REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis siūlo į Lobistinės veiklos įstatymo projektą grąžinti prievolę politikams deklaruoti susitikimus su lobistais.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis siūlo į Lobistinės veiklos įstatymo projektą grąžinti prievolę politikams deklaruoti susitikimus su lobistais.

REKLAMA

Valstiečių seniūnas R. Karbauskis registravo siūlymą Seimo posėdžių sekretoriate, Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui (VVSK) prieš keletą savaičių nusprendus tokią Teisingumo ministerijos pasiūlytą nuostatą išbraukti iš projekto.

„Kryžminis lobistinės veiklos deklaravimas, kai vykdytą lobistinę veiklą deklaruoja tiek lobistas, tiek ir lobistinės veiklos adresatas, pvz. politikas, politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas, yra reikšmingas siekiant užtikrinti teisėkūros procesų skaidrumą“, – registruotą siūlymą paaiškina R. Karbauskis.

Pagal jo registruotą variantą, susitikimus su lobistais turėtų deklaruoti prezidentas, Seimo nariai, ministrai ir viceministrai, Vyriausybės ir ministerijų kancleriai, politinių partijų vadovai, merai, savivaldybių tarybų nariai, administracijų direktoriai ir jų pavaduotojai.

REKLAMA
REKLAMA

Politikus įpareigoti deklaruoti susitikimus su lobistais siūlo naujos redakcijos Lobistinės veiklos įstatymo projektą parengusi Teisingumo ministerija. 

REKLAMA

Svarstydamas projektą Seimo VVSK išbraukė argumentuodamas biurokratijos našta.

Kritikai reagavo, kad išbraukus nuostatą dėl susitikimų deklaravimo svarstomas įstatymas neturės prasmės.

Su korupcija kovojančios nevyriausybinės organizacijos „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas tuomet teigė, kad atsisakydami šios idėjos komiteto nariai „iš esmės nubraukė savo kolegų dvejų metų darbo rezultatus ir išmetė įstatymo projektą į šiukšliadėžę“.

„Tai, kas liko šiame kompromisiniame projekte, mažai kuo skiriasi nuo dabartinio įstatymo, o jis, kaip prisipažįsta patys politikai, neveikia“, – BNS teigė nevyriausybininkas.

REKLAMA
REKLAMA

„Transparency International“ Lietuvos skyriaus rugsėjį paskelbta analizė parodė, kad šių metų Seimo pavasario sesijos metu ketvirtadaliu sumažėjo parlamentarų, skelbiančių, su kokioms interesų grupėmis ar lobistais jie susitinka.

2019 metų pavasarį 63 parlamentarai paskelbė informaciją apie 530 susitikimų, kai 2018 metų rudenį – 82 parlamentarai 737 susitikimus.

Daugiausiai apie savo veiklą informavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai Virginija Vingrienė, Virginijus Sinkevičius ir Kęstutis Mažeika, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų