REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinės vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) ragina atkreipti dėmesį į tai, kaip jaučiatės, jei vienu metu vartojate kelis vaistus ir įtariate nepageidaujamą reakciją į vaistą. Būtinai raginama apie tai pranešti, rašoma pranešime spaudai.

Valstybinės vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) ragina atkreipti dėmesį į tai, kaip jaučiatės, jei vienu metu vartojate kelis vaistus ir įtariate nepageidaujamą reakciją į vaistą. Būtinai raginama apie tai pranešti, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Šiandien Lietuva kartu su dar 56 valstybėmis pradeda socialinės žiniasklaidos kampaniją „Vaistų saugumo savaitė“ (#medsafetyweek), kuri skirta priminti, kodėl svarbu pranešti apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas į vaistą (ĮNR). Tokia kampanija rengiama jau ketvirtus metus iš eilės. Didžioji dauguma Europos šalių, taip pat Amerikos, Afrikos, Artimųjų Rytų bei Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono valstybių vaistų agentūrų ragina visuomenę būti aktyvesne. Šįkart didžiausias dėmesys skiriamas polifarmacijai arba, kitaip tariant, pacientams, kuriems tuo pačiu metu tenka vartoti kelis vaistus. 

Nors polifarmacija yra būdinga vyresnio amžiaus žmonėms, visgi tuo pačiu metu kelis vaistus gali vartoti bet kuris pacientas. Tyrimai rodo, kad net trečdalis vyresnių nei 75 metai žmonių kasdien vartoja mažiausiai 6 vaistus.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip tvirtina VVKT viršininkas G. Andrulionis, vaistus būtina vartoti atsakingai, visada pasitarus su gydytoju ar vaistininku, o skirti – racionaliai. Labai svarbu, kad tiek sveikatos priežiūros specialistai, tiek pacientai suprastų su vaistais susijusią riziką, o apie nepageidaujamas reakcijas būtų tinkamai pranešta“, – aiškina jis. 

REKLAMA

Anot G. Andrulionio, tuo pačiu metu vartojant kelis vaistus, rizika patirti nepageidaujamų reakcijų yra didesnė. Tad nepaprastai svarbu perskaityti vaisto pakuotės lapelį, ypač tą vietą, kurioje rašoma apie žinomą vaistų sąveiką su kitais vaistais. Taip pat būtina atidžiai laikytis visų pakuotės lapelyje esančių nurodymų ir užtikrinti, kad būtų vartojama tinkama vaistų dozė. Visada būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku, atvirai papasakoti apie kitas gretutines ligas ar tuo metu vartojamus bei neseniai vartotus kitus vaistus. Be to, žinotina yra ir tai, jog kartais nepageidaujamos reakcijos pasireiškia ne iš karto, o po kurio laiko.  

REKLAMA
REKLAMA

„Būtina atminti, jog kiekvienas pranešimas apie įtariamą nepageidaujamą reakciją į vaistą prisideda prie vaistų saugumo ir kartu didina visuomenės supratimą apie vartojamus vaistus. Taip pat padeda kitiems pacientams išvengti žalos ateityje, o gydytojams saugiau skirti vaistus“, – pastebi G. Andrulionis.

Apie pasireiškusias nepageidaujamas reakcijas į vaistą, įskaitant ir vaisto neveiksmingumą, būtina pranešti VVKT. Tai galima padaryti keliais būdais: tiesiogiai internetu per VAPRIS sistemą: gyventojams, gydytojams, taip pat el. paštu [email protected], paštu bei nemokamu telefonu 8 800 735 68 (gyventojams). Pranešti reikia ne tik vaisto charakteristikų santraukoje nurodytomis indikacijomis bei dozėmis vartojamų vaistų sukeltus kenksmingus ir nenorimus poveikius, bet ir kilusius vartojant vaistą nesilaikant patvirtintų jo vartojimo sąlygų, taip pat dėl klaidingo vartojimo (pavyzdžiui, vartotas ne tas vaistas, neteisingas vartojimo būdas, vaisto paruošimas, supainiotos vaisto stiprumas ir pan.). Taip pat būtina pranešti ir piktnaudžiavimo vaistu atvejus. VVKT ragina visuomenę būti aktyvesne ir prisidėti prie vaistų saugumo.

Socialinės žiniasklaidos kampanija „Vaistų saugumo savaitė“ tradiciškai vyksta kasmet, lapkričio mėnesį. Specialiai jai buvo sukurti animuoti filmukai (pastaruosius bus galima pamatyti VVKT „Facebook“ paskyroje). Kampaniją remia Upsaloje (Švedijoje) įsikūręs Pasaulio sveikatos organizacijos NRV stebėsenos centras, Europos vaistų agentūra, Europos Komisija, taip pat įvairios tarptautinės pacientų organizacijos.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų