REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2019 m. lapkričio 18 dieną Lietuva neteko žymaus metalo skulptoriaus, medalininko, eidamas 80-tus metus mirė Jonas Žukas.                                           

2019 m. lapkričio 18 dieną Lietuva neteko žymaus metalo skulptoriaus, medalininko, eidamas 80-tus metus mirė Jonas Žukas.                                           

REKLAMA

Jonas Žukas. gimęs 1940 metais, menininkas iš pradžių rinkosi muziko kelią, mokėsi Kauno Juozo Gruodžio muzikos technikume, studijavo Lietuvos konservatorijoje, griežė altu Lietuvos filharmonijos simfoniniame orkestre, koncertavo ir su kameriniais kolektyvais, rašoma pranešime spaudai.

Studijuodamas muziką ir grodamas orkestre, domėjosi kūriniais iš metalo, savarankiškai praktikavosi juvelyrikos srityje, įvaldė kalinėjimo, liejimo, filigrano, granuliacijos technologijas, su savo metalo kūriniais pradėjo dalyvauti dailės parodose.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1972 metų iki gyvenimo pabaigos Jonas Žukas gyveno ir kūrė Mikieriuose (Andrioniškio seniūnija). Nuo 1991 m. jis buvo Lietuvos dailininkų sąjungos medalininkų sekcijos narys, savo medalius eksponavo parodose, dalyvavo bienalėse ir trienalėse.                             

REKLAMA

Ne vieną darbą J. Žukas skyrė ir Anykščiams, čia buvo rengiamos ir jo kūrinių parodos.  Vilniaus dailės akademijos Telšių dailės fakulteto dekanas prof. Petras Gintalas apie jo kūrybą sakė, kad niekas daugiau Lietuvoje tokios kokybės kūrinių neįstengia padaryti.

Savo technologiją sukūręs  unikalia technika medalius jis gamino nuošaliame Mikierių kaime, Šimonių girios viduryje. Velionis buvo 1918 vasario 16–osios Nepriklausomybės akto signataro Prof. Prano Dovydaičio anūkės, bibliotekininkės, menotyrininkės (Auksės– 1948-2012) vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Apie Jono Žuko darbus Anykščių menų centras ir Pasaulio anykštėnų bendrija 2017 metais išleido albumą „Metalo skulptorius Jonas Žukas“.                                                                             

Velionis išliks visų jį pažinojusių atmintyje kaip didis žmogus, kuris buvo paprastas ir mokėjo sukurti įspūdingus darbus, kuriam pakluso visi metalai. Tebus lengva Jums Miklierių žemelė, o nuveikti darbi kaip pomirtinis paminklas bylos apie tai kokius didžius darbus padarėte Lietuvai.

Velionis pašarvotas: 2019-11-19 nuo 10 val. Anykščiuose, adresu: Vilniaus g. 27, (didžioji salė).

Karstas išnešamas: 2019-lapkričio-20 dieną, 10.00 val. į Andrioniškio bažnyčią, kurioje bus aukojamos Šv. Mišios;

Laidotuvės: 2019-11-20 – Mikierių kapinėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų