REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
251
Pravieniškių pataisos namai (Audriaus Bareišio nuotr.)

Prabėgo beveik ketveri metai po to, kai Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje netikėtai mirė 43 metų nuteistasis R. M. Šis vyras, anot jo žmonos ir kitų nuteistųjų, kurį laiką skundėsi pašlijusia sveikata, prašė įkalinimo įstaigos medikų pagalbos, bet jos nesulaukė.

251

Prabėgo beveik ketveri metai po to, kai Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje netikėtai mirė 43 metų nuteistasis R. M. Šis vyras, anot jo žmonos ir kitų nuteistųjų, kurį laiką skundėsi pašlijusia sveikata, prašė įkalinimo įstaigos medikų pagalbos, bet jos nesulaukė.

REKLAMA

Skausmais krūtinės srityje pasiskundusiam nuteistajam tuomet buvo pamatuotas spaudimas, duoti širdies darbą gerinantys lašiukai ir validolio tabletė. Po gero pusvalandžio nuteistasis dar kartą kreipėsi pagalbos į prižiūrėtojus, bet jam nebuvo leista antrąsyk apsilankyti pas sveikatos priežiūros specialistą.

Kaip vėliau paaiškėjo, kiekviena minutė tą 2015 metų kovo 15-ąją buvo lemtinga. Mat apie 11 val. (prabėgus 1 val. 20 min. nuo pirmo karto, kai nuteistasis kreipėsi pagalbos – aut. past.) atvykę greitosios medicinos pagalbos darbuotojai konstatavo nuteistojo mirtį. Vėliau buvo patvirtinta, kad nuteistąjį ištiko infarktas.

REKLAMA
REKLAMA

Kreipėsi į teismą

Dėl šios asmeninės šeimos tragedijos mirusiojo žmona kreipėsi į teismą. Moteris teigė, kad įkalinimo įstaigoje dirbusi slaugytoja netinkamai atliko savo darbą, nes ji nebandė išsiaiškinti skausmo krūtinėje priežasties bei neatkreipė dėmesio į kitus kalinčiojo nusiskundimus.

REKLAMA

Mirusio nuteistojo moteris piktinosi ir įkalinimo įstaigos prižiūrėtojų veiksmais. Mat šie pirmą kartą apsilankyti pas slaugytoją nuteistajam leido tik po trečiojo jo prašymo.

Moters patirtą turtinę žalą sudarė išlaidos už laidojimo paslaugas, gedulingus pietus – iš viso 1 326 eurai. Ieškovė neturtinę žalą įvertino 25 tūkst. eurų.

„Po staigios sutuoktinio mirties jos gyvenimas iš esmės pasikeitė. Ieškovę ir sutuoktinį siejo glaudus emocinis ryšis, abu su nekantrumu laukė tos dienos, kada jis turėjo būti paleistas iš įkalinimo įstaigos.

REKLAMA
REKLAMA

Abu svajojo apie bendrą gyvenimą drauge, kūrė ateities planus, ketino įsigyti bendrą šeimos būstą. Po tokios netikėtos sutuoktinio mirties ieškovei sutriko miegas, ji vartojo raminamuosius vaistus, ją nuolat vargino bloga nuotaika, moteris negalėjo įveikti fizinio ir dvasinio skausmo, jautė tuštumą, neviltį“, – rašoma teismo nutartyje.

R. M. iš viso įkalinimo įstaigoje turėjo praleisti 10 metų. Iki paleidimo termino jam buvo likę 9 mėnesiai ir dvi savaitės.

Nuosprendis netenkino

Nuteistojo žmonos skundą 2017 m. išnagrinėjo Vilniaus apygardos teismas. Jis buvo patenkintas iš dalies. Teismas priteisė visą prašomą neturtinę žalą – 1326 eurus. Bet neturtinę „apkarpė“ penkis kartus, tad vietoj prašytų 25 tūkst. eurų, moteriai priteisė tik 5 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas, vadovaudamasis ekspertizės akto išvada, kitais byloje esančiais įrodymais, konstatavo, kad, R. M. informavus slaugytoją apie sveikatos sutrikimus, buvo padaryta klaidų teikiant jam sveikatos priežiūros paslaugas ir nebuvo išnaudotos visos medicininio ištyrimo, pagalbos suteikimo bei gydymo priemonės.

Pabrėžta, kad nebuvo pakviestas gydytojas, nesurinkta ir neužrašyta ligos istorija, nepadaryta elektrokardiograma, t. y. nebuvo suteiktos pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos. Tad tokie veiksmai sukėlė skaudžias pasekmes.

Nors mirusio nuteistojo žmonai nuspręsta atlyginti neturtinę žalą, bet priteista 5 tūkst. eurų suma jos netenkino.

REKLAMA

Moteris dėl to kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą, kurio dar kartą paprašė priteisti 25 tūkst. eurų. Ji teigė, kad žemesnės instancijos teismas nepagrindė savo sprendimo priteisti 5 kartus mažesnę nei prašoma neturtinę žalą.

Savo skundą pateikė ir Pravieniškių pataisos namų atstovai, kurie iki šiol teigia, jog nuteistajam buvo suteikta reikiama pagalba. Iš atsakovų pusės prašoma apskritai panaikinti Vilniaus apygardos teismo moteriai priteistą 5 tūkst. eurų neturtinę žalą.

Apeliacinio teismo teisėjai nusprendė, kad Vilniaus apygardos teismo sprendimas buvo teisingas, todėl nėra pagrindo jo keisti. Tad atsakovai nukentėjusiajai privalo sumokėti tuos 5 tūkst. eurų, o ši kaip ir nebegali tikėtis gauti daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų