REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kėdainiai džiaugiasi darželiais: priims daugiau vaikų

Didžiuosiuose miestuose viena iš aktualiausių problemų – vietų stoka vaikų darželiuose ir net ikimokyklinėse grupėse, o mažesniuose rajonuose, pavyzdžiui Kėdainiuose, situacija visiškai kita – čia visuomenė sparčiai sensta, o darželiuose ir mokyklose vaikų kasmet būna vis mažiau. Tačiau šie metai Kėdainių rajonas – išimtis. Kai kuriose Kėdainių krašto ugdymo įstaigose šiemet yra įsteigtos net papildomos grupės vaikams. 

Didžiuosiuose miestuose viena iš aktualiausių problemų – vietų stoka vaikų darželiuose ir net ikimokyklinėse grupėse, o mažesniuose rajonuose, pavyzdžiui Kėdainiuose, situacija visiškai kita – čia visuomenė sparčiai sensta, o darželiuose ir mokyklose vaikų kasmet būna vis mažiau. Tačiau šie metai Kėdainių rajonas – išimtis. Kai kuriose Kėdainių krašto ugdymo įstaigose šiemet yra įsteigtos net papildomos grupės vaikams. 

REKLAMA

Štai Kėdainių rajono Akademijos gimnazijos „Kaštono“ skyriuje šiemet įkurta papildoma ikimokyklinio ugdymo grupė 3-5 metų amžiaus vaikams. 

„Mes turėjome nemažai prašymų iš tėvelių priimti ugdyti jų vaikučius, tačiau „Kaštone“ iki šiol tam neturėjome pakankamai vietos, nes pusę mūsų pastato užėmė pradinės klasės. Dabar, kai visi mūsų pradinukai išsikraustė į naują Akademijos gimnazijos priestatą, mums liko vietos, tad ir paprašėme savivaldybės leidimo įsteigti dar vieną ikimokyklinukų grupę. Džiaugiamės, kad šis mūsų prašymas patenkintas ir turėsime daugiau mažų vaikučių“, – „Rinkos aikštei“ sakė laikinai „Kaštono“ skyriaus vedėjos pareigas einanti Sigita Burzdžiuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Penkios grupės

Akademijos „Kaštono“ grupėse dabar lengviau vaikus paskirstyti pagal amžiaus grupes, kad vėliau jau susidraugavę tos pačios grupės vaikučiai galėtų kartu keliauti ir į vyresnio amžiaus grupes.

REKLAMA

„Džiaugiamės, kad galime patenkinti visų poreikius. Dabar pas mus yra penkios grupės: viena, galima sakyti, lopšelinukų, viena – ikimokyklinė ir priešmokyklinės grupės. 

Tiesa, negalime žinoti, kaip bus kitąmet, tačiau pagal tai, kiek yra prašymų į lopšelį, į kitas grupes, panašu, kad poreikis išliks. O šiais metais patenkinome visų paslaugų prašiusių tėvelių poreikius“, – pasidžiaugė S. Burzdžiuvienė.

Atvažiuoja ir iš toliau

Anksčiau, kol nebuvo minėtos grupės, Akademijoje ir aplink ją gyvenantiems tėvams tekdavo savo atžalas vežti į kitas, tolimesnes ir galbūt ne taip strategiškai patogias ugdymo įstaigas.

REKLAMA
REKLAMA

„Vaikų grupėje yra ne tiek vietinių, kiek atvežamų iš aplinkinių kaimelių. Jaunos šeimos keliasi iš miesto į kaimus, į atokesnes vietoves, todėl atveža savo mažylius mums. 

Žinoma, yra dalis tėvų, kurie turi galimybę ir tokio amžiaus vaikų neleidžia į ugdymo įstaigas bei būna su jais namuose“, – komentavo skyriaus vedėja S. Burzdžiuvienė pridurdama, kad tėvai ir vaikai labai patenkinti šiais ugdymo įstaigos pokyčiais – vaikai noriai lanko grupes, dalyvauja veiklose. 

Naujoje „Kaštono“ grupėje darbuosis mokytoja ir mokytojos padėjėja. Pedagogai nėra nauji, o anksčiau dirbę su kitos amžiaus grupės vaikais, tačiau tam, kad jie galėtų toliau darbuotis, savivaldybė turėjo įsteigti papildomus 2,5 etato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugėja darbuotojų ir kitur

Švietimo įstaigų darbuotojų etatų daugėja ir kitur. 

Štai lopšelio-darželio „Vyturėlis“ darbuotojų skaičius taip pat didės 2,5 etato – 1,5 etato ikimokyklinio ugdymo grupės mokytojo ir 1 etatas ikimokyklinio ugdymo grupės mokytojo padėjėjo. 

Krakių Mikalojaus Katkaus gimnazijoje mokytojo padėjėjo pagalbą teikti būtina 12-ai moksleivių, o lig šiol buvęs vienas mokytojo padėjėjas fiziškai negalėjo visų vaikų prižiūrėti, mat vienas moksleivis turi fizinę negalią ir reikalauja kiek didesnės pagalbos nei kiti. Tad gimnazijoje taip pat įsteigtas papildomas etatas. 

Kėdainių „Ryto“ progimnazijoje komplektuojamos dvi pailgintos dienos grupės, kuriose skirtingu darbo laiko grafiku dirba du pedagogai (1 ir 0,6 etatu). Šių metų pradžioje gauti net 78 tėvų prašymai dėl grupės lankymo, todėl įsteigtas pailgintos dienos grupės auklėtojo etatas.

REKLAMA

Kaip „Rinkos aikštė“ jau rašė anksčiau, du nauji etatai įsteigti ir Kėdainių sporto centre, nors būta ir abejojančių, ar tikrai reikia papildomų pajėgumų prižiūrint Sporto centro ūkinę dalį. Tačiau lig šiol prižiūrėję itin didelius Sporto centro plotus darbuotojai jau ilgą laiką guodėsi dirbantys labai daug ir iki pat vėlumos, tad galiausiai teko pripažinti, kad norint optimizuoti darbą, nauji etatai būtini.  

Daugės socialinių darbuotojų

Kėdainių bendruomenės socialiniame centre įsteigti papildomi 3,5 etato – socialinio darbuotojo ir padėjėjų. Čia socialinės globos paslaugos teikiamos 44 asmenims, iš kurių 30-iai asmenų – jų namuose, 14-ai – įstaigoje, be to, gauti ir dar penki papildomi prašymai, tad dėl didelio darbo krūvio reikalingas specialistų pastiprinimas. 

REKLAMA

Tiek pat etatų daugėja Josvainių socialiniame ir ugdymo centre, kuriame gyvena ir nuolatinės priežiūros reikalauja 38 senyvo amžiaus asmenys su negalia arba su sunkia negalia. 

Visi minėti pokyčiai pareikalaus 41 500 eurų per metus, iš kurių 14 500 eurų skirs savivaldybė, 8 000 eurų skirta iš mokymo lėšų, beveik 16 000 eurų skirta iš valstybės biudžeto, likusios lėšos – iš įstaigų specialiųjų lėšų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų