REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smurtaujantis sugyventinis, nuo kurio moteris iš Škotijos pabėgo į Lietuvą, buvusią mylimąją pasiekė ir mūsų šalyje. Moteris leisdavo vyrui savaitgaliais susitikti su jų bendru mažamečiu sūnumi, tačiau vaiko tėvas ėmėsi naujų gudrybių: apkaltino moterį smurtu prieš vaiką, siuntinėjo grasinimus ir taip siekė ją susigrąžinti.

Smurtaujantis sugyventinis, nuo kurio moteris iš Škotijos pabėgo į Lietuvą, buvusią mylimąją pasiekė ir mūsų šalyje. Moteris leisdavo vyrui savaitgaliais susitikti su jų bendru mažamečiu sūnumi, tačiau vaiko tėvas ėmėsi naujų gudrybių: apkaltino moterį smurtu prieš vaiką, siuntinėjo grasinimus ir taip siekė ją susigrąžinti.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi skaitytoja Rima (vardas pakeistas). Moteris pasakojo, kad buvęs jos sugyventinis, kuris praeityje prieš ją smurtavo, negrąžino jai vaiko dvi savaites, nors berniuko viešnagė turėjo trukti kelias dienas. 

Pabėgo nuo smurtaujančio sugyventinio

Rima pasakojo, kad prieš pusantrų metų su sūnumi iš Škotijos grįžo gyventi į Lietuvą.

„Pabėgau nuo savo sugyventinio iš Škotijos, kadangi jis gėrė ir smurtavo prieš mane, jo elgesys nesikeitė“, – pasakoja moteris.

Jos teigimu, Škotijos teismas sugyventiniui buvo apribojęs teises artintis prie Rimos dėl smurto artimoje aplinkoje ir buvo iškelta byla dėl fizinio ir psichologinio smurto. Vyras nuo galimų teisinių pasekmių pabėgo į Lietuvą ir, pasak Rimos, dabar jam yra uždrausta įvažiuoti į Škotiją. Moteris yra baigusi pedagogiką, tad grįžusi į Lietuvą dirba vaikų darželyje mokytojos padėjėja ir rūpinasi vaikais su specialiais poreikiais.

REKLAMA
REKLAMA

„Sūnaus tėvas, mano žiniomis, nepasikeitė savo elgesiu ir turi tik laikinus darbus užsienyje. Aš gyvenau su mūsų vaiku savo nuosavame bute, kur sudarytos visos sąlygos vaikui augti. Kai grįžta į Lietuvą, vaiko tėvas gyvena motinos name“, – kalbėjo moteris.

REKLAMA

Pasak jos, vaiko teisių darbuotojai pirmą kartą apsilankius patikrint vaiko gyvenamąją vietą pas tėvą konstatavo, kad sąlygos yra netinkamos: nebuvo lovos, vaikas miegojo ant grindų patiesto čiužinio, namuose buvo netvarka.

„Šią vasarą tėvui vaiką pasiėmus savaitgaliui, jis buvo pagautas girtas su vaiku, policija jam nustatė virš 2 promilių girtumą. Vaiką po tokio incidento negrąžino man ir dar tris paras paliko su močiute. Po šio pasibuvimo su tėvu, vaikas man buvo grąžintas sergantis, gydėmės infekcinėje ligoninėje. Tas atvejis padarė didelę traumą vaikui. Po to karto vaikas pradėjo verkti naktimis ir šlapintis į lovą, iki šiol bijo policijos“, – pasakojo Rima.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris teigė, kad iš vaiko tėvo nuolat sulaukdavo netiesioginių grasinimų susidoroti, atimti vaiką.

„Taip pat yra grasinimai, kad neteksiu darbo, nes, jo teigimu, aš vartoju narkotikus ir esu priklausoma nuo alkoholio. Jaučiuosi apšmeižta ir pažeminta“, – tvirtino Rima.

Pašnekovė pasakojo, kad kai vaiko tėvas kalba su sūnumi, jis keikiasi ir nuteikinėja vaiką prieš motiną.

Negrąžino vaiko

Rimos teigimu, vaiko tėvas šį rudenį grįžo į Lietuvą. Spalio pabaigoje vaikas buvo pas tėvą ir, pagal teismo sprendimą, turėjo būti grąžintas motinai po dviejų dienų. Tačiau moteris sūnaus nesulaukė.

„Tą patį vakarą skambinau dėl pagalbos į vaikų teises, bet sulaukiau tik nurodymo, kad dėl pagalbos reikia kreiptis numeriu 112. Atvažiavus policijai pas mane, aš parašiau pareiškimą dėl vaiko negrąžinimo“, – pasakojo moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė parašė pareiškimą ir vaikų teisėms. Tuomet Rimai pranešė, kad vaiko tėvas parašė skundą, kad pašnekovė smurtauja prieš jų sūnų. Vyro teigimu, tai jam papasakojo pats berniukas.

„Vaikui šį mėnesį bus trys metai, tačiau jis dar nemoka kalbėti sakiniais, turi kalbos sutrikimą, daugelį žodžių sako savo nesuprantama kalba, daugumą žodžių sugeba atkartoti. Tokio žodžio mušė jo leksikone net nebuvo. Pokalbių įrašuose matosi, kad vaikas primokytas taip kalbėti. Akivaizdu, kad jis eilinį kartą pateikė kompromituojančius kaltinimus, apšmeižė mane, tačiau nepateikė įrodančių faktų“, – pasakojo moteris.

Siekia susigrąžinti buvusią sugyventinę

Pasak Rimos, iš vyro žinučių ji supranta, kad manipuliuodamas vaiku, buvęs sugyventinis siekia ją su susigrąžinti.

REKLAMA

„Esu ne vieną kartą jam sakiusi, kad aš jam niekada neatleisiu ir niekada pas jį negrįšiu. Jis man kerštauja. Jei vaikas būtų mušamas ar skriaudžiamas, darželio auklėtojos ir darbuotojos tai jau būtų pamačiusios ir tikrai pranešusios į atitinkamas instancijas“, – tikino moteris.

Kol vaikas buvo pas tėvą, Rima sulaukdavo grėsmingų žinučių. Viena tokių – nuotrauka su padėtu kirviu prie durų ir prierašas „CIA vaistai nu blogu minciu sveciams!!!“ (kalba netaisyta – aut. past.).

Rima nusiuntė grasinančias vyro žinutes vaikų teisių specialistei ir gavo atsakymą, kad tarnyba supranta moters nerimą, tačiau konstatuoja faktą, kad vaikas ir tėvas prižiūrimas specialistų ir berniukas su tėvu yra saugus.

REKLAMA

„Man tai kelia nerimą dėl vaiko ateities, kad vaikas nebūtų pažeistas emociškai ir neimtų iš tėvo blogo pavyzdžio. Jau dabar, dėl jo tokio bendravimo, psichologės vertinimu, vaikas išgąsdintas, nepasitikintis savimi. Tėvo elgesys ir bendravimas kuo toliau, tuo labiau mane tai gąsdina“, – tvirtino Rima.

Moteris, patarta vaiko teisių specialistas, bandė su vyru susitarti taikiai, tačiau buvęs sugyventinis pareiškė, kad jei Rima negrįš pas jį, vaikas su motina negyvens.

„Taip pat man buvo duotas specialistės pasiūlymas sutikti su jo sąlygomis ir jo prašymu pasirašyti lapą, kad aš neturėsiu kitų vyrų, nesilankysiu jokiuose baruose, koncertuose, susitikimuose su draugais. Taip darydama aš jam tik suteikčiau viltis, kad grįšiu ir taikysiuosi su juo. Tai visiškai nelogiška ir nesuprantama. Manau, kad tai kišimasis į asmeninį gyvenimą“, – pasakojo moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rima tvirtino, kad dvi savaites, gyvendamas pas tėvą, jos sūnus nėjo į darželį, praleido užsiėmimus dėl raidos sutrikimo. Moteris buvo apklausta policijos, o vaiko likimas buvo sprendžiamas Klaipėdos Šeimos ir vaiko gerovės centro posėdyje.

Vaikas grąžintas motinai

Rima šioje istorijoje pasiekė pergalę, nes lapkričio 9 d., po dviejų savaičių pas tėvą, berniukas buvo grąžintas motinai.

„Atsiėmimo metu apsikabino taip stipriai, bučiavo ir nepaleido, kol negrįžom namo“, – įspūdžiais atgavus vaiką dalijosi Rima.

Tačiau, nors ir pasiekė pergalę, Rima yra pasipiktinusi tarnybų darbu. Moteris tvirtina, kad policija buvusio sugyventinio pareiškimą tyrė dvi savaites, tačiau neapklausė moters darbdavių, vaiko auklėtojos, kaimynų.

REKLAMA

Portalas tv3.lt susipažino su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato tyrėjo nutarimu dėl vyro pareiškimo, kad Rima smurtauja prieš jų mažametį sūnų. Policijos pareigūnai nusprendė, kad nepradės ikiteisminio tyrimo, nes iš surinktos informacijos nebuvo nustatyta, kad prieš berniuką buvo smurtauta.

Kaip portalui tv3.lt teigė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė, buvęs Rimos sugyventinis dar neapskundė šio policijos sprendimo, tad kol kas pareigūnai šios istorijos netirs. Tačiau pažymėjo, kad vyras dar turi kelias dienas apskųsti šį sprendimą.

Negrąžino dėl tėvo pareiškimo

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Tauragės apskrities skyriaus atstovė Ieva Mockutė portalui tv3.lt sakė, kad vyras vaiko negrąžinimą motinai sutartu laiku argumentavo galimu jos smurtavimu prieš vaiką.

REKLAMA

„Dėl šios priežasties – galimo smurto prieš vaiką išsiaiškinimo aplinkybių – kreiptasi į teisėsaugos institucijas. Ikiteisminis tyrimas dėl galimo smurto prieš vaiką nebuvo pradėtas, lapkričio 9 dieną vaikas grįžo pas mamą“, – teigė I. Mockutė.

Vaiko teisių atstovės tvirtinimu, vaikui esant pas tėvą, su juo betarpiškai bendravo specialistai, kurie, pastebėję bet kokią rizikos vaikui apraišką, būtų informavę Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą, o šios teritorinis skyrius nedelsiant būtų ėmęsis veiksmų.

„Tėvas laikėsi įsipareigojimų, informacijos dėl vaiko nepriežiūros iš socialinio darbuotojo nebuvo gauta“, – pasakojo I. Mockutė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovės teigimu, su vaiko motina bendravo Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai. Pasak I. Mockutės, motina buvo supažindinta su vaiko teisių specialistų vertinimu dėl grėsmės vaikui, o vėliau kartu su vaiko teisių specialistais dalyvavo posėdyje, kuriame buvo priimtas sprendimas, siekiant išspręsti bendravimo su vaiku klausimą. Kaip žinome iš Rimos, posėdyje nuspręsta vaiką atiduoti jos globai.

Pati Rima portalui tv3.lt tvirtino, kad dabar kreipsis į teismą dėl šmeižto ir tėvo bendravimo su vaiku tvarkos pakeitimo. Moteris nenorėtų leisti vaikui bendrauti su tėvu, nebent, jei teismas nuspręstų kitaip, prižiūrint socialiniams darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų