REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors iki rinkimų liko dar nemažai laiko, politikai jau pradėjo jiems ruoštis. Seimo nariai nusprendė sumažinti barjerą, kurį reikia „peršokti“, norint patekti į šalies parlamentą.

Nors iki rinkimų liko dar nemažai laiko, politikai jau pradėjo jiems ruoštis. Seimo nariai nusprendė sumažinti barjerą, kurį reikia „peršokti“, norint patekti į šalies parlamentą.

REKLAMA

Seimas po svarstymo pritarė Seimo rinkimų kartelės mažinimui. Už balsavo 56 Seimo nariai, prieš – 39, susilaikė 9 parlamentarai. Kad Seimo rinkimų kartelė būtų sumažinta, parlamentarai turės dar kartą balsuoti.

Projektą dėl žemesnės rinkimų kartelės pateikė opozicinio Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas. Pagal jo pataisas, partija mandatų gautų surinkusi ne mažiau kaip 4 proc. rinkėjų balsų, partijų koalicija – 6 proc. rinkėjų balsų.

Perspėjo apie didesnį chaosą

Mišriai Seimo narių grupei atstovaujantis Andrius Mazuronis sakė, kad šis siūlymas yra rinkėjų apgaudinėjimas ir lengvatinių sąlygų sau kūrimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ar galima priimti įstatymus skirtą vienai ar kitai ne?“ – retoriškai klausė A. Mazuronis.

Pasak jo, Seime turi būti politikai, kurie yra populiarūs ir turi pakankamą visuomenės pasitikėjimą.

REKLAMA

„Demokratijos nepadaugės. <...> Padaugės chaoso, betvarkės ir nesusikalbėjimo“, – kalbėjo A. Mazuronis.

Politikas ironizavo, kad jei šiuo įstatymu norima išlaikyti dabartinę Seimo sudėtį, reikėtų įvesti įstatymą, kad dabartiniai Seimo nariai turėtų išlikti jais tol, kol numirs.

Konservatorius Jurgis Razma kalbėjo, kad nors kitose šalyse yra ir mažesnių kartelių, daugelyje valstybių yra 5 proc. Politiko nuomone, likus mažai laiko iki kitų Seimo rinkimų, nėra tikslinga žeminti kartelę. Pasak jo, kartelės mažinimas gali paskatinti populistinių partijų susikūrimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kviečiu atsakomybę jaučiančius Seimo narius tokių siūlymų nepalaikyti“, – sakė J. Razma.

Konservatorius Edmundas Pupinis kvietė taip pat nepalaikyti siūlymo, nes, pasak politiko, gyventojai tokio pasiūlymo nepalaiko.

N. Puteikis siūlė mažinti kartelę ne iki 4 proc. partijoms, o iki 3 proc, o koalicijoms barjerą sumažinti nuo 7 iki 5 proc. Seimo nariai šiam siūlymui nepritarė.

Seime vykstant ginčams dėl kartelės partijoms ir jų koalicijoms patekti į Seimą, prezidentas Gitanas Nausėda remia 4 proc. ir 6 proc. ribas. Pasak prezidento, kartelės sumažinimas sudarytų galimybes Seime atstovauti didesniam žmonių skaičiui..

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų