmonės ten domisi mūsų veikla, ateina, pamatę kažkokią informaciją būtent ten. Nieko čia blogo“, – kalbėjo kun. E. Jotkus.

Programėlėje ne tik maldos, bet ir žaidimas

Plačiau apie katalikišką programėlę „Rinkos aikštės“ skaitytojams papasakojo jos idėjos autoriai ir kūrėjai VAJC vadovė Kristina Trinkūnaitė, dizaineris Paulius Lizdenis, referentas Aurimas Jonika bei referentė Miglė Viselgaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kaip kilo mintis maldą perkelti į virtualią erdvę?

– Mūsų bendradarbis Aurimas Jonika, studijuojantis Išmaniųjų įrenginių programavimą, kaip savo profesinės praktikos veiklą pasirinko sukurti programėlę, kuri galėtų padėti VAJC veikloje.

Su visa komanda daug diskutavome, kaip programėlė turėtų atrodyti. Pirmiausia svarstėme tik apie katalikiškų renginių jaunimui viešinimą, tačiau greit supratome, jog mūsų svajonės kiek didesnės – norime įrankio, kuris padėtų jaunam žmogui kasdien augti tikėjime.

Iki tol Lietuvoje nebuvo programėlės, kurioje be papildomos paieškos būtų galima skaityti dienos Evangeliją ar susirasti maldos būdą, nors ir esama kelių panašių įrankių Lietuvoje. Mes stengėmės sukurti bazę, kuri, mūsų manymu, buvo pati reikalingiausia – viskas vienoje vietoje, prieinama kiekvienam vartotojui, kuris turi išmanųjį įrenginį.

REKLAMA

– Gal galėtumėte šiek tiek plačiau papasakoti apie programėlę – koks jos tikslas, kaip ji veikia, ką joje galima rasti.? 

– VAJC programėlės tikslas – padėti jaunam žmogui pažinti gyvą Bažnyčią ir augti tikėjime kasdienybėje.

Programėlėje yra 3 skiltys: „Ateik“ – čia reklamuojami Vilniaus arkivyskupijoje ir visoje Lietuvoje vykstantys renginiai, aktualūs jaunam žmogui; „Įkvėpk“ – kiekvieną dieną tik atsidarius programėlę, atsiranda dienos Evangelija, o 10 val. vartotojas gauna pranešimą su jos ištrauka; „Ieškok“ – šioje skiltyje galima rasti įvairių maldos formų, nuorodų į krikščioniškus puslapius tiek lietuvių, tiek užsienio kalba bei žaidimą, kuriuo galima pasitikrinti istorijos ar teologijos žinias.

REKLAMA

Programėlė skirta tiek asmeniniam naudojimui, tiek kaip edukacinis ar sielovadinis įrankis mokyklose, parapijose, bendruomenėse. Ja naudotis išties yra paprasta, tad kiekvienas ją atsiuntęs lengvai atras tai, kas jam yra reikalinga.

– Teigiate, kad programėlė skirta pritraukti jaunimą prie maldos, paskatinti domėtis Dievu ir katalikiškuoju pasauliu. Atleiskite už tiesmukiškumą, bet ar iš tiesų šių dienų jaunimą taip lengva „privilioti“ maldai vien tik sukuriant programėlę išmaniajam telefonui?

– Keletas Jėzaus pakviestų apaštalų buvo žvejai. Mes irgi stengiamės būti žvejai, kurie „užmeta“ meškerę ir bando „sužvejoti“ žmones. Tačiau nesineriame iš kailio, kad mūsų masalas būtų universalus ir pagautų visas žuvis. Dažniau žvejojantys gali patvirtinti, kad universaliu masalu galų gale nepagausime jokios save gerbiančios žuvies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir taip, jūs teisi – jaunimą nėra lengva privilioti. Priešingai, blizgučiais vis sunkiau ir sunkiau sudominti. Tačiau jaunas žmogus mūsų dienomis yra ypatingai ištroškęs tikrumo ir Tiesos. Tarp įvairiausių pasiūlymų ir galimybių – tarp įvairiausių jaukų – lengva pasiklysti, pamesti tą Tiesą. Katalikiška mobilioji programėlė nebus tokia smagi, tokia įtraukianti kaip daugybė komercinių programėlių. Ne toks mūsų programėlės tikslas. Mes programėlėje nesiūlome jauko, kurio apstu kitur (nors ir tikrai kokybiško), bet siūlome tą, kurio kitur trūksta.

– Tarkim, žmogus ateina į bažnyčią melstis ir vietoje maldaknygės išsitraukia telefoną. Aplinkinių vyresnio amžiaus žmonių reakcija, o kartais galbūt ir konservatyvesnio kunigo reakcija tikriausiai bus nelabai palanki...

REKLAMA

– Manau, tai – visiškai kultūrinis dalykas. Nors rodyti nepagarbą kultūrai ir yra moraliniu požiūriu blogai, nematau problemos naudoti gerą priemonę toje kultūroje, kurioje ta priemonė paprasčiausiai neįprasta. Kaip ir pati minėjote, čia gali žaisti ne moralinis gėris ar blogis, o „konservatyvus“ arba naujovėms atviresnis požiūris. Naujovės būtent per konservatorių pasipriešinimą ir yra išbandomos, ir laikas parodo, kurios iš jų vertos išlikti.

– Ar domėjote dvasininkų nuomone apie mobiliąją programėlę? Kai kurie dvasininkai nepalankiai žiūri į mobiliąją programėlę, skirtą maldos gyvenimui. Ką apie tai manote? 

– Prieš kurdami programėlę domėjomės dvasininkų nuomone. Idėja kurti tokią programėlę buvo pristatyta Vilniaus arkivyskupui metropolitui Gintarui Grušui. Jis, kaip ir kiti vietos vyskupai bei kunigai, labai teigiamai reagavo į šį mūsų projektą ir tikrai laukė jo rezultato. 

REKLAMA

Technologijos yra įrankis, tad jo panaudojimo būdai gali ir padėti, ir trukdyti. Popiežius Pranciškus viešai ne vieną kartą yra kalbėjęs apie interneto ir socialinių tinklų reiškinį, kaip ypatingą galimybę dialogui, kaip įrankį pasiekti jaunus žmones, dalytis bendromis vertybėmis, net bendruomeniškai melstis. Žinoma, Popiežius atkreipia dėmesį į šio reiškinio trūkumus ir ribotumus, tokius kaip vartotojiškumas, izoliacija, didesnė įvairių formų smurto, manipuliacijos tikimybė, bet kartu šiame reiškinyje pontifikas mato ir daug galimybių.

Tą parado ir neseniai Vatikane pristatyto išmaniojo rožinio „eRosary“ sukūrimas, veikiantis kartu su sausio mėnesį sukurta programėle „Click to pray“, kurią pristatė ir pats jaunimui pasiūlė Popiežius. Joje skelbiamos popiežiaus maldos intencijos, prisijungusieji gali jomis melstis kartu su popiežiumi. Mes VAJC programėlėje skelbiame dienos Evangeliją, pateikiame įvairias maldos formas ir tokiu būdu, kaip ir „Click to pray“ bei „eRosary“ kūrėjai, kviečiame būti kasdieninėje maldos bendrystėje.

REKLAMA
REKLAMA

– Galbūt esate paskaičiavę, kiek maždaug jaunimo galėtų susidomėti naująja praktika?

– Programėlę paleidus į dienos šviesą, buvo sulaukta tikrai nemažai dėmesio, daug jaunų žmonių dėkojo už programėlę, nes malda tapo prieinama visur, kur tik yra internetas ir mobilusis telefonas. Nemažai žmonių iškart paminėjo, kokias maldas jie norėtų atrasti programėlėje, o tai jau parodo, jog jauniems žmonėms tokia priemonė yra naudinga ir juos dominanti. Programėlės susidomėjimą, manau, puikiai įrodo ir skaičiai – kasdien ją atsisiunčia vis daugiau ir daugiau vartotojų. Šiuo metu jų daugiau nei tūkstantis ir tikimės, jog programėlės populiarumas tik augs ir dar daugiau žmonių sužinos apie šį įrankį. Kai programėlė bus prieinama ir iOS vartotojams, susidomėjimas, tikimės, turėtų dar labiau padidėti.

– Ar programėlė buvo kurta pasitelkiant kokį nors užsienio šalių pavyzdį, ar ji yra visiškai autentiška?

– Programėlė yra autentiška. Jos kūrimo procese buvo nemažai domėtasi, ką yra sukūrusios užsienio šalys, tačiau nieko panašaus rasti nepavyko.

– Ar programėle gali naudotis visi?

– Iš dalies. Mes nesiekiame kam nors uždrausti ja naudotis arba sudaryti sąlygas, kurios būtų nepatogios naudotis kuriai nors konkrečiai žmonių grupei. Tačiau kol kas programėlė yra prieinama tik Android operacinei sistemai. iOS išmaniesiems telefonams programėlė kuriama, tad tikimės, jog šis, mūsų manymu, vienintelis reikšmingas apribojimas, greitu metu bus pašalintas.

REKLAMA

– Jei neklystu, kol kas informacija yra prieinama katalikiškąjam Vilniaus jaunimui. Ar ketinate plėsti ribas? Jei taip, tai kada ir ko tam reikia?

– Informacija yra prieinama visiems, kas supranta lietuviškai ir turi išmanųjį telefoną. Vienintelė programėlės skiltis „Ateik“ yra aktuali labiau Vilniaus arkivyskupijos teritorijoje gyvenantiems jaunuoliams, kadangi joje dažniau dalinamės Vilniaus arkivyskupijos bendruomenių renginiais. Visos kitos programėlės funkcijos vienodai aktualios gyvenančiam Vilniaus širdyje, Kėdainių priemiestyje ar kažkur tolimame Londono rajone.

Šią akimirką pagrindinis plėtros planas yra jau minėta iOS sistemai pritaikyta programėlės versija. Mes mielai dalinamės programėle ne vien Vilniaus arkivyskupijoje ir, kiek turime draugų bei pažįstamų, skatiname juos skleisti žinią savo parapijose ir bendruomenėse. Nešti žinią apie šią naujovę reikia šiek tiek laiko.

Šaltinis: www.rinkosaikste.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų