REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį iškilmingai Vilniuje įamžinamas 1863-iųjų sukilimo kovotojų atminimas įprasmina Vidurio Europos tautų ir praeities, ir ateities bendrystę. Ji yra būtinas valstybių laisvės pamatas, sakė Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

Penktadienį iškilmingai Vilniuje įamžinamas 1863-iųjų sukilimo kovotojų atminimas įprasmina Vidurio Europos tautų ir praeities, ir ateities bendrystę. Ji yra būtinas valstybių laisvės pamatas, sakė Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

REKLAMA

„Šiandien mes, šių laikų žmonės, stovime čia, kad pagerbtume mūsų pirmtakų heroizmą ir pasiaukojimą. Bet visų pirma esame čia tam, kad pademonstruotume, jog mus sieja ta pati, kaip ir tada, prieš 156 metus, atminties ir likimo bendrystė, vertybių ir siekių bendrystė“, – Vilniaus arkikatedroje penktadienį sakė Lenkijos vadovas.

Anot jo, Vidurio Europos tautas vienija bendros patirtys ir vertybės, sieja šiandienos partnerystė, bendri siekiai ir jungia ateitis.

„Kad ji būtų gera ir sėkminga, privalome vadovautis solidarumo, draugystės ir savitarpio pagalbos principais, nes Vidurio Europos tautų vienybė yra būtinas, patikimas ir tvirčiausias mūsų valstybių laisvės, suverenumo ir nepriklausomybės pamatas ir garantija“, – kalbėjo Lenkijos prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip ir sukilimo dalyviai prieš 150 metų buvo solidarumo žmonės, taip ir mes, šių laikų žmonės, norime veikti kartu solidariai“, pabrėžė A. Duda.

REKLAMA

Anot jo, penktadienį pagerbiami visi sukilimo kovotojai, taip pat ir visi žuvusieji kovojant už laisvę.

Gedimino kalne Vilniuje sukilėlių kūnai rasti duobėje be karsto, už nugarų surištomis rankomis, sumesti į kapo duobes ir užberti kalkėmis. 

„Gerai žinome tą charakteringą paprotį, kurio laikytasi nuo baltojo iki raudonojo carizmo. Savo šalyse vis randam bevardžių mirties duobių su aukų, antisovietinės kovos partizanų, nužudytų raudonojo režimo, palaikais. Šiandien prisimename ir juos, lenkų nepalaužiamus karius, lietuvių miško brolius ir kitus. Nes visi jie, ir tie žuvę prieš 150 metų ir prieš 70 metų, mūsų tautoms yra laisvės didvyriai“, – kalbėjo kaimyninės šalies prezidentas. 

REKLAMA
REKLAMA

„Visus juos ištiko toks pats likimas – pasmerkimas, garbės nuplėšimas, nužudymas ir užmarštis. Bet mes čia, Vidurio Europoje, su tuo niekada nesusitaikėme. Puoselėjome atminimą, nepaisydami nutylėjimų, garbinome jų žygius tyliai namuose ir kapinėse. O šiandien tai darome iškilmingai kartu, nes vėl esame laisvi žmonės, savo suverenių valstybių piliečiai“, – kalbėjo A. Duda.

Lietuvos ir Lenkijos sukilimas prieš Rusijos imperiją vyko 1863–1864 metais. Sukilimo vadams 1864 metais įvykdyta mirties bausmė. Palaikai rasti 2017 metais tvarkant Gedimino kalno šlaitus Vilniuje.

Vilniuje penktadienį vyksta iškilmingos sukilimo vadų ir dalyvių valstybinės laidotuvės.

Po iškilmingų mišių, karstai su Lietuvos sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko ir Konstantino Kalinausko bei dar 18 sukilėlių  palaikais iš Vilniaus arkikatedros baziliką vežami į Senųjų Rasų kapines, pakeliui sustojant ties Aušros vartais.

Karstus uždengtus istorinėmis Lietuvos vėliavomis lydi Lietuvos ir Lenkijos kariai, abiejų šalių prezidentai, Baltarusijos, Ukrainos, Latvijos valdžios atstovai bei piliečiai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų