REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno apygardos teismas penktadienį 12 metų laisvės atėmimo bausme nuteisė Vygantą Panką, jis pripažintas kaltu organizavęs 373 kilogramų kokaino kontrabandą, paslėpus narkotikus anglyje.

Kauno apygardos teismas penktadienį 12 metų laisvės atėmimo bausme nuteisė Vygantą Panką, jis pripažintas kaltu organizavęs 373 kilogramų kokaino kontrabandą, paslėpus narkotikus anglyje.

REKLAMA

Vyras nuteistas už neteisėtą disponavimą narkotinėmis medžiagomis turint tikslą jas platinti ir neteisėtą disponavimą labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu, pranešė teismas.

Bylos duomenimis, V. Panka parengė kokaino gabenimo planą ir tam tikslui subūrė organizuotą grupę. Jis įgijo dvi bendroves ir per tarpininką paskyrė joms direktorius bei perėmė visus įmonių dokumentus ir antspaudus.

Jis pats įgijo dviejų užsienio įmonių dokumentus, antspaudus ir, panaudodamas suklastotus dokumentus, sudarinėjo tariamus sandorius dėl akmens anglies įgijimo, muitinės procedūrų atlikimo ir transportavimo paslaugų suteikimo.

REKLAMA
REKLAMA

Fiktyvių įmonių vardu 2014–2105 metais į Lietuvą buvo atgabenti sieros granulių ir akmens anglies kroviniai, kurie leido V. Pankai įsitikinti, kad gabenimo kanalas saugus ir patikimas.

REKLAMA

2015 metų birželio mėnesio pabaigoje jis įgijo labai didelį kiekį – 71 kilogramą kokaino ir šią narkotinę medžiagą paslėpė tarp akmens anglies krovinių, skirtų Lietuvos įmonėms.

Siuntą atgabenus į Lietuvą, jis pasinaudojo tarpininku, kuris nepriklausė organizuotai grupei ir krovinį perdavė Muitinės Klaipėdos skyriaus pareigūnams muitinės procedūroms inicijuoti.

Vėliau, per tarpininką V. Panka gabeno labai didelį kiekį kokainą nuo Klaipėdos muitinės iki sandėlio viename iš Lietuvos miestų, kur toliau neteisėtai laikė narkotines medžiagas.

REKLAMA
REKLAMA

Šios organizuotos grupės nariai Vaidotas Matulaitis, Kęstutis Zienka ir kolumbietis Diego Pena Murillo 2015 metų liepą vykdydami bendrą nusikalstamą sumanymą sandėlyje, tarp 129 tonų akmens anglies atrinko ir į atskirą maišą supakavo dalį – daugiau kaip 11 kilogramų kokaino, paslėpto tarp akmens anglies. Likusios dalies išrinkti ir atskirai supakuoti jie nespėjo, nes buvo sulaikyti policijos pareigūnų.

Kauno apygardos teismas pernai sausio pabaigoje nuteisė D. P. Murillo devynerių metų laisvės atėmimo bausme už neteisėtą disponavimą narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis. K. Zienka buvo nuteistas aštuoneriems su puse metų kalėjimo, o V. Matulaitis – aštuoneriems metams laisvės atėmimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Panka, bylos duomenimis, taip pat neteisėtai įgijo ir per du kartus 2015 metais, panaudodami tą pačią nusikalstamos veikos schemą, atgabeno tris jūrinius konteinerius su akmens anglies siunta, kurioje buvo paslėpta daugiau kaip 302 kilogramų kokaino.

V. Panka, sužinojęs apie policijos pareigūnų įvykdytą organizuotos grupės narių sulaikymą, organizavo netikrų dokumentų gaminimą ir siekė atgabentą krovinį perkelti į Ispaniją. Be to, siekdamas įgyvendinti savo nusikalstamus sumanymus, tarpininkui perdavė fiktyvių įmonių dokumentus, įpareigojo tarpininką parengti netikrus dokumentus, kurie žinomai turėjo būti pateikti muitinės kontrolei.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Kauno apygardos teismą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų