REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas baudžiamasis nusižengimas ir trys nesunkūs nusikaltimai. Anot advokatų, tokių kaltinimų nepakanka, kad pirmą kartą teisiama Neringa Venckienė būtų pasodinta į kalėjimą. Negana to, teisės specialistai abejoja, ar prokurorams pavyks sulaikyti Venckienę dviem mėnesiams. Esą su tokiais mažareikšmiais įtarimais išlieka nemaža tikimybė, kad rytoj Venckienė gali iš teismo išeiti be pareigūnų palydos.

Vienas baudžiamasis nusižengimas ir trys nesunkūs nusikaltimai. Anot advokatų, tokių kaltinimų nepakanka, kad pirmą kartą teisiama Neringa Venckienė būtų pasodinta į kalėjimą. Negana to, teisės specialistai abejoja, ar prokurorams pavyks sulaikyti Venckienę dviem mėnesiams. Esą su tokiais mažareikšmiais įtarimais išlieka nemaža tikimybė, kad rytoj Venckienė gali iš teismo išeiti be pareigūnų palydos.

REKLAMA

2012 metų gegužės 17 diena. Klonio gatvė, Garliava. Į namo kiemą, kur saugoma Drąsiaus Kedžio dukra atvyksta gausus būrys pareigūnų. Policija vykdo teismo sprendimą, Kedžio dukrą, gyvenusią pas tetą Neringą Venckienę, bando perduoti motinai Laimutei Stankūnaitei. Klonio gatvės minia nesitraukia, policininkus pasitinka taikiai, gieda Lietuvos himną.

Nuotaikos čia greitai pasikeičia. Per garsiakalbius pareigūnai pradeda raginti susirinkusiuosius netrukdyti jiems vykdyti mergaitės paėmimo procedūros, grasina panaudoti ir elektrošoką, ir gumines kulkas. Prasideda konfliktas. Policininkai pradeda skirstyti žmones, ardyti suneštas barikadas.

REKLAMA
REKLAMA

Kai policijos pajėgoms pavyko suformuoti koridorių iki namo, prasidedamos laužti durys. Pareigūnai patekę į vidų procedūrą kartoja. Bando išvyti visus aktyvistus, kurie lengvai nepasiduoda. Mergaitė savo noru palikti tetos Neringos Venckienės glėbio nenori.

REKLAMA

Po ginčų šturmas pasiekia kulminaciją. Mergaitę pareigūnai išsineša. Šiandien Neringa Venckienė kaltinama būtent tą dieną padarytu nusikaltimu ir 3 baudžiamaisiais nusižengimais. Po ekstradicijos liko keturios generalinės prokuratūros vardijamos nusikalstamos veikos. Venckienė įtariama sudavusi į veidą Laimutei Stankūnaitei, smogusi policijos pareigūnui, nevykdžiusi teismo sprendimo, kuris įpareigojo perduoti Kedžio dukrą Stankūnaitei, ir trukdžiusi antstoliui.

„Buvo suduota policijos pareigūnui, pasipriešinta pareigūnų reikalavimams ir veiksmams. Trukdymas antstoliui patekti į patalpas, asmens, kuris turėjo būti paimtas, realiai jį paimant. Ir smurto veiksmai prieš Stankūnaitę, kuri buvo vietoje“, – sako prokuroras Darius Jakutis.

REKLAMA
REKLAMA

 

Apie tai kokias traumas patyrė sumušti Stankūnaitė ir policininkas prokurorai tyli. Griežčiausia bausmė Venckienei gresia dėl galimo pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, 3 metai nelaisvės. Tačiau advokatai aiškina, kad tokia bausmė nereali. Esą pirmą kartą teisiamam asmeniui laisvė neturėtų būti apribojama.

„Visų nusikaltimų. Jie yra kvalifikuojami, kaip nesunkūs nusikaltimai. Tai kalbėti apie tai, kad šitoje situacijoje už juos grėstų kokia nors reali laisvės atėmimo bausmė, būtų labai drąsu. Baudžiamasis kodeksas taip, pasako, kad maksimali bausmė gali siekti iki trijų metų laisvės atėmimo, bet yra kitų baudžiamajame kodekse nuostatų, kurios sako, kaip turėtų būti parenkama bausmės rūšis ir dydis. Pavyzdžiui, viena iš jų sako, kad pirmą kartą teisiamam asmeniui įprastai nėra skiriamas laisvės atėmimas“, – teigia advokatas Remigijus Merkevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu teisėjai bus profesionalūs ir vertins taip, kaip įprastai turi būti. Atmeskim, kad čia Venckienė yra. Ir žiūrim, pirmą kartą asmuo teisiamas yra. Aš labai abejoju ar bus susiję su realiu laisvės atėmimu“, – kalbėjo advokatas Romualdas Drakštas.

Advokatai nėra įsitikinę, ar teismas leis skirti suimti Neringą Venckienę dviem mėnesiams, taip kaip nori prokurorai. Esą kaltinimai per menki, dėl to išlieka tikimybė, kad N. Venckienei jau rytoj pavyks ištrūkti iš grotų.

„Tas žmogus jau buvo pasislėpęs kartą buvo nuo Lietuvos  baudžiamosios jurisdikcijos, reiškiasi priemonės galėtų būti griežtesnės. Vis dėlto, ar su tokiais kaltinimais būtų galima formaliai žiūrėti: jeigu pasislepia, tai būtinai suėmimas, manau, ne“, – pasakoja R. Merkevičius.

REKLAMA

Advokatai, kaip ir bylą tiriantis prokuroras – nemato galimybių plėsti įtarimų sąrašą, kreipiantis į Jungtines Amerikos Valstijas, nors anksčiau prokuratūra vardijo įtarimus ir dėl galimo vaiko tvirkinimo.

„Reikia nurodyti, kad per tą laiką, kol nebuvo, atsirado kažkokios naujos aplinkybė, kurios leidžia pateikti naujus kaltinimus. Galbūt tai įmanoma, bet praktiškai žinant visą šitą istoriją, labai abejoju, ar kažkas naujo staiga atsirado“, – mano R. Drakštas.

N. Veckienės pargabenimą į Lietuvą teisės specialistai vertina skirtingai. Vieni aiškina, kad dėl mažareikšmių įtarimų to išviso neapsimokėjo daryti, kiti pabrėžia, kad taškus reikia sudėti visose bylose.

REKLAMA

„Taip visi pradės klausinėti, ar vertėjo tai daryti, Taip, vertėjo, nes atsakomybė turi būti neišvengiama“, – teigia R. Drakštas.

„Bandyti traukti atsakomybėn žmogų, už tris nesunkius nusikaltimus ir vieną baudžiamąjį nusižengimą po 6 metų. Mano supratimu kriminalinė jurisdikcija, kaip tokia tai – „fiasko“, – sako R. Merkevičius.

N. Venckienė JAV prasėdėjo beveik du metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų