REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Lietuvis verslininkas prekiavo pašvinkusia mėsa: žmonės pirko tonomis (nuotr. Policijos)

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyboje baigtas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos,  kenksmingų žmogaus sveikatai ar gyvybei produktų prekyba jais, apgaulingos apskaitos tvarkymo, turto pasisavinimo.

4

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyboje baigtas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos,  kenksmingų žmogaus sveikatai ar gyvybei produktų prekyba jais, apgaulingos apskaitos tvarkymo, turto pasisavinimo.

REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad už panašias veikas praeityje jau teistas vienos uostamiesčio įmonės direktorius, importavo į Lietuvą 54890 kg. šaldytos mėsos (jautienos) skerdienos iš Egipto valstybės, su pasibaigusio galiojimo terminais, netinkančią žmonių maistui, kurią vėliau realizavo fiziniams ir juridiniams asmenims.

Įtariama, jog gabendamas šį krovinį (šaldytos mėsos (jautienos) skerdieną) per Lietuvos Respublikos valstybės sieną – Klaipėdos teritorinės muitinės Malkų įlankos Jūrų uosto posto Konteinerių terminalo padalinį, siekdamas išvengti mokesčių sumokėjimo, muitinės pareigūnams pateikė suklastotą importo deklaraciją, kurioje nurodyta 3 kartus mažesnė prekių kaina nei reali prekių vertė. Tokiu būdu išvengė muitinės kontrolės ir papildomai skaičiuotino 9221,52 eurų pridėtinės vertės mokesčio sumokėjimo į valstybės biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA

Šaldyta mėsa (jautienos skerdiena), su pasibaigusio galiojimo terminais, netinkama žmonių maistui, buvo sandėliuojama vienos Klaipėdos apskrityje veikiančios įmonės teritorijoje, iš kur, kaip įtariama, buvo vykdoma prekyba: nustatyta, jog minėtos uostamiesčio įmonės direktorius, įvežtą šaldytos mėsos skerdieną, be atsekamumo dokumentų, be ženklinimo rekvizitų, akivaizdžiai netinkamą, kenksmingą žmogaus sveikatai, realizavo rinkoje: pardavė 60 kg fiziniam asmeniui iš Kauno m., 1900 kg fiziniam asmeniui iš Šiaulių m. bei  16400 kg Lenkijos Respublikos pirkėjams.

REKLAMA

Atliekant ikiteisminio tyrimo veiksmus, buvo sulaikytas Lenkijos Respublikos įmonei priklausantis vilkikas, pakrautas 16400 kg. šaldytos jautienos skerdienos, kuri buvo vežama į Lenkijos Respubliką tolimesnei realizacijai į rinką.

Atlikus kratą  Šiauliuose, sandėlyje rasta 1900 kg. jau parduotos mėsos, kurios dalis jau buvo išpjaustyta ir paruošta tolimesnei realizacijai.

Atlikus kratą Klaipėdos apskrityje veikiančios įmonės teritorijoje, šaldymo patalpose rasta 42950 kg. jautienos skerdienos, skirtingų rūšių šaldytos žuvies produkcijos, netinkamos žmonių maistui – 45700 kg., 34028 vnt. neaiškios kilmės įvairių žuvies konservų dėžučių (neatsekamos kilmės) produktai neženklinti, be kilmės ir sveikumo dokumentų.

REKLAMA
REKLAMA

Atlikus kratą įtariamojo naudojamame automobilyje, rasti 1451 dėžutė neaiškios kilmės žuvies konservų, skirtų tolimesnei realizacijai į rinką.

Be to,  minėtos uostamiesčio įmonės direktorius, įtariamas klastojęs dokumentus, apgaulingai tvarkęs įmonės buhalterinę apskaitą bei pasisavinęs dalį įmonei priklausančių piniginių lėšų.

Viso, atliktų kratų metu, rasta: netinkamos žmonių maistui šaldytos mėsos (jautienos skerdienos) - 54590 kg., netinkamų žmonių maistui šaldytų žuvies produktų - 45700 kg., 35479 vnt. konservų dėžučių (neatsekamos kilmės) produktai neženklinti, be kilmės ir sveikumo dokumentų, tyrimui reikšmingi buhalteriniai dokumentai ir kiti tyrimui reikšmingi daiktai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas gresia?

Už kontrabandą asmuo gali būti baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Už apgaulingą apskaitos tvarkymą baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Už žmogaus sveikatai ar gyvybei produktų gamyba ar prekyba jais gali būti baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 31 str., asmuo laikomas nekaltu, kol jo kaltumas neįrodytas įstatymo nustatyta tvarka ir pripažintas įsiteisėjusiu teismo nuosprendžiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų