REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Priešpaskutinę spalio dieną buvo tyliai pakeista motinystės išmokų tvarka. Pagal naująją tvarką, moterys, kurios nėštumo metu nedirbo, išmokų negaus. Net tos moterys, kuris „į dekretą“ išėjo spalio 30 dieną išmokų, greičiausiai, negaus. Būsimos mamos piktinasi ne tik dėl to, kad negaus pinigų, bet ir todėl, kad apie įstatymo pakeitimą buvo tylima. Net jam įsigaliojus apie jį nebuvo paskelbta viešai, o nežinios prispaustos mamos informacijos turėjo ieškoti, kaip tikri detektyvai.

Priešpaskutinę spalio dieną buvo tyliai pakeista motinystės išmokų tvarka. Pagal naująją tvarką, moterys, kurios nėštumo metu nedirbo, išmokų negaus. Net tos moterys, kuris „į dekretą“ išėjo spalio 30 dieną išmokų, greičiausiai, negaus. Būsimos mamos piktinasi ne tik dėl to, kad negaus pinigų, bet ir todėl, kad apie įstatymo pakeitimą buvo tylima. Net jam įsigaliojus apie jį nebuvo paskelbta viešai, o nežinios prispaustos mamos informacijos turėjo ieškoti, kaip tikri detektyvai.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi kūdikio besilaukianti mama Ugnė, kuri papasakojo kuriozišką situaciją, kurioje yra šiuo metu atsidūrusi. Pasak moters, ji į dekreto atostogas išėjo spalio 30 dieną ir tik po kelių dienų sužinojo, kad motinystės išmokų gali negauti. Tiesa, gaus ar negaus šias išmokas ji iki šiol nežino, nes ir „Sodros“ darbuotojai, kurie turėtų ją pakonsultuoti, yra nežinioje.

Pagal įstatymą motinystės išmoka sudaro 77,58 proc. nuo vidutinio moters darbo užmokesčio iki mokesčių ir gali būti mokama tuo atveju, jeigu moteris per pastaruosius dvejus metus yra įgijusi 12 mėnesių socialinio draudimo stažą. Tiesa, pagal naująją įstatymo pataisą į socialinio draudimo stažą turi įeiti ir laikas, kai moteris dirbo būdama nėščia. 

REKLAMA
REKLAMA

Gaus ar negaus išmoką, štai kur dilema

„Iš darbo išėjau kovo 30 dieną ir iškart nuėjau į darbo biržą. Paskutiniame savo darbe dirbau apie pusantrų metų, dirbau ir prieš tai, todėl dėl darbo stažo nesijaudinau. Kūdikio pradėjau lauktis praėjus gerai savaitei po to, kai išėjau iš darbo. Tiesa, tai sužinojau kiek vėliau. Visą nėštumo laiką konsultavausi su „Sodra“ ir su virtualiais „Sodros“ konsultantais. Jie mane nuramino, kad jei aš turiu darbo stažą, man niekas negresia. Taigi, aš ir nusiraminau“, – pasakojo moteris. 

REKLAMA

Pasak jos, nerimas kilo tada, kai spalio 30 dieną jai atėjo laikas „išeiti į dekretines atostogas“.  

„Tą pačią dieną aš parašiau prašymą gauti motinystės išmokas ir išsiregistravau iš darbo biržos, nes ten konsultantė man pasakė, kad jie man niekuo jau negali padėti. Po dešimties dienų nuo prašymo gauti motinystės išmoką parašymo aš gavau pranešimą, kad esą trūksta kažkokių dokumentų. Nežinodama, ko tiksliai gali reikėti, vykau į „Sodrą“ pasikonsultuoti. Man pasakė, kad jiems kliūna faktas, jog aš pastojau ne dirbdama, o jau užsiregistravusi į darbo biržą. Konsultantė pranešė, kad motinystės išmokos man nepriklauso. Esą man turėtų darbo birža mokėti išmokas dekreto metu. Išėjau iš „Sodros“ nieko nesupratusi“, – skundėsi būsima mama. 

REKLAMA
REKLAMA

Ji tikino, kad informacijos apie naują įstatyminį pakeitimą ieškojo visur, jos tiesiog nebuvo.

„Sodra“ jokios informacijos neteikė, ko tik nepaklausdavau, atsakymas būdavo „gali būti“, „visko bus“, „nežinome, kaip taikyti“. Iki dabar mano prašymas yra svarstomas, atsakymo neturiu. Įstatymo pakeitimas priimtas spalio 30 dieną, neaišku, ar jis įsigaliojo ir yra taikomas nuo tos pat dienos, ar yra kitaip. Žinote, nepriklauso, tai nepriklauso tie pinigai, kur kas svarbiau, kad jokios informacijos apie tai niekur nebuvo“, – pasakojo Ugnė. 

Moteris aiškino dirbusi beveik detektyvo darbą, kad sužinotų, kas jos laukia. Informacijos nebuvo ne tik „Sodroje“, bet ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos internetiniame puslapyje. Moteris apimta nevilties net kreipėsi į ministeriją ir Seimą prašydama paaiškinti situaciją. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš nesuprantu, įstatymas įsigalioja nuo spalio pabaigos, žmonės apie jį nieko nežino iki lapkričio vidurio. Tik vakar [lapkričio 18 dieną] pasirodė pirmieji paaiškinimai iš ministerijos. Susisiekiau su kitomis mamomis, jos taip pat nesupranta, kas vyksta. Niekas nieko neinformuoja, nieko nesako“, – situaciją, į kurią pakliuvo, pasakojo būsima mama. 

Ji tikino, kad apie tokius sprendimus privalu visuomenę informuoti iš anksto, tam, kad žmonės galėtų pasiruošti, priimti tam tikrus sprendimus. 

„Aš išėjusi iš vieno darbo iškart ieškojau kito, nes kurį laiką nežinojau, kad laukiuosi. Ieškojau kvalifikuoto darbo, bet gyvenu mažame mieste, todėl skubiai tokio neradau. Vėliau, kai sužinojau, kad laukiuosi, nutariau neapgaudinėti darbdavių ir neapsimetinėti, kad galiu dirbti ilgą laiką. Mes neesam asocialūs, kurie nedirbo, mokesčių nemokėjo. Tai, kad nebuvo pakeikta jokios informacijos, aš laikau įžeidimu. Tikrai labai skaudu, dabar ir laikas toks, gimdymas ant nosies. Niekas nieko nepasakė, sukis kaip nori“, – savo istorija dalijosi moteris. 

REKLAMA

Pasak Ugnės, ji suprastų, jei įstatymas būtų taikomas naujoms būsimoms mamoms, toms, kurios pastos po spalio 30 dienos. O dabar įstatymas tarsi taikomas atbuline tvarka, slepiama informacija, nežinoma, kaip jis bus taikomas ir būsimos mamos paliekamos neviltyje. 

„Aš „Sodroje“ klausiau, kaip galėjau pasiruošti šiems įstatyminiams pasikeitimams? Man atsakė, kad jie nežino ir liepė viltis, kad jie bus „kažkaip kitaip taikomi“, – skundėsi būsima mama Ugnė.

„Sodros“ atstovas Saulius Jarmalis tv3.lt sakė, kad neaišku, kiek būsimų mamų negaus motinystės išmokų dėl naujosios įstatymo pataisos. Esą to neįmanoma suskaičiuoti. Jis taip pat tikino, kad „Sodros“ darbuotojai dabar jau gali suteikti kvalifikuotą informaciją būsimoms mamoms. 

REKLAMA

„Dabar jau galime pakonsultuoti, kai gavome iš ministerijos išaiškinimą, kaip reikėtų taikyti teisės aktą. Šiuo metu šiuo klausimu „Sodra“ teikia konsultacijas gavusi išaiškinimą“, – sakė „Sodros“ atstovas.

O štai Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė tv3.lt patikino, kad įstatymo pataisa įsigaliojo nuo spalio 30 dienos, todėl Ugnė motinystės išmokų negaus. Tiesa, moterys, kurios į dekretą išėjo vos diena anksčiau arba nėštumo metu dirbo bent vieną dieną su tokiomis problemomis nesusidurs. 

Konstitucinis Teismas griežtas: išmokos tik dirbančioms mamoms 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pirmadienį, praėjus daugiau nei dviems savaitėms po įstatymo pataisos įsigaliojimo, paaiškino, kad moterims, kurios iš darbo išėjo būdamos nėščios, nėra ko jaudintis. Bet būsimoms mamoms, kurios nedirbo iki nėštumo – gali būti riesta. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Motinystės išmoka mokama moterims, kurios turi reikiamą socialinio draudimo stažą, tačiau nėštumo metu išėjo iš darbo, buvo atleistos iš tarnybos ar nutraukė savarankišką veiklą ir todėl tapo neapdraustos. O tais atvejais, kai moteris viso nėštumo metu nedirba, motinystės išmoka nemokama. Šie ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimai įgyvendino Konstitucinio Teismo nutarimą ir įsigaliojo nuo 2019 m. spalio 30 dienos“, – skelbia ministerija. 

Anksčiau daliai moterų, nutraukusių darbinę veiklą nėštumo metu, motinystės išmoka nebūdavo mokama nepaisant fakto, jog jos turėjo reikiamą socialinio draudimo stažą.

REKLAMA

Pranešama, kad Konstitucinio Teismo nuomone, tokia padėtis prieštaravo konstituciniam teisingumo principui, todėl Seimas pritarė pakeitimams, kurie sudaro sąlygas motinystės išmokas gauti visoms moterims, jei jos yra įgijusios reikiamą stažą ir tapo nedraustos nėštumo metu.

Tai labai aktualu sportininkėms ir savarankiškai dirbančioms moterims, kurios išeina iš darbo arba nebegali vykdyti savo ligtolinės veiklos nėštumo metu. Tuo atveju, kai moteris viso nėštumo metu nedirba, negauna darbo užmokesčio arba nevykdo savarankiškos veiklos, motinystės išmoka jai nemokama, nes motinystės išmokos tikslas yra kompensuoti dėl vaikelio gimimo netektas pajamas.

REKLAMA

Jeigu tokių pajamų, nuo kurių mokamos socialinio draudimo įmokos, visą nėštumo laikotarpį nebuvo, tuomet nėra galimybių jų kompensuoti. Konstitucijoje teigiama, kad įstatymai numato mokamas atostogas iki gimdymo ir po jo „dirbančioms motinoms“.  

Portalas tv3.lt primena, kad Motinystės išmoka moteriai mokama suėjus 30 nėštumo savaičių, kai būsima mama išeina į dekretą, tai yra nėštumo ir gimdymo atostogų. Įprastai ji mokama už 126 kalendorines dienas, tačiau išmokos trukmė gali kisti priklausomai nuo to, kada pasinaudojama šiomis atostogomis, kiek gimsta vaikų, ar gimdymas yra komplikuotas ir panašiai. 

Kai moteris neatitinka sąlygų gauti motinystės išmokai iš „Sodros“, ji gali pretenduoti į vienkartinę išmoką nėščiai moteriai, kuri kitąmet padidės nuo 76 iki 250 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų