REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaune – neeilinis renginys. Savanorių prospekte nutįso spalvingų troleibusų eilė. Ir čia ne koks nors streikas, o išskirtinė „paroda“, kuria atsisveikinama su į užtarnautą poilsį išleidžiamais troleibusais. Juos po truputį keičia naujos transporto priemonės

Kaune – neeilinis renginys. Savanorių prospekte nutįso spalvingų troleibusų eilė. Ir čia ne koks nors streikas, o išskirtinė „paroda“, kuria atsisveikinama su į užtarnautą poilsį išleidžiamais troleibusais. Juos po truputį keičia naujos transporto priemonės

REKLAMA

Troleibusą Kaune „vairuoja“ tėtis Marius su sūnumi Mindaugu.

„Turim keleivį, bilietuką nusipirko, mažajam labai patinka troleibusais važinėt, tai čia neeilinė patirtis prie vairo pasėdėt“, – šypsodamasis sako tėtis Marius.

Tiesa, tai tik smagi imitacija. Įsiamžinti sekmadienį troleibuso vairuotojo kabinoje galėjo tūkstančiai kauniečių ir svečių, mat čia surengta neįprasta paroda po atviru dangumi, o joje – virtinė troleibusų.

„Atsisėdau bandžiau pasukti vairą bet nėjo. – Tai išjungtas turbūt, elektros nėra? – klausia žurnalistė. – Taip“, – sako mažasis parodos lankytojas.

REKLAMA
REKLAMA

„Klaipėdiečiui anūkui smagu pažiūrėti, ten (Klaipėdoje – aut. past.) troleibusų nėra. Vakar su naujuoju pravažiavom maršrutą, tai patiko, o šiandien gerai sutapo viskas – vakarykščiai įspūdžiai ir šio ryto. – O gražu? – klausia žurnalistė. – Gražu labai, originalu ir smagu“, – sako pašnekovė Rūta.

REKLAMA

Daugumai senųjų „Škoda“ troleibusų ši kelionė į Savanorių prospektą buvo paskutinė. Gyventojai atviri – ir smagu, ir liūdna.

„Gaila, kad nebetenkam tokių gražių. Ir kitus galėtų išpaišyti. Puošia Kauną, puošia. Labai smagu. Šitie tiek metų važinėjo, atgyveno savo, bet vis tiek gaila išsiskirti“, – kalba kaunietė Lionė.

Kai kurie praeiviai net galvojo, kad čia koks troleibusų vairuotojų streikas, nors iš tikrųjų Savanorių prospektas virto tiesiog ilga meno galerija. Čia išsirikiavo menininkų išpiešti senieji troleibusai, kurie jau beveik metus išdabinti dardėjo Kauno keliais.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno simboliais išmargintų ir spalvingais eksponatais virtusių troleibusų sekmadienį Savanorių prospekte eksponuojama pusšimtis. O apie kiekvieną pateikta ir labai įdomi informacija, štai kad ir šis eksponatas, pagamintas prieš 35 eris metus: Kauno gatvėmis troleibusas nuriedėjo 1 milijoną 700 tūkstančius kilometrų, o per visą šį laiką sunaudojo 17 padangų komplektų.

Iš viso per metus bemaž 80 troleibusų Kaune pakeitė savo išvaizdą, o juos parodai ant ratų „Ate, senienos, labas, naujienos“ ruošę menininkai atvirauja, kad teko plušėti savaitgaliais ir naktimis, mat dienomis vielabraukiai vežiojo keleivius įvairiais maršrurtais

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dviejų dienų išpiešti taip jau skubant reikėdavo, be didelių pertraukų, visą dieną, kartais užtrukdavom ir iki pirmos valandos – priklausomai kokio sudėtingumo piešinys. Ant troleibuso reikia apeiti ir visus langus, ir neužpiešti ant numerių, ant lempų, tas visas procesas dėl to tampa ilgesnis. Savotiška specifika, aišku, ant langų turi kitus dažus rinktis", – teigia menininkas Timotiejus Norvila-Morfai.

Pasak viešojo transporto įmonės direktoriaus, senuosius troleibusus pamažu keičia nauji. Kauno gatvėmis jau sekmadienį ratus suka 20 naujokų, o iki metų pabaigos „Soliaris“ troleibusų bus keturiskart daugiau – jie patogesni, šiltesni ir jaukesni.

REKLAMA

„Naujieji troleibusai atvažiuos iki šv. Kalėdų, visi 85 turėtų pasiekti Kauną. Ir po Naujųjų metų Kauno gatvėse senųjų troleibusų nebeliks. Be abejo, jeigu iškils tam tikros problemos techninės, tai keletą senųjų troleibusų mes turėsim kaip rezervą", – teigia Mindaugas Grigelis.

Kita dalis senukų bus parduoti arba iškeliaus į metalo laužą. Į troleibusų parko atnaujinimą investuojama beveik 30 milijonų eurų, planuojama gerinti ir infrastruktūrą.

Per ateinančius kelis metus dar beveik 4 milijonai eurų bus investuota į pačio tinklo atnaujinimą ties žiedais ir sankryžom, kad troleibusai šiose vietose riedėtų greičiau", – priduria Kauno vicemeras Andrius Palionis.

Be to, numatyta atnaujinti ir autobusų parką. Skaičiuojama, kad per metus Kauno viešasis transportas perveža apie 77 mln. keleivių.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų