REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai vis dar suvartoja dvigubai daugiau cukraus nei rekomenduoja mitybos specialistai. Tačiau šalyje daugėja entuziastų, nusprendusių keisti savo mitybos įpročius ir suvis atsisakyti šio žalingo ingrediento. Tą padaryti jiems padeda socialiniuose tinkluose esančios grupės. Jose žmonės dalijasi kaip jiems pavyko įveikti priklausomybę nuo saldžios, tačiau vartojant be saiko – mirtį sėjančios pagundos.

Lietuviai vis dar suvartoja dvigubai daugiau cukraus nei rekomenduoja mitybos specialistai. Tačiau šalyje daugėja entuziastų, nusprendusių keisti savo mitybos įpročius ir suvis atsisakyti šio žalingo ingrediento. Tą padaryti jiems padeda socialiniuose tinkluose esančios grupės. Jose žmonės dalijasi kaip jiems pavyko įveikti priklausomybę nuo saldžios, tačiau vartojant be saiko – mirtį sėjančios pagundos.

REKLAMA

„Energijos žymiai daugiau. Aš anksčiau atrodo: ryte atsikeli – o ne, dar viena diena…Kaip jėgų atrasti?“, – pasakoja trijų vaikų mama Šarūnė Jokūbaitienė.

Ji sako, kad keletą metų jautėsi nusilpusi, jai nuolat trūko energijos. Moteris stebėjosi – nejaugi noras lipti iš lovos ir pasitikti gyvenimą kupinai jėgų taip ir nesugrįš? Tokia mintis ne juokais nugąsdino. Baimė dėl ateities neturint energijos privertė moterį imtis veiksmų. Jauną mamą ypač neramino tai, kad savo blogą nuotaiką ji nuolat bandė pagerinti… cukrumi:

„Neturi nuotaikos, tai aš pavalgysiu bandelę, neturi jėgų, suvalgysi šokoladą, toks, supratau, užburtas ratas ir negaliu išeiti, po trijų nėštumų, po gimdymo, svoris nekrito, ir galvoju, reikia kažką daryti. Pamačiau Kristinos detoksikacijos programą. Nusprendžiau, reikia pabandyti. “

REKLAMA
REKLAMA

Feisbuke buriasi vis daugiau cukraus atsisakyti panorusių entuziastų. Ten pagalbos rado ir Šarūnė. Mat pasak jos, pradėti gyvenimą be cukraus – bent iš pradžių nėra taip paprasta:

REKLAMA

„Iš tikro buvo tokių etapų, kada buvo labai sunku, vyrui buvo ypatingai sunku mano nuotaikų kaitas atlaikyti. Per pirmas keturias savaites aš 10 kilogramų numečiau. Čia tik mityba. Aš absoliučiai nei pradėjau daugiau sportuoti, nei pradėjau daugiau judėti. Nieko, nieko. Tik cukraus atsisakymas.“

Šį iššūkį organizuojanti mitybos specialistė Kristina Bondar pridėtinio cukraus nenaudoja jau keletą metų. Ją ryžtis tokiam mitybos eksperimentui privertė užpuolusios sveikatos problemos:

„Ieškodama informacijos aš radau, kad cukrus yra vis dėl to daugelio problemų sveikatos ir net daugelio emocijų – nuotaikų svyravimo kaltininkas. Pirmas žingsnis yra sunkus – cukrus yra moksliškai pripažintas kaip narkotinė medžiaga, dėl to mesti narkotiką atrodo visada sunku."

REKLAMA
REKLAMA

Kristina tikina – vienas svarbiausių žingsnių, norint eliminuoti cukrų iš savo raciono – tinkamas pasiruošimas. Ir tuoj pat pademonstruoja kokie produktai turėtų atsidurti pirkinių krepšelyje norint išvengti cukraus spąstų:

„Džiovinti vaisiai tiesiog gali pakeisti cukrų daugelyje produktų, kepinių. Visai neblogas užkandis vaikams vietoj desertų.“

Taip pat ji išduoda paslaptį, kaip maistą pasaldinti sau nekenkiant:

„Klevų sirupas – puikus natūralus saldiklis. Ir blyneliams, ir kepiniams, ir šiaip desertams.“

Yra ir tų vietų, kurių maisto parduotuvėje ji pataria privengti.

Labai dažnai mamos galvoja, kad sūreliai ir jogurtai, kai jie yra su vaisiais natūraliais, tai yra sveikas užkandis vaikams. Bet iš tikrųjų tai nėra. Tai yra toli nuo tiesos. Nes čia yra labai daug pridėtinio cukraus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad, pasak mitybos specialistės, nors pirma savaitė be cukraus ir būna sudėtinga, tačiau pakentėti esą tikrai verta. Ji pataria atkreipti dėmesį į visų perkamų produktų etiketes ir stebėti kiek ten yra pridėtinio cukraus. Bei kantriai laukti teigiamų pokyčių, kurių, esą patiriama su kaupu vien tik eliminavus minėtą, dažnai baltąja mirtimi vadinamą ingredientą:

„Kai tu supranti, kad tau lengviau keltis ryte ir lengviau užmigti ir tiesiog jautiesi lengvesnis. Kam aktualu numesti svorio – tai vienintelis būdas tą padaryti visam gyvenimui ir lengvai – tiesiog va padaryti tą žingsnį.“

Kristina atsisakiusi cukraus numetė 15 kilogramų. Vienas lietuvis vidutiniškai per metus suvartoja apie 40 kilogramų cukraus. Rekomenduojama paros norma – 50 gramų cukrų. Todėl pasak dietologų, potraukį saldumui reguliuoti būtina. Dietologė paaiškina, kodėl daugelis mūsų turime įgimtą polinkį priklausomybei nuo cukraus. Pasirodo, prie saldumo jausmo prisirišame dar kūdikystėje kartu su salstelėjusiu mamos pienu.

REKLAMA

„Tas saugumo, malonumo, pasitenkinimo pojūtis yra susietas visgi nuo pat gimimo su salstelėjusiu pojūčiu. Tai yra pagrindinis paskatinimas, ir vėliau žmogus ieško to paties“, – sako dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Dietologai perspėja – pernelyg dideli suvartojami cukraus kiekiai išties sukelia sunkias ligas:

„Pati didžioji rykštė yra nutukimo sukėlimas. (sujungti) Tada jau ir diabetas antro tipo, ir širdies kraujagyslių. Mes juos padedam pagreitinti, paankstinti.“

Taip pat pataria iš valgiaraščio išbraukti ir vieną, anksčiau itin sveikatos specialistų aukštintą produktą.

„Mes skaitydavome publikacijas – sultis gerti sveika. Tai jau šiandieną taip mes jau nekalbame. Sultys tai yra koncentruotas angliavandenių, cukrų šaltinis. Ir mes spausdami sultis atmetame labai daug biologiškai vertingų kitų komponentų“, – teigia profesorius Rimantas Stukas.

Pasaulio mokslininkai neseniai atrado, kad per didelis suvartojamo cukraus kiekis galimai sukelia ir Alzheimerio ligą vyresniame amžiuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų