REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
40
Sukilėliai palydimi į paskutinę kelionę (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Bendra lietuvių, lenkų, baltarusių, ukrainiečių ir kitų su cariniu Rusijos režimu XIX amžiuje kovojusių tautų praeitis įkvepia siekti glaudžių santykių ir šiandien, sako Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

40

Bendra lietuvių, lenkų, baltarusių, ukrainiečių ir kitų su cariniu Rusijos režimu XIX amžiuje kovojusių tautų praeitis įkvepia siekti glaudžių santykių ir šiandien, sako Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.

REKLAMA

Šalies vadovas penktadienį sakė kalbą per XIX amžiaus sukilimo vadų laidotuvių ceremoniją Vilniuje.

„Ji (bendra praeitis) įkvepia mus siekti glaudžių santykių, kurti naujas laisvės vizijas ir kibti į bendrus darbus“, – sostinės arkikatedroje sakė G. Nausėda.

„Tai yra tikrasis triumfas. Tai yra tikroji pergalė tų, kurie štai jau netrukus atguls amžinojo poilsio. Jų aukos nenuėjo veltui – mūsų laisvė tebešviečia ryškiausia liepsna“, – teigė jis.

Laidotuvių renginiuose taip pat dalyvauja Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, Baltarusijos ir Ukrainos vicepremjerai, Latvijos vyriausybės atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak G. Nausėdos, kaip ir XIX amžiuje, šūkis „Už mūsų ir jūsų laisvę“ šiandien išlieka aktualus, nes turi daug prasmių.

„Galime linkėti laisvės vieni kitiems, siaurai suprasdami „mus“ ir „jus“, kaip bendros valstybės tradiciją menančias ir gerbiančias šiuolaikines nacijas“, – kalbėjo Lietuvos prezidentas.

REKLAMA

„Tačiau lygiai taip pat galime linkėti laisvės ir kitoms tautoms, kurioms jos dar stinga“, – pridūrė šalies vadovas.

Jo teigimu, sukilimo dalyvių kūnai slėpti, kad netaptų pavyzdžiu ir įkvėpimu naujoms kovotojų už laisvę kartoms, tačiau jie niekada nebuvo pamiršti.

„Simboliška, kad pirmasis ženklas, leidęs nedvejojant atpažinti palaikus, buvo amžinos meilės simbolis – aukso žiedas su įrašytais jaunųjų vardais bei vestuvių data“, – kalbėjo G. Nausėda, turėdamas omenyje rastą vieną sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko žiedą.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, šis žiedas įgavo naują „meilės ir ištikimybės ne tik moteriai, bet ir Tėvynei simbolio reikšmę“.

Prezidentas sakė, kad sukilimo dalyvių laidotuvės leidžia iš naujo permąstyti XIX amžiaus Lietuvos ir viso regiono istoriją, geriau suprasti jos sudėtingumą ir rasti deramą vietą sukilimui istorinėje atmintyje.

„Mūsų ryšys su 1863-iųjų metų sukilimo dalyviais ir jų idealais niekada nebuvo toks stiprus, kaip šiomis dienomis. Šiandien jau geriau suprantame, kad sukilimo dalyvių keltos pilietinių teisių, tikėjimo, sąžinės ir žodžio laisvių, socialinio teisingumo idėjos žymėjo mūsų tautų atsivėrimą modernybei. Šiandien galime įvertinti, kad patriotizmo, ištikimybės, kilnumo ir ryžto temos nepriklauso vienai kuriai tautai ar kuriam nors istoriniam laikmečiui“, – teigė G. Nausėda.

Lietuvos ir Lenkijos sukilimas prieš Rusijos imperiją vyko 1863–1864 metais. Sukilimo vadams 1864 metais įvykdyta mirties bausmė. Palaikai rasti 2017 metais tvarkant Gedimino kalno šlaitus Vilniuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų