REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šiol receptinius vaistus ir kompensuojamąsias medicinos pagalbos priemones (MPP) pacientai galės įsigyti neišėję iš namų. Tokią žinią pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Atnaujinta nuotolinės prekybos tvarka, pagal kurią pacientai galės internetu matyti visų vaistinių pasiūlymus, gauti vaistininko konsultaciją bei užsisakyti ir apmokėti pasirinktus vaistus ir MPP.

Nuo šiol receptinius vaistus ir kompensuojamąsias medicinos pagalbos priemones (MPP) pacientai galės įsigyti neišėję iš namų. Tokią žinią pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Atnaujinta nuotolinės prekybos tvarka, pagal kurią pacientai galės internetu matyti visų vaistinių pasiūlymus, gauti vaistininko konsultaciją bei užsisakyti ir apmokėti pasirinktus vaistus ir MPP.

REKLAMA

Siūloma, kad nusipirkti receptinių vaistų ir kompensuojamųjų MPP internetu gyventojai galėtų jau 2020 metų viduryje. Šiuo metu ministro įsakyme numatytos naujovės pateiktos derinti su visuomene ir suinteresuotomis institucijomis.

Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, tokia tvarka užsienyje jau galiojanti ir pasiteisina. Šiuo metu internetu Lietuvoje įsigyti galima tik nereceptinių vaistų.

REKLAMA
REKLAMA

Ministro aiškinimu, naujovės ne tik palengvins vaistų ir MPP įsigijimą toli nuo vaistinių gyvenantiems arba sveikatos sutrikimų turintiems žmonėms, bet ir padės pacientams sutaupyti.

REKLAMA

„Svarbu, kad pacientai, nepriklausomai nuo jų sveikatos būklės ir gyvenamosios vietos, turėtų vienodas galimybes įsigyti jiems reikiamus receptinius vaistus ir kompensuojamąsias medicinos pagalbos priemones. Ypač kai yra sudarytos galimybės tam tikrais atvejais išrašyti receptus nuotoliniu būdu. Mes esame įpratę, kad aplink yra daug vaistinių, tačiau kartais sunku įsivaizduoti, kaip sudėtinga būna nutolusių nuo didžiųjų miestų gyventojams“, – sakė ministras.

Kaip viskas veiks? Norėdami nuotoliniu būdu įsigyti jiems paskirtus receptinius vaistus ar kompensuojamąsias MPP pacientai turės prisijungti prie savo paskyros e. sveikata portale, kuriame ir šiuo metu galima rasti savo elektroninės sveikatos istorijos įrašus, išrašytus elektroninius receptus bei matyti, kokie vaistai pagal juos buvo parduoti. 

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės teigimu, vaistų įsigijimas per e.sveikatos sistemą yra patogiausias pacientams ir užtikrinantis duomenų saugumą.

„Pacientai portale galės matyti informaciją apie visas vaistines, siūlančias įsigyti reikalingus vaistus ar kompensuojamąsias MPP nuotoliniu būdu bei jų siūlomas prekių kainas vienoje vietoje. O tai skatins vaistinių tarpusavio konkurenciją.

Taip pat pacientui nereiks papildomai registruotis norint prisijungti prie kiekvienos vaistinės portalų, nes bendrą prekių krepšelį jis galės susirinkti naudodamasis viena e. sveikatos sistema. Tad vieningas paciento prisijungimo ir autentifikavimo standartas ne tik užtikrins paciento duomenų saugumą, bet ir bus patogus naudoti“, – teigia viceministrė K. Garuolienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sistemoje pacientas galės palyginti visų vaistinių pasiūlymus ir jų kainas, o pasirinkus konkrečią prekę ar vaistinę, sistema jį nukreips į pasirinktos vaistinės portalą, kur bus derinamos pristatymo sąlygos, įvykdomas apmokėjimas, ir ryšio priemonėmis bus suteikiama vaistininko konsultacija.

Taip įgyvendinta nuotolinė prekyba receptiniais vaistais ir kompensuojamosiomis MPP užtikrins saugų paciento tapatybės nustatymą, asmens duomenų saugumą bei sąžiningą vaistinių konkurenciją.

K. Garuolienė pabrėžė, kad modelis yra pristatytas tiek vaistinėms, tiek pacientų organizacijoms. Šios pasiūlytą modelį įvertino itin palankiai ir tikisi, kad įgyvendinus jį pacientai saugiai ir patogiai galės įsigyti jiems paskirtus vaistus bei kompensuojamąsias MPP neišvykdami iš namų.

REKLAMA

Pasiteiravus, kaip iš gausaus vaistų sąrašo pacientui reikės išsirinkti tinkamiausią preparatą, jei gydytojas išrašo tik veikliąją medžiagą, viceministrė paaiškino, kad tai automatiškai numatys parinkimo sistema: „Ir dabar veikliosios medžiagos pavadinimas yra susietas su prekiniais pavadinimais."

A. Veryga pridūrė, kad dar vienas privalumas tai, kad bus tikrai galima matyti, kiek preparatų turi vaistinė. 

„Šiandien neretai išgirstami pacientų skundai, kad vaistinėje neturi konkretaus vaisto, eikite į kitą vaistinę. Ir neretai sunku įvertinti, tikrai turi ar neturi, to vaisto, specialiai jo ar iš tiesų neturi. Taip kaip prisijungus prie bet kurios elektroninės parduotuvės matote, ar yra prekių, kaip būtų ir su vaistais", – sakė jis. 

REKLAMA

Planuojama, jog posistemės įdiegimas e. sveikatos sistemoje kainuos iki 100 tūkst. eurų ir bus finansuojamas Europos sąjungos (ES) fondų lėšomis.

Tokia nuotolinė prekyba receptiniais vaistais yra leidžiama Švedijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Portugalijoje, Estijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje, Danijoje. Kai kuriose šalyse negali būti parduodami narkotiniai ir psichotropiniai vaistai, o dalis šalių turi parengusios vaistų sąrašus, kurių taip pat neparduoda internetu.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų