REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinė prokuratūra: Venckienė – Lietuvoje

VISA SPAUDOS KONFERENCIJOS TRANSLIACIJA

Generalinė prokuratūra trečiadienio vakarą surengė spaudos konferenciją dėl buvusios teisėjos ir Seimo narės Neringos Venckienės ekstradicijos iš JAV. Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius trečiadienio vakarą patvirtino, kad į Lietuvą pargabenta buvusi teisėja ir parlamentarė Neringa Venckienė laikoma Kauno tardymo izoliatoriuje.

Generalinė prokuratūra trečiadienio vakarą surengė spaudos konferenciją dėl buvusios teisėjos ir Seimo narės Neringos Venckienės ekstradicijos iš JAV. Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius trečiadienio vakarą patvirtino, kad į Lietuvą pargabenta buvusi teisėja ir parlamentarė Neringa Venckienė laikoma Kauno tardymo izoliatoriuje.

REKLAMA

„Galiu patvirtinti, kad N. Venckienė yra atvežta į Kauno tardymo izoliatorių. N. Venckienė apgyvendinta viena, apgyvendinimo sąlygos yra tinkamos, užtikrinta jos apsauga“, – BNS sakė ministras.

Buvusi teisėja ir parlamentarė Neringa Venckienė trečiadienio vakarą parvežta iš Jungtinių Valstijų į Lietuvą.

„Taip, mes galime patvirtinti, kad asmuo yra Lietuvos Respublikos teritorijoje“, – žurnalistams Vilniuje sakė Generalinės prokuratūros prokuroras Tomas Krušna.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad N. Venckienė parvežta trečiadienio vakarą, tačiau neatskleidė nei tikslaus laiko, nei kokiu būdu.

„Klausimas yra adresuotinas policijai. Bendras principas, ar šitas asmuo, ar kitas asmuo, laikomas tardymo izoliatoriuje-kalėjime, nes skirta kardomoji priemonės suėmimas 48 valandoms“, – teigė prokuroras.

REKLAMA

Anot T. Krušnos, ikiteisminis tyrimas dėl įtariamų N. Venckienės nusikaltimų yra beveik baigtas, byla yra Kauno apygardos prokuratūroje, artimiausiu metu bus kreiptasi į teismą dėl kardomosios priemonės skyrimo.

„Iš esmės ikiteisminis tyrimas šioje byloje yra atliktas. Yra likę pavieniai ikiteisminio tyrimo veiksmai, kurie negalėjo būti atlikti dėl tos priežasties, kad asmuo buvo pasislėpęs užsienio valstybėje, po ko vyko gana ilgai trukęs ekstradicijos procesas. Atlikus šiuos veiksmus, planuojama, kad artimiausiu metu byla bus perduota teismui ir vyks teisminis bylos nagrinėjimas (...) Byla pakankamai aiški ir tikrai yra pagrindo greitai viską išsiaiškinti teisme“, – sakė T. Krušna.

REKLAMA
REKLAMA

Anot prokuroro, N. Venckienei turėtų būti pareikšti įtarimai dėl sudavimo į veidą Laimutei Stankūnaitei, smūgio policijos pareigūnui, teismo sprendimo nevykdymo ir trukdymo antstoliui.

T. Krušnos teigimu, dėl Lietuvos ir JAV teisinių sistemų skirtumų jai panaikinti kaltinimai dėl tvirkinimo ir neteisėto informacijos rinkimo.

„Baudžiamasis persekiojimas bus galimas ne dėl visų inkriminuojamų veikų. Tai yra sietina su skirtingu teisiniu reglamentavimu ir skirtingomis teisinėmis sistemomis (...) Dėl kitų nusikalstamų veikų, kurios buvo nurodytos Generalinės prokuratūros 2015 metų prašyme, baudžiamasis persekiojimas Lietuvoje negalės būt vykdomas“, – sakė prokuroras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pridūrė, kad yra galimybė, paaiškėjus naujoms aplinkybėms, kreiptis į užsienio valstybę dėl naujų įtarimų.

N. Venckienė pargabenta iš Jungtinių Valstijų, kur nuo praėjusių metų pradžios buvo laikoma Čikagos kalėjime. 

JAV Federalinio kalėjimų biuro duomenų bazėje trečiadienį paskelbta, kad N. Venckienė iš kalėjimo buvo paleista lapkričio penktą dieną.

N. Venckienės sūnus trečiadienį paryčiais paskelbė, kad jo motina Čikagos oro uoste buvo įsodinta į lėktuvą.

Pasklidus žiniai apie buvusios teisėjos ir parlamentarės parvežimą, Lietuvos teisėsauga iš pradžių atsisakė nurodyti, kada ji bus pargabenta.

REKLAMA

Pasak prokuroro T. Krušnos, šioje byloje ekstradicijos proceso metu JAV buvo susidurta su agresyvia gynyba.

„Tas procesas JAV tikrai buvo intensyvus. Visos procesinės skundimo galimybės buvo išnaudotos. Ta paprasta kalba kalbant, su tokia agresyvia gynyba ne kiekvienoje byloje yra susiduriama“, – teigė T. Krušna.

Lietuvos prokurorai siekė N. Venckienės grąžinimo, kad jai galėtų pateikti kaltinimus dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo, tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo, piktnaudžiavimo vaiko atstovo teisėmis ir kitų nusikaltimų.

Pati N. Venckienė tvirtino, kad šie kaltinimai yra politiškai motyvuoti.

Buvusi teisėja ir parlamentarė N. Venckienė iš Lietuvos išvyko 2013 metais. Tais metais Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

REKLAMA

Ji Čikagoje suimta 2018 metų vasarį. 

Anksčiau buvo skelbta, kad, vykstant buvusios teisėjos Neringos Venckienės ekstradicijai į Lietuvą jos giminaičiai jaučiasi neramūs ir įsibaiminę. Moters sūnus Karolis liko JAV, ir kol kas neketina grįžti į Lietuvą, jos buvęs vyras apie N. Venckienės likimą kalbėti atsisakė, o tėvai baugiai laukia dukters grįžimo.

Generaliniam prokurorui Evaldui Pašiliui antradienio vakarą patvirtinus, kad buvusios teisėjos ir parlamentarės N. Venckienės ekstradicija į Lietuvą jau vyksta, sukruto jos giminės ir rėmėjai. Giminaičiai teigia nesitikintys teisingo teismo Lietuvoje ir su nerimu laukia N. Venckienės grįžimo. Buvusios teisėjos sūnus Karolis Venckus tv3.lt patvirtino, kad dabar į Lietuvą grįžti jis dar neplanuoja, o naujausios žinios apie mamą yra iš Čikagos oro uosto, kur ji buvo įsodinta į lėktuvą Europos kryptimi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų