REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Seimą vėl grįžta daug diskusijų visuomenėje keliantis privalomo skiepijimo klausimas. Grupė parlamentarų siūlo tam tikrais skiepais vaikus vakcinuoti privalomai.

Į Seimą vėl grįžta daug diskusijų visuomenėje keliantis privalomo skiepijimo klausimas. Grupė parlamentarų siūlo tam tikrais skiepais vaikus vakcinuoti privalomai.

REKLAMA

Socialdemokratų partijos frakcija ketvirtadienį Seimui teikia įstatymo projektą, kuriuo numato įpareigoti, kad vaikų profilaktiniai skiepijimai nuo Pasaulio sveikatos organizacijos likviduojamų infekcijų (poliomielito, tymų, raudonukės) būtų privalomi. Tiesa, išskyrus tuos atvejus, kai vaikas negali būti skiepijamas dėl kontraindikacijų.

„Lietuvoje šiuo metu sparčiai plintant tymams, o kasmet nepaskiepyti nuo šios ligos kasmet lieka per 5 tūkst. vaikų. Per pastarąjį dešimtmetį tokių neskiepytų ir neatsparių tymų virusui vaikų susidarė daugiau nei 50 tūkst. 2019 m. sausio  1 – kovo  13 d. Lietuvoje iš viso užregistruoti 128 tymų atvejai. Tuo tarpu pernai per visus metus tymais Lietuvoje susirgo 30 žmonių”, – tokia kaip pagrindinė priežastis įvardijama aiškinamajame įstatymo projekto rašte.

Anot iniciatorių, įvesti privalomus tam tikrus skiepus vaikams verčia ir tarptautiniai įsipareigojimai.

„Poliomielitas, tymai ir raudonukė yra užkrečiamosios ligos, kurių epidemiologinė priežiūra ir kontrolė yra vykdomos tarptautiniu mastu. Pasaulio sveikatos organizacija siekia likviduoti poliomielitą, tymus, raudonukę Europos regione ir pasaulyje. Kad šis tikslas būtų pasiektas yra būtina išlaikyti aukštas skiepijimo nuo šių infekcijų apimtis – skiepijimo nuo tymų ir raudonukės > 95 proc., nuo poliomielito > 90 proc. daugėjant neskiepijamų vaikų skaičiui Lietuvoje šis rodiklis yra nebepasiekiamas“, – tvirtina įstatymo rengėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Pabrėžiama, kad pastaraisiais metais registruojami tymų protrūkiai tarp nepakankamai paskiepytų gyventojų grupių Europos Sąjungos šalyse.

„Lietuvoje daugėja asmenų, nepagrįstai atsisakančių skiepyti vaikus, todėl kasmet didėja nepaskiepytų asmenų skaičius. Pastaraisiais metais neigiamos, mokslu nepagrįstos informacijos apie skiepus skleidimas padarė didžiulę žalą, dėl tėvų ir globėjų atsisakymo skiepyti savo vaikus daug vaikų liko nepaskiepyta. Nepaskiepytiems vaikams yra rizika susirgti vakcinomis valdomomis infekcijomis“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Šiuo metu imunoprofilaktika atliekama tik su asmens sutikimu, už vaikų skiepijimą atsakomybę prisiima tėvai ar globėjai. Skiepijimai nėra privalomi.

Naujienų portalas tv3.lt jau rašė, kad tėvai atsisako skiepyti vaikus bijodami šalutinių reakcijų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų