REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujo valdančiųjų siūlomo vicepirmininko neteikiantį parlamento vadovą Viktorą Pranckietį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė valstietė Agnė Širinskienė skundžia etikos sargams.

Naujo valdančiųjų siūlomo vicepirmininko neteikiantį parlamento vadovą Viktorą Pranckietį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė valstietė Agnė Širinskienė skundžia etikos sargams.

REKLAMA

A. Širinskienė pranešė, jog kreipėsi į Seimo etikos ir procedūrų komisiją (EPK), prašydama įpareigoti V. Pranckietį „vykdyti Konstitucinio Teismo nutarimus ir toliau nepažeidinėti Konstitucijos“.

„Konstitucinis Teismas aiškiai ir nedviprasmiškai 1993 metų ir 2001 metų nutarimuose yra pasakęs, kad Seime priimant sprendimus reikėtų žiūrėti, kad mažos politinės grupės neatsidurtų geresnėje padėtyje negu didelės grupės tais atvejais, kai formuojama parlamento vadovybė“, – pažymi A. Širinskienė.

Anot jos, šie Konstitucinio Teismo nutarimai reiškia, kad „formuojant Seimo vadovybę – valdybą, kaip ir formuojant komitetus, turi būti išlaikyta tiek pozicijos ir opozicijos, tiek ir skirtingų politinių grupių – frakcijų – atstovavimo proporcija“.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra labai gaila, kad Seimo pirmininkas nesupranta savo konstitucinių pareigų ir sąmoningai ignoruoja Konstitucinio Teismo nutarimus, iš kurių akivaizdu, kad jis neturi kito pasirinkimo, tik pritarti valdančiųjų siūlymui į pavaduotojus teikti vieną iš valdančiosios koalicijos atstovų“, – pranešime cituojama komiteto vadovė.

REKLAMA

Valdantiesiems iš Seimo pirmininko pavaduotojo pareigų praėjusią savaitę atstatydinus „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininką Remigijų Žemaitaitį, valdančioji koalicija į šias pareigas pasiūlė frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovą Kęstutį Bartkevičių.

Tuo tarpu Seimo pirmininkas V. Pranckietis keliskart patvirtino naujo pavaduotojo neteiksiantis.

V. Pranckietis antradienį žurnalistams patvirtino gavęs raštišką valdančiųjų teikimą dėl K. Bartkevičiaus, tačiau teigė nesąs Seimo statuto įpareigotas šios kandidatūros siūlyti. 

REKLAMA
REKLAMA

„Yra mano pareiga, pasitarus su frakcijomis, teikti (pavaduotojus – BNS). Aš pasitariau su frakcijomis ir mes nutarėme neteikti, ir mano pareiga matyti ir tų žmonių valią“, – sakė V. Pranckietis.

„Iš esmės yra taip – buvo padidintas pavaduotojų skaičius, kad „Tvarka ir teisingumas“ gautų postą, su jais buvo nutraukta sutartis, R. Žemaitaitis atleistas iš pareigų, ir tas postas jokioje sutartyje neaptartas. Vis tik aš lieku prie savo pasirinkimo ir nuosekliai kartoju ir kartosiu – pareigas mes atliksime puikiai“, – situaciją aiškino V. Pranckietis.

Seimo statute įrašyta, kad Seimo pirmininko pavaduotojų yra ne daugiau kaip septyni.

Praėjusią savaitę V. Pranckietis buvo sušaukęs susitikimą su frakcijų seniūnais ir po jo paskelbta, kad septinto pavaduotojo vieta liks tuščia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokiam sprendimui neprieštaravo ir susitikime dalyvavę „valstiečiai“, tačiau vėliau susitikime nedalyvavęs „valstiečių“ seniūnas Ramūnas Karbauskis paskelbė, kad pavaduotoją valdantieji teiks.

Koalicinė taryba patvirtinto K. Bartkevičiaus kandidatūrą.

Seimas R. Žemaitaitį iš Seimo vicepirmininko pareigų atleido praėjusią savaitę.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga spalio pabaigoje nutraukė valdančiosios koalicijos sutartį su „Tvarka ir teisingumu“. 

Rugsėjį visi Seimo „tvarkiečiai“, išskyrus partijos lyderį R. Žemaitaitį, įkūrė naują frakciją „Lietuvos gerovei“. Didžioji dalis šios frakcijos narių pasitraukė ir iš partijos „Tvarka ir teisingumas“. Ši frakcija su valdančiaisiais pasirašė susitarimą dėl bendro darbo Seime.

Valdantieji spalio mėnesį nesėkmingai bandė atstatydinti valstiečius palikusį Seimo pirmininką V. Pranckietį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų