REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytaus meras Nerijus Cesiulis antradienį kalbėdamas naujienų portalo tv3.lt studijoje pasakojo, kad gaisravietėje Alytuje vėl pradėjo smilkti degėsiai, todėl darbų vėl ėmėsi sunkioji technika. Be to, meras paatviravo, kad po gaisro pajuto pirmuosius sveikatos sutrikimus – pradėjo skaudėti plaučius.

Alytaus meras Nerijus Cesiulis antradienį kalbėdamas naujienų portalo tv3.lt studijoje pasakojo, kad gaisravietėje Alytuje vėl pradėjo smilkti degėsiai, todėl darbų vėl ėmėsi sunkioji technika. Be to, meras paatviravo, kad po gaisro pajuto pirmuosius sveikatos sutrikimus – pradėjo skaudėti plaučius.

REKLAMA

Naujienų portalas primena, kad gaisras įmonės „Ekologistika“ 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto naudotų padangų sandėliuose kilo spalio 16 dieną, bet kuo Alytus gyvena dabar, meras žurnalistui Artūrui Anužiui pasakojo spalio 29 d., po jo susitikimo su valstybės vadovais.

Tiesa, kai kurie politikai netruko dėkoti kolegoms už pagalbą gesinant gaisrą ir dėl to sulaukė gana audringų reakcijų.

REKLAMA
REKLAMA

Ar su premjeru Sauliumi Skverneliu susitikote pirmą kartą?

Su ministrais mes bendravome nuolat, ypatingai daug dėmesio mums skyrė Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, kuris praktiškai kiekvieną dieną buvo gaisravietėje, teikė konsultacinę pagalbą. Dabar su juo reikės daug dirbti, kai gaisras bus visiškai likviduotas arba likviduojamas, nes tų atliekų, perdegusių padangų reikės išvežti labai daug.

REKLAMA

Abejojame, kad iki Kalėdų viską sutvarkysime.

Sakote, kad bendrausite ir po to, kai gaisras bus užgesintas. Tai jis vis dar yra neužgesintas?

Šiuo metu gaisras yra užgesintas, tačiau šiandien ugniagesiai gelbėtojai informavo, kad vis dėlto atsiranda minimalūs smilkimai, todėl mes vėl grąžiname sunkiąją techniką, kuri perkasinėja degėsius, sulieja vandeniu, kad tikrai žinotumėme, kad nėra jokio dūmelio ir galėsime pradėti išvežimą.

Kalbant apie žmonių sveikatą. Kaip jie dabar jaučiasi?

Galiu pasakyti, kad vėjas buvo palankus miestui, tačiau ne rajonui.

Aš pats šiandien lankiausi ligoninėje, nes skauda plaučius, todėl pasidariau kraujo, šlapimo tyrimus, peršvietė plaučius, o vakare reikės darytis kitus tyrimus.

REKLAMA
REKLAMA

Niekas nežino, ką mes ten kvėpavome ir kokia ten buvo situacija ir panašiai, bet kol kas į ligoninę žmonės nesikreipia masiškai.

Kas bus po metų, trijų, penkių, aš negaliu atsakyti. Bet lyg ministerija pažadėjo, kad bus daromas monitoringas. Tie žmonės, kurie buvo arčiausiai gaisro židinio, jiems bus suteikiamas nemokamas gydymas, bus vykdomas stebėjimas ir visi kiti dalykai.

Sakote, kad skauda plaučius. Ar taip jaučiasi ir kiti, kurie buvo šalia gaisravietės?

Kadangi mane labai dažnai atveždavo vairuotojas į tą objektą ir aš ten būdavau, tai šiandien, važiuodamas į šią studiją, jo paklausiau, tai jis sakė, kad irgi pakosti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O ar turėjote specialią įrangą, respiratorius?

Matote, iš pradžių mes net nesupratome, kas vyksta. Pirmiausiai, mums reikėjo evakuoti žmones. 200-300 metrai nuo gaisro vietos yra Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centras. Jame buvo 95 žmonės, kuriuos reikėjo evakuoti.

Įsivaizduokite iš dangaus krintančias padangas. Kai kuriuo metu net nesimato kas krinta. Tos padangos krito ir netgi pradegino mano kostiumą, striukę, bet čia nieko tokio.

Šioje vietoje mums pirmiausiai reikėjo evakuoti ir mes neturėjome tų apsaugos priemonių, o naudojame tas paprastas medžiagines servietėles, vėliau atsirado popierinės, o po to, kiek galėjome ir kiek radome rinkoje, nupirkome respiratorius. 

REKLAMA

Visi ten uostė, kas buvo, matė, girdėjo. Aišku, kai kurie rajono žmonės nenorėjo išeiti iš savo namų – tiesiog, kaip gi jis čia paliks viską? Ne, aš užsidariau langus ir man gerai.

Kai žvalgėme teritoriją, išbėga į Nemuną tas juodas vanduo, o už 30 metrų žvejoja žmonės. Kitoje vietoje – rūkas, o žmogus mėžia lauką. Tai ne visiems buvo ta informacija pateikta arba ne visi suprato situacijos rimtumą. 

Kalbant apie gaisro padarinius, ar jūsų priemonės, apie kurias kalbėjote prezidentūroje, padėtų išspręsti susiklosčiusią situaciją?

Be abejo. Pateikėme daug pasiūlymų, rekomendacijų, vėliau galbūt apibendrinsime, parašysime oficialų raštą dėl to, kas galėjo būti kitaip, kas galėjo būti informuota, kaip valstybės valstybės rezervas galėjo informuoti, nes daug yra ir slaptos informacijos. Normalu, kad merai – ne tik aš, bet ir rajono meras, visi kiti Lietuvos merai net nežino, ką valstybės rezervas turi, kiek gali padėti.

REKLAMA

Tai tiesiog sutarėme, kad iš tikrųjų yra tos informacijos trūkumas.

Ar, įvykus nelaimei, prašėte Vyriausybės pagalbos?

Manau, kad valstybės rezervo vadovas matė situaciją, kas vyksta, todėl galėjo susisiekti su ekstremalių situacijų komisija, priešgaisrine gelbėjimo tarnyba, siųsti, daryti ir panašiai.

Tai yra skaudžios, kenksmingos pamokos.

Kažkada buvo dideli gaisrai Trakuose, Radviliškyje, tačiau iš jų galbūt ne viską išmokome. Šiandieną, aš manau, iš šio gaisro privalome išmokti užkardyti visus gaisrus, kurie kils ateityje. Jei atsitiktų toks gaisras, kad žinotumėme, ką reikia daryti.

Visą pokalbį su Alytaus meru Neriju Cesiuliu kviečiame žiūrėti vaizdo siužete.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų