REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tūkstančiai senjorų iš Lietuvos pensijas gauna senatvėje gyvendami užsienio šalyse, tačiau tai lemia ne noras senatvę leisti pensininkų rojumi vadinamuose šiltuose kraštuose, o šeimos šaknys ir emigracija, rašoma pranešime spaudai.

Tūkstančiai senjorų iš Lietuvos pensijas gauna senatvėje gyvendami užsienio šalyse, tačiau tai lemia ne noras senatvę leisti pensininkų rojumi vadinamuose šiltuose kraštuose, o šeimos šaknys ir emigracija, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

„Sodros“ duomenimis, daugiau nei 12 tūkstančių pensijų gavėjų iš Lietuvos gyvena užsienyje. Daugiausiai jų – Jungtinėje Karalystėje (1900), Izraelyje (1700), Vokietijoje (1700) Latvijoje (1500), JAV (1200), Baltarusijoje (1000). Taip pat po kelis šimtus pensijų gavėjų iš Lietuvos gyvena Airijoje, Ukrainoje, Estijoje, Norvegijoje Švedijoje bei kitose šalyse.

„Pensijas užsienio šalyse gauna nemažai Lietuvos piliečių, tačiau žmonės dažniausiai išvyksta ne į saulėtas šalis, o ten, kur jų šaknys, ar kur jie susikūrė naują gyvenimą. Tačiau jų pensiją pensija Lietuvoje niekur nedingsta, nes dirbdami čia jie mokėjo įmokas ir įgijo teises į pensiją. Žinoma, išvykstant reikėtų informuoti „Sodrą“, nurodyti sąskaitą, į kurią žmogus pageidauja gauti išmokas, naująjį adresą, na ir labai svarbu kasmet patvirtinti, kad asmuo gyvas“, – sako „Sodros“ Užsienio išmokų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Lidija Stasiūnienė.

REKLAMA
REKLAMA

Dalis šalies gyventojų, išvykę į užsienio šalis, ten dirba, įsikuria ir sulaukia pensinio amžiaus. Tokiu atveju „Sodra“ moka tokią pensiją, kokią žmogus užsitarnavo dirbdamas ir mokėdamas įmokas Lietuvoje, o gyventojas įprastai dar gauna pensiją ir iš tos šalies, kurioje dirbo ir sulaukė pensinio amžiaus.

REKLAMA

Jeigu pensijos sulaukiama Europos Sąjungos ar Europos ekonominės bendrijos šalyje, kaip antai Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, žmogui reikia kreiptis į tos šalies kompetentingą įstaigą, atliekančią panašias funkcijas, kaip „Sodra“ Lietuvoje.

Jeigu senatvės pensijos amžiaus sulaukęs ir pensiją Lietuvoje jau gaunantis gyventojas išvyksta gyventi į užsienį ir nori pensiją gauti naujoje gyvenimo šalyje, jis turėtų per 10 dienų informuoti „Sodrą“ apie išvykimą. Jeigu „Sodra“ duomenis gauna iš Gyventojų registro deklaravus išvykimą, pensijos mokėjimas sustabdomas.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat reikia pateikti prašymą dėl pensijos mokėjimo tęsimo gyvenant kitoje šalyje, nurodant būsimąją gyvenamąją vietą ir sąskaitą užsienio šalies banke, į kurią pensiją norėtų gauti.

Prašymą taip pat galima pateikti ir per tos šalies, į kurią žmogus išvyko gyventi, kompetentingą instituciją, jei gyvensite ES, EEE valstybėse, Šveicarijoje arba paštu. Siunčiant prašymą paštu reikia pridėti asmens tapatybės dokumento kopiją, patvirtintą teisės aktų nustatyta tvarka.

Išvykus gyventi į Kanadą, Baltarusiją, Ukrainą ir Moldovą dėl tolesnio pensijos mokėjimo reikia kreiptis per šių valstybių kompetentingas įstaigas.

Asmenys, gyvenantys užsienyje, dėl pensijos mokėjimo pratęsimo iki kiekvienų metų pabaigos „Sodrai“ turėtų atsiųsti dokumentą, patvirtinantį faktą, kad asmuo yra gyvas ir gyvena tam tikroje vietovėje. Dokumentą gali išduoti (patvirtinti) užsienio valstybės notaras, ar tos šalies, kurioje asmuo gyvena, kompetentinga įstaiga („vietinė Sodra“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dokumentas turi būti išduotas ne anksčiau kaip tų metų spalio 1 dieną. Šio dokumento laiku negavus, pensijos mokėjimas nuo ateinančių metų pradžios sustabdomas. Pateikus dokumentą, pensijos mokėjimas atnaujinamas nuo sustabdymo dienos. 

Šio dokumento neturi pateikti Lietuvos pensijų gavėjai, gyvenantys Latvijoje, Estijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje ir Moldovoje.

Užsienio išmokų tarnyba duomenis apie tai, kad asmuo gyvena užsienio valstybėje arba kad gyvas ir yra tam tikroje vietovėje, iš išvardintų valstybių kompetentingų įstaigų gauna tiesiogiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų