REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuomenei pasipiktinus Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios aplinkos renovacija, kai vietoj pievelės šalia bažnyčios išpiltas betonas, projekto architektas Seimo nariams tvirtino, kad anksčiau aplink bažnyčią pievos nebuvo, todėl nuspręsta atkurti autentišką vaizdą, sukuriant aikštę.

Visuomenei pasipiktinus Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios aplinkos renovacija, kai vietoj pievelės šalia bažnyčios išpiltas betonas, projekto architektas Seimo nariams tvirtino, kad anksčiau aplink bažnyčią pievos nebuvo, todėl nuspręsta atkurti autentišką vaizdą, sukuriant aikštę.

REKLAMA

Seimo Kultūros komitetas trečiadienį aiškinosi, kodėl šalia Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios išasfaltuota anksčiau ten buvusi pievelė. Viešojoje erdvėje pasklido šalia unikalios gotikinės bažnyčios esančios erdvės renovacijos nuotraukos, kuriose matyti, kaip dalyje teritorijos, kurioje anksčiau žaliavo žolė, nulieta betono aikštelė.

Zapyškyje šiuo metu įgyvendinami du projektai, kurių tikslas – pritaikyti bažnyčios pastatą ir jo aplinką visuomenės poreikiams, pirmadienį pranešė Kauno rajono savivaldybė. TV3 Žinios skelbė, kad Kauno rajono meras jau kiek anksčiau paaiškino sprendimą dėl Zapyškio bažnyčios: už Raudondvaryje išklotus akmenis esą visi keikia iki šiol, nes žmonės susižeidžia kojas.

REKLAMA
REKLAMA

Stengėsi atkurti autentiką

Abu projektus rengęs architektas Gintaras Prikockis posėdyje aiškino, kad teritorijos tvarkymo projektas rengtas atsižvelgiant į tai, kad anksčiau aplink bažnyčią stovėjo pastatai, o pievos nebuvo.

REKLAMA

„Tos aikštės atkūrimas – vienas iš tokių būtinų ženklų, kad mes esame įpratę tik tarybiniais laikais matyti ją pievoje, anksčiau ji nebuvo pievoje. Turgaus aikštę mes atkūrėme tiksliai pagal ikonografinius duomenis, taip, kaip radome istorinėje medžiagoje. Dvejus metus čia dirbo archeologai ir jie mūsų žinias patvirtino“, – pažymėjo architektas.

Jo teigimu, aplink bažnyčią net nepastatyti šviestuvai, kad vaizdas būtų autentiškesnis.

„Teritorija neturi jokių vertikalių kliūčių bažnyčiai suvokti“, – pastebėjo G. Prikockis.

REKLAMA
REKLAMA

Kultūrinis vandalizmas

Renovacijos vietą aplankęs konservatorius komiteto narys Vytautas Kernagis renovaciją vadina „kultūriniu vandalizmu“.

„Manau, kad tas projektas nėra visiškai tai, kaip ten turėtų būti. <...> Man labiausiai žmogiškai gaila šitoje vietoje architekto. <...> Tikiuosi, kad bus surasti atsakingi asmenys ir jie atsakys už tokius sprendimus. Man keista, kaip Kultūros paveldo departamentas leido tokiam projektui prasidėti“, – posėdyje kalbėjo V. Kernagis. 

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas antradienį taip pat lankėsi renovacijos vietoje ir posėdyje išsakė savo nuostabą, kaip projekte buvo pasirinkta betoninė danga.

„Vaizdas mus tikrai labai nustebino. Šalia bažnyčios vykdomas projektas, kuriam naudotos Žemės ūkio ministerijos ir rajono savivaldybės lėšos, ten suplanuota promenada, aikštė, jos danga pasirinkta betoninė danga. Tai kelia didžiulę nuostabą ir daugybę klausimų, kaip tame kraštovaizdyje, kuris yra saugomas kaip visuma, priimtas sprendimas naudoti būtent tokią medžiagą“, – stebėjosi ministras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministro teigimu, projekto įgyvendinimas, Kultūros ministerijos požiūriu, yra netinkamas, todėl bus aiškinamasi, kaip projektą galima pakeisti. Pirmadienį Kultūros paveldo departamentas kartu su Kultūros ministerija pradėjo šalia Zapyškio esančios erdvės renovacijos dokumentų patikrinimą, kurį ketinama atlikti per savaitę.

Kultūros paveldo departamento direktorius Vidmantas Bezaras patikino, kad sudaryta komisija įvertins, kuo remiantis patvirtinta būtent tokia rekonstrukcija, panaudojant betoną.

„[Projekto] vizualizacijos rodo šiek tiek kitus dalykus. Tai ir savivaldybės architektų atsakomybė“, – posėdyje sakė V. Bezaras.

Kritika per anksti

Bažnyčios aplinkos tvarkymo projektą finansuoja Žemės ūkio ministerija ir savivaldybė. Šio projekto vertė siekia 850 tūkst. eurų, iš kurių 200 tūkst. skyrė ministerija, likusią dalį – savivaldybė. 

REKLAMA

Bažnyčios pastato tvarkybos projektas vykdomas Kultūros ministerijos skirtomis Europos Sąjungos bei savivaldybės lėšomis. Projekto vertė siekia 738 tūkst. eurų, iš kurių – 627,3 tūkst. eurų – ES lėšos, taip pat 110,7 tūkst. eurų skyrė savivaldybė.

Kauno rajono savivaldybė teigė, kad abu projektai suderinti su Kultūros paveldo departamentu, taip pat techniniam bažnyčios aplinkos sutvarkymo projektui anksčiau pritarė ir Žemės ūkio ministerijos atstovai.

Architektas G. Prikockis teigė, kad užvirusi diskusija dėl Zapyškio bažnyčios ir jos aplinkos sutvarkymo darbų prasidėjo šiek tiek per anksti, nes darbus planuojama baigti tik kitais metais.

XVI amžiuje statyta Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia yra vienas reikšmingiausių gotikinės architektūros paminklų Lietuvoje. Ši bažnyčia saugoma valstybės.

Taip pat saugoma ir daugiau nei septynių hektarų erdvė aplink bažnyčią – Zapyškio senojo miesto vieta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų