REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Neringa Venckienė, V. Girčės nuotr.

Antradienį teismas nutarė paleisti N. Venckienę iš Kauno tardymo izoliatoriaus ir skirti švelnesnes kardomąsias priemones. Netrukus ji išleista iš Kauno tardymo izoliatoriaus, sėdo į automobilį ir buvo išvežta. Jos pasitikti atėjo mama ir teta. Buvusi teisėja šypsojosi, bet su žiniasklaidai nebendravo, ji tik pasakė, kad jaučiasi gerai. 

5

Antradienį teismas nutarė paleisti N. Venckienę iš Kauno tardymo izoliatoriaus ir skirti švelnesnes kardomąsias priemones. Netrukus ji išleista iš Kauno tardymo izoliatoriaus, sėdo į automobilį ir buvo išvežta. Jos pasitikti atėjo mama ir teta. Buvusi teisėja šypsojosi, bet su žiniasklaidai nebendravo, ji tik pasakė, kad jaučiasi gerai. 

REKLAMA

Moters paleidimo sąlygos: apykojė ir 10 tūkst. eurų užstatas, paimti dokumentai.  Pranešama, kad vos sužinoję apie dukters paleidimą, jos tėvai nuskubėjo į banką sumokėti užstato.

Manoma, kad jos gyvenamoji vieta teismo nustatyta kartu su tėvais, teisėjas Audrius Cininas patvirtino, kad N. Venckienė nuo šiol gyvens Garliavoje. 

Šiandien ryte po teismo sprendimo jį pakomentuoti išėjo vienas iš teisėjų kolegijos narių – Audrius Cininas. Teisėjas dar kartą patikino, kad N. Venckienė jau šiandien gali išeiti į laisvę, jei sumokės užstatą. Gyvens N. Venckienė, pasak teisėjo, Garliavoje, bet jis negalėjo tiksliai pasakyti, ar savo tėvų namuose. 

REKLAMA
REKLAMA

„Teismas priėmė sprendimą paleisti ponią Venckienę ir skirti jai švelnesnę kardomąją priemonę. Pagrindinis teismo motyvas yra tas, kad pagal poniai Venckienei pateiktus įtarimus, jai gresiančios bausmės nėra labai didelės ir suėmimo taikymas yra neadekvačiai per griežtas, pagal tai, kokios bausmės gresia poniai Venckienei“, – sakė teisėjas.

REKLAMA

Jis tikino, kad teisėjai prieš tai nenusišalino, nes teismas nenagrinėjo tų aplinkybių, kurios susijusios su įtarimais, dabar pareikštais N. Venckienei. 

„Nagrinėjant bylą prieš 8 metus, pasisakė dėl kai kurių aplinkybių, susijusių su vaiko tvirkinimu vykusiu Kaune, bet kaip mes žinome, jokių kaltinimų, susijusių su tvirkinimu, dabar  poniai Venckienei nėra pareikšta. Kas yra pareikšta dėl to dabartinė teisėjų kolegija [anksčiau] niekaip nenagrinėjo ir nepasisakė“, –  kodėl nenusišalino anksčiau, aiškino teisėjas A. Cininas.

REKLAMA
REKLAMA

Teisėjas taip pat sakė, kad maksimali bausmė, kuri gresia N. Venckienei, yra trys metai nelaisvės.

„Už jos padarytus nusikaltimus dar numatytos ir bausmės, nesusijusios su laisvės atėmimu. Jos ir skiriamos pirmą kartą teisiamiems asmenims. Atsižvelgiant į situaciją, tai, kad ponia Venckienė JAV kalėjimuose ir čia išbuvo beveik du metus, tai teismas siekė užkirsti kelią tokiai situacijai, kai jai skirtina bausmė yra mažesnė, nei jos faktiškai kalėjime praleistas laikas. Teismas siekė šiai situacijai užkirsti kelią, jei dar to padaryti nebuvo per vėlu“, – žurnalistams sakė teisėjas A. Cininas.

Likus pusvalandžiui iki sprendimo paskelbimo į teismą ėmė rinktis buvusios teisėjos rėmėjai, tiesa, gretos nebuvo tokios gausios, kaip praeitą savaitę, kuomet ir tikėtasi sprendimo. Daugiausia vyresnio amžiaus žmonės sakė nesitikintys teisingumo, bet labai džiūgavo, kai sužinojo, kad buvusi teisėja – paleidžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas nebuvo lengvas

Prieš kelias dienas tai pačiai trijų teisėjų kolegijai (Aušra Bielskė (teisėjų kolegijos pirmininkė ir pranešėja), Audrius Cininas ir Darius Pranka – aut. past.) teko priimti dar vieną sprendimą, nes praėjusio penktadienio rytą buvo gautas S. Žukauskienės prašymas dėl dviejų iš trijų kolegijos narių nusišalinimo.

Konkrečiai buvo prašoma, kad nuo N. Venckienės suėmimo klausimo nagrinėjimo nusišalintų teisėja Aušra Bielskė ir teisėjas Audrius Cininas. Jie abu prieš septynerius metus nagrinėjo taip vadinamą Kauno pedofilijos bylą. Ir priėmė sprendimą išteisinti po mirties Drąsiaus Kedžio dukters tvirkinimu kaltintą Andrių Ūsą.

REKLAMA

Šio teismo atstovė spaudai Lina Nemeikaitė patvirtino, kad teisėjai nusprendė nenusišalinti. 

Po posėdžio prokuroras Darius Jakutis tą kartą sakė, kad teisėjai atsisakė nusišalinti ir tai sutapo su prokuratūros pozicija: „Prašyme nusišalinti minima byla buvo atskiras procesas, kuris nėra priežastis dėl nusišalinimo nagrinėjant šį klausimą.“

Prokuroras patvirtino, kad iš N. Venckienės pusės buvo siūlymas paleisti ją į laisvę už 10 tūkst. eurų užstatą: „Šis pasiūlymas negali būti svarstomas. Jokia kita kardomoji priemonė (kaip tik suėmimas – aut. past.) neužtikrintų tinkamo N. Venckienės dalyvavo procese.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad N. Venckienės suėmimo klausimas sostinės teismui perduotas po to, kai skundą gavęs Kauno apygardos teismas nusišalino nuo jo nagrinėjimo vengdamas galimų abejonių dėl nešališkumo, nes čia N. Venckienė yra dirbusi.

REKLAMA

Suimta dviem mėnesiams

Kauno apylinkės teismas prieš pusantros savaitės leido suimti N. Venckienę dviem mėnesiams, motyvuojant tuo, kad ji gali bėgti ir slėptis. Buvusi teisėja ir parlamentarė N. Venckienė į šalį iš JAV pargabenta praėjusią savaitę.

Jai pareikšti įtarimai dėl teismo sprendimo nevykdymo, pasipriešinimo policijos pareigūnui, trukdymo antstoliui ir sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei. 

N. Venckienė įtarimus neigia ir vadina juos politiškai motyvuotais. Buvusi teisėja ir politikė iš Lietuvos į JAV išvyko 2013 metais. Tais metais Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų