REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
55
 Bunkeris po Profsąjungų rūmais (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Pirmadienį Vilniuje, ant Tauro kalno, po nugriautais Profsąjungų rūmais aptikta slėptuvė, rašoma savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

55

Pirmadienį Vilniuje, ant Tauro kalno, po nugriautais Profsąjungų rūmais aptikta slėptuvė, rašoma savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

REKLAMA

Manoma, kad slėptuvė įrengta dar sovietmečiu. Tai galėjo būti pasiruošimas galimai karo grėsmei. 

Naujienų portalas tv3.lt anksčiau skelbė, kad Vilniuje griaunami buvę sovietiniai profsąjungų rūmai, o vietoje jų už 50 milijonų planuojamos modernios Koncertų salės statybos. Nušluoti nuo Tauro kalno paviršiaus jie turi būti iki Naujųjų.

Vien Profsąjungų rūmams nugriauti Vyriausybė yra skyrusi beveik 2 milijonus eurų, o jų vietoje po ketverių metų Vilniaus 700 metų įkūrimo jubiliejaus proga turi iškilti moderni Nacionalinė koncertų salė už mažiausiai 50 milijonų eurų. Kompleksą suprojektavo ir laimėjo tarptautinį konkursą ispanų architektai. Numatyta įrengti 1,5 tūkst. vietų didžiąją ir 500 vietų mažąją sales, erdves barams, patalpas kitai kultūrinei veiklai.

Profsąjungų rūmų vietoje rasta slėptuvė greičiausiai nebus išsaugota

Nugriautų Profsąjungų rūmų vietoje rasta sovietinė slėptuvė greičiausiai nebus išsaugota ir galėtų būti eksponuojama nebent laikinai, sako Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, apie Tauro kalne esančią slėptuvę iki šiol buvo mažai kam žinoma, dėl to iki šiol ji nebuvo įtraukta į teritorijos tvarkymo planus.

„Man asmeniškai tai buvo naujiena, manau, kaip ir daugeliui gyventoju. Įdomu ir tai, kad bunkeris tikrai nenugyventas. Kai žinome, kaip atrodo kitos slėptuvės – ten būna sudeginta viskas, kas dega. Šiuo atveju to nėra. Į klausimą, ar ją išsaugosime, ar griausime, atsakysime šią savaitę. Aišku, kai jau bus projektas, būtų galima supilti dešimt metrų pylimą į viršų ir pakelti visą pastatą, bet, aišku, niekas taip nedarys. Visiškai išsaugoti būtų sudėtinga, bet laikinai, kol rangovas bus pasiruošęs statyti, gal ir išsaugosime“, – BNS teigė administracijos direktorius.

REKLAMA

Vilniaus istorijos tyrinėtojas, rašytojas Darius Pocevičius žurnalistams pirmadienį tvirtino, kad 1963-iaisiais įrengta slėptuvė buvo viena didžiausių Vilniuje. 

Anot jo, 1948-aisiais ant Tauro kalno planuota statyti didelę Vyriausybinę slėptuvę su liftu, ventiliacijos šachta, skirtą karo atveju svarbiausiems asmenims, tačiau dėl čia esančių gruntinių vandenų šių planų atsisakyta ir Vyriausybinė slėptuvė įrengta už pusės kilometro, kitoje Tauro gatvės pusėje.

Iš viso prieš tris dešimtmečius Vilniuje buvo beveik 300 veikiančių slėptuvių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų