REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį visuomenę apskriejo skaudus įvykis – žaibinė meningokokinė infekcija savaitgalį pasiglemžė 19-etės Kauno kolegijos studentės gyvybę. Nelaimė jau spėjo pasėti paniką tarp studentų – vieni tikino esą jokių įspėjamųjų apie atvejį laiškų negavę, pasigirdo net gandų neva yra dar mirusių nuo šios infekcijos. Kelios dešimtys kolegijoje besimokančių jaunuolių kreipėsi ir į Kauno klinikinę ligoninę.

Pirmadienį visuomenę apskriejo skaudus įvykis – žaibinė meningokokinė infekcija savaitgalį pasiglemžė 19-etės Kauno kolegijos studentės gyvybę. Nelaimė jau spėjo pasėti paniką tarp studentų – vieni tikino esą jokių įspėjamųjų apie atvejį laiškų negavę, pasigirdo net gandų neva yra dar mirusių nuo šios infekcijos. Kelios dešimtys kolegijoje besimokančių jaunuolių kreipėsi ir į Kauno klinikinę ligoninę.

REKLAMA

Ligoninės atstovas spaudai Saulius Tvirbutas portalui tv3.lt patvirtino, kad nuo šeštadienio į įstaigą kreipėsi daugiau nei 30 jaunuolių.

„Tačiau jiems meningokokas diagnozuotas nebuvo, tik išrašyti receptai profilaktiniam antibiotikų kursui", – sakė jis.

Portalas tv3.lt jau rašė, kad naktį iš penktadienio į šeštadienį į Kauno klinikinę ligoninę iš kitos gydymo įstaigos buvo pervežta sunkios būklės 19-metė. Jai diagnozuota žaibinė meningokoginė infekcija. 

REKLAMA
REKLAMA

„Mergina jau praktiškai buvo komos būklės, buvo atlikti visi būtini reanimaciniai veiksmai, tačiau nieko padėti jau nebebuvo galima", – sakė S. Tvirbutas.

REKLAMA

Devyniolikmetės gyvybė užgeso apie ketvirtą valandą ryto. 

Kolegija neigė gandus apie naujus susirgimus

Apie įvykį buvo paskelbta dar šeštadienį Kauno kolegijos „Facebook" paskyroje, tačiau vėliau ši žinutė buvo pašalinta.

Kauno kolegijos Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Smiltė Juraitė pirmadienį patvirtino, kad įrašas apie studentės mirtį nuo infekcijos išties buvo pašalintas iš kolegijos „Facebook" puslapio, nes informacija apie studentės mirtį dėl užkrečiamos ligos buvo išplatinta visai kolegijos bendruomenei el. paštu. Todėl buvo nuspręsta, kad nebėra reikalo įrašo publikuoti socialiniame tinkle. 

REKLAMA
REKLAMA

„Jau šeštadienį, sužinojus informaciją apie studentės mirtį nuo meningokokinės infekcijos, buvo susisiekta su studentais ir darbuotojais, penktadienį turėjusiais kontaktą su studente. Visiems pateiktos rekomendacijos nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją, informuojant, kad galėjo turėti sąlytį su meningokokine infekcija sergančiu asmeniu. Kolegijos bendruomenė el. laiškais ir žinute socialiniame tinkle buvo perspėti stebėti savo sveikatos būklę", – antradienį portalui išsamesnį komentarą pateikė S. Juraitė.

Ji pabrėžė, kad nedelsiant buvo imtasi visų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos rekomenduotų priemonių, kad apsaugoti kolegijos bendruomenės narių sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Patalpos buvo išvalytos ir išvėdintos. Situacija yra nuolat stebima ir vertinama, kontaktuojama su medicinos įstaigomis. Pabrėžtina, kad po jau minėto, šeštadienį mirtimi pasibaigusio, meningokokinės infekcijos atvejo kitų susirgimų nenustatyta", – pabrėžiama Kauno kolegijos atsiųstame atsakyme.

Kartu S. Juraitė informavo portalą, kad viešojoje erdvėje ir uždaruose forumuose sklandantys gandai apie naujus mirties ar užregistruotus meningokokinės infekcijos atvejus neatitinka tikrovės.

„Gavus specialistų patvirtinimus, kad realios grėsmės sveikatai nėra, planuotas studijų procesas kolegijoje nėra keičiamas", – pabrėžė ji.

Daugiau ligos atvejų neužfiksavo 

Kaip informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė, įstaiga neturi informacijos, kad daugiau Kauno kolegijos studentų ar darbuotojų būtų gydomi dėl įtariamų meningokokinės infekcijos ar kitų bakterinių meningitų.

REKLAMA

„Daug studentų kreipiasi į medikus dėl pokontaktinio antibiotikų paskyrimo. 2019 m. spalio 28–29 dienomis į VšĮ Kauno klinikinę ligoninę kreipėsi 12 Kauno kolegijos studentų, kuriems diagnozuotos šios infekcijos: ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos (nepatikslintos) arba virusų sukeltos infekcijos (nepatikslintos).

Kauno kolegijai rekomenduota pateikti informaciją (el. paštu, Facebook ar kitomis inf. priemonėmis) studentams, dėstytojams ir kitiems darbuotojams su rekomendacijomis, kurią jie 2019-10-28 ir pateikė.

Kaip informavo Kauno kolegijos Rinkodaros ir komunikacijos skyrius, remiantis Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento rekomendacijomis, patalpos yra išvalytos ir išvėdintos. Pabrėžtina, kad meningokokai aplinkoje esant +10 laipsnių temperatūrai žūsta per 2 val.

REKLAMA

Auditorijoje, kur penktadienį (spalio 25 d.) buvo galimai meningokokine infekcija užsikrėtusi studentė, paskaitos 2019-10-28 nevyko. Dėl įstaigos veiklos organizavimo ar ugdymo proceso nutraukimo rekomendacijos nebuvo pateiktos, nes esant šiam susirgimui nerekomenduojamas įstaigų veiklos stabdymas. Ligonio izoliavimas rekomenduojamas iki 24 val. nuo antibiotikų paskyrimo.  Šiuo metu sergančių asmenų Kauno Kolegijos patalpose nėra“, – sakė specialistė.

Kaip apsisaugoti?

Meningokokinė infekcija – tai ūmi bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Infekcija plinta oro lašeliniu būdu, imlūs asmenys artimo kontakto metu užsikrečia per kvėpavimo takus. Užkrėsti gali tiek sergantis asmuo, tiek sveikas bakterijų nešiotojas. Bakterijų nešiojimas gali tęstis iki kelių savaičių. Inkubacinis periodas svyruoja 1–10 dienų (vidutiniškai 4 dienos).

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiemet iš viso Lietuvoje registruoti 24 susirgimai meningokokine infekcija.

Kol kas šiais metais patvirtinti trys mirties atvejai nuo meningokoko – Kauno, Panevėžio ir Tauragės apskrityse.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką rekomenduojama:

•    reguliariai plauti rankas; 

•    laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę); 

•    reguliariai vėdinti ir valyti patalpas; 

•    svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

Daugiau apie pavojingą infekciją ir būdus jos išvengti papasakojo žymūs šalies medikai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų