REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime toliau verda kova dėl siūlomų naujų mokesčių kitąmet. Net pats valstiečių vedlys Karbauskis su bendražygiais kiša koją Sauliaus Skvernelio ministrų dėlionėms – nekilnojamojo turto mokestį siūlo mažesniam gyventojų ratui, nei Vyriausybė norėtų. O besipriešinant opozicijai, Seime stringa ir automobilių, bankų bei prekybos tinklų mokesčiai.

Seime toliau verda kova dėl siūlomų naujų mokesčių kitąmet. Net pats valstiečių vedlys Karbauskis su bendražygiais kiša koją Sauliaus Skvernelio ministrų dėlionėms – nekilnojamojo turto mokestį siūlo mažesniam gyventojų ratui, nei Vyriausybė norėtų. O besipriešinant opozicijai, Seime stringa ir automobilių, bankų bei prekybos tinklų mokesčiai.

REKLAMA

Vyriausybė siūlo nekilnojamojo turto mokesčiu apmokestinti daugiau kaip perpus pigesnį turtą nei iki šiol. Jei būtų vyriausybės valia, mokestį mokėtų jau ne tik tie gyventojai, kurių namus, sodus ir garažus registrų centras įvertintų 220 tūkst. eurų ir daugiau, bet ir tie, kurių vienasmenio turto vertė – nuo 100 tūkst. eurų. Taip Skvernelio ministrai biudžetą viliasi papildyti 50 mln. eurų. Priekaištų ir kritikos pabūgę valdantieji nusprendė turto vertę kilstelėti. Ramūnas Karbauskis siūlo mokestį imti iš tų asmenų, kurių turtas vertinamas ne mažiau 150 tūkst. eurų.

„Nenorėjome, kad tai nepaliestų vyresnio amžiaus žmonių, kurie gyvena didžiuosiuose miestuose centre, nes kai kuriais atvejais skaičiuojant nuo 100 tūkst. eurų galėjo atsitikti“ – sako LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Valdančiųjų blaškymąsi ir siūlomus vis naujus tarifus peikia opozicijos atstovai. Esą jau sunku ir besuprasti, kokius projektus valdantieji siūlo prieš pat balsavimus.

REKLAMA

„Fantastika, čia yra teisėkūra 9 tūkst. Įregistruoji patobulintą projektą ir paskui pasiūlymą į savo projektą, kuris dar nepraėjo pateikimo. Amen. Šitas Seimas, nežinau, ar dar labiau galėtų iš savęs pasityčioti“, – teigia Seimo narė, konservatorė Ingrida Šimonytė.

Nekilnojamojo turto ekspertai kalba, kad naujasis apmokestinimo projektas palies tik kurortų ir daugiausiai Vilniaus gyventojus senamiestyje, centre, Žvėryne, Antakalnyje ir Valakampiuose.

„Į biudžetą būtų surinkta 8-9 mln. eurų, jei būtų riba nuo 100 tūkst. eurų. Jei bus riba 150 tūkst., bus surenkama dar mažiau, gal dvigubai mažiau. Tokia mokestinė našta neturės jokios įtakos būsto rinkai“, – pasakoja „Ober-haus“ atstovas Raimondas Reginis. 

REKLAMA
REKLAMA

Valdantieji imasi jau ir bankų turto mokesčio įteisinimo ir siūlo finansų įstaigas, turinčias daugiau kaip 300 mln. eurų turto, apmokestinti turtą trimis šimtosiomis procento kasmėnesiniu mokesčiu.

„Bankai surinko 358 mln. eurų grynojo pelno. Trečdalis sumokėta dividendams. Kodėl bankai neori dalimi savo pelno padėti valstybėje sukurti gerovę, gynybai, vaiko pinigams ir pan.?“, – klausia Seimo narys Zbignec Jedinskij.

Nors nauju mokesčiu valdantieji biudžetą tikisi papildyti 60 mln. eurų, opozicija kiek įmanydama ragina bankų naujais mokesčiais neapkrauti ir kartoju pačių bankų gąsdinimus, kad esą už tai teks susimokėti bankų klientams. Mat gyventojams dar labiau pabrangs paskolos, ir taip vienos brangiausių ES.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lazda mušdami bankus galime prisišaudyti sau į kojas. Tokiomis priemonėmis tik atgrasintume naujus bankus, kurie galėtų ateiti į Lietuvos rinką, sudarydami konkurenciją ir mažindami palūkanas“, – sako Seimo narys, konservatorius Mykolas Majauskas.

Seime stringa ir valstiečių planai įvesti automobilių taršos mokestį nuo 18 iki 760 €, kurį ketinama taikyti pirmąkart Lietuvoje registruojamoms mašinoms. Opozicija tvirtina, kad tai naujas mokestis ir jį galima įvesti ne anksčiau kaip po pusmečio. Seimo peštynes dėl naujų mokesčių kitąmet stebintys ekonomistai sako, kad iš jų apčiuopiamos naudos nebus jokios.

„Šiuo metu mes jau įžengėme į absurdo zoną. NT mokestis niekingai mažas sumas surinks, administravimas kainuos panašiai. Automobilių mažinamas surinkimas, atsisakoma platesnio pritaikymo. Naudos biudžetui klausimas labai didelis“, – kalbėjo finansų ekspertas Marius Dubnikovas.

Dar vienas valdančiųjų projektas- prekybos tinklų apyvartos mokestis, iš kurio biudžetą jie viliasi papildyti 30 mln. eurų, taip pat stringa. Opozicija reikalauja nuodugnios ekspertų analizės, ar šis mokestis neatneš daugiau žalos nei naudos, ir ar neteks jo kaip Vengrijoje vėliau atšaukti, ir dar kompensuoti prekybininkams sumokėtus mokesčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų