REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į ekologinės katastrofos ištiktą Alytų paslapčia rytą atskubėjo ir šalies prezidentas. Gitanas Nausėda vaizdą degusioje padangų perdirbimo gamykloje vadina apokaliptiniu. Jis sako atvykęs ne tik pažiūrėti, bet ir asmeniškai padėkoti gaisrą gesinusiems ugniagesiams.

Į ekologinės katastrofos ištiktą Alytų paslapčia rytą atskubėjo ir šalies prezidentas. Gitanas Nausėda vaizdą degusioje padangų perdirbimo gamykloje vadina apokaliptiniu. Jis sako atvykęs ne tik pažiūrėti, bet ir asmeniškai padėkoti gaisrą gesinusiems ugniagesiams.

REKLAMA

Apie prezidento vizitą į Alytų iš anksto nebuvo pranešta. Gitaną Nausėdą pasitiko miesto meras Nerijus Cesiulis. Ar iš susijaudinimo, ar per skubėjimą meras šalies vadovą pasitiko su gaisrininko šalmu, tačiau užsimaukšlinęs jį atvirkščiai. Tiesa, vėliau jį pasitaisė.

Vaikščiodamas po incidento vietą šalies vadovas vaizdą vadino apokaliptiniu.

„Kokie įspūdžiai… Apokaliptinis, aišku, vaizdelis. Bet dabar turbūt nebaisu. Atvažiavome pažiūrėti, išsiaiškinti, kodėl visada taip atsitinka, kad vien vertus turime didvyriškus žmones, kurie yra pasirengę aukoti sveikatą ar gyvybę – ačiū Dievui, to nereikėjo“, – sako G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas pažėrė kritikos atsakingoms ministerijoms ir atskiroms institucijoms. Šalies vadovas mano, kad į 10 parų liepsnojusią gamyklą pažiūrėta aplaidžiai ir Alytus iš tiesų be reikalo buvo paliktas tvarkytis vienas su šia ekologine katastrofa.

REKLAMA

„Ta sistema dirba, nepanaudosiu blogo žodžio – blogai. Turime aiškintis, kodėl neveikia tamprus bendradarbiavimas tarp skirtingų šalies institucijų. Kodėl neidentifikuojamas gaisro lygis toks, koks jis yra. Tai yra adekvatus ir dėl to nepriimamos priemonės, kurias būtų galėta priimti ir anksčiau, ir efektyviau. Ir gal su mažesniais nuostoliais.“

Gaisras visiškai užgesintas penktadienį. Pirmadienį čia dar dirba ugniagesiai: tvarko gaisravietę, renkasi savo įrangą.

Nors ugnis numalšinta, tačiau rūpesčių nemažėja. Gaisravietėje – apie 300 tonų sudegusių padangų. Tik dabar galvojama, kaip jas sutvarkyti, nes, įlūžus gamyklos stogui, sudegusiose padangose yra daug betono.

REKLAMA
REKLAMA

„Penktadienį užgesintas gaisras. Iki šiol ministerija nedavė atsakymo, kas veš, kur veš ir kaip utilizuos visas tas atliekas, kurios yra likusios tame gaisre“, – teigia Alytaus meras Nerijus Cesiulis.

Aplinkos ministras sako, kad atliekas gali tekti netgi išrūšiuoti – atskirti betoną.

„Gumos ir kitas mišinys, kuris yra degus, jis, greičiausiai, bus transportuojamas ir sudegintas ,,Toksikos‘‘ deginimo įrenginyje. Tam jis ir yra pritaikytas. Kalbant apie kitas atliekas, šiandien kaip tik imami mėginiai ir sprendžiama, ar išrūšiuoti, ar visą tą masę talpinti pavojingų atliekų sąvartyne“, – kalbėjo ministras Kęstutis Mažeika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alytaus ir apylinkių gyventojų nuotaikos vis dar slogios. Žmonės džiaugiasi, kad gaisras užgesintas, tačiau nerimauja kaip jis paveiks sveikatą. Nuodingų teršalų prisikvėpavo tiek miestiečiai, tiek aplinkinių kaimų gyventojai.

„Man tai labai kliuvo. Aš esu alergiška tokiems dalykams. Tai dar ir šiandien jaučiu.“

„Mes tokie patys kaip ir visi kiti. Lygiai taip mums baisu, kaip ir visiems kitiems.“

„Labai neramu. Labai. Visokios ir ligos, ir viskas gali kibti.“

„Vis tiek apsiramino viskas turbūt. O vėliau matysime, kada atliks normalesnius tyrimus, paaiškės, kokia ta rizika.“

Manoma, kad sudegė ne mažiau kaip 20 000 padangų. Į aplinką išsiskyrė didelis kiekis pavojingų medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų