REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalbos apie vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės atstatydinimą iš interneto platybių persikėlė ir į Seimo koridorius. Čia vis garsiau aidi pasiūlymas ministrei rengti interpeliaciją ne tik dėl esą prasto situacijos Alytuje suvaldymo, bet ir aplaidaus požiūrio į vidaus reikalų sistemą. Trys opozicinės Seimo partijos tarpusavyje jau kalbasi, kad lapkritį galėtų rinkti parašus po interpeliacija ir prašyti ministrės atsakyti į iškeltus klausimus.

Kalbos apie vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės atstatydinimą iš interneto platybių persikėlė ir į Seimo koridorius. Čia vis garsiau aidi pasiūlymas ministrei rengti interpeliaciją ne tik dėl esą prasto situacijos Alytuje suvaldymo, bet ir aplaidaus požiūrio į vidaus reikalų sistemą. Trys opozicinės Seimo partijos tarpusavyje jau kalbasi, kad lapkritį galėtų rinkti parašus po interpeliacija ir prašyti ministrės atsakyti į iškeltus klausimus.

REKLAMA

Internetinėje peticijų platformoje daugiau nei 33,3 tūkst. gyventojų jau pasirašė reikalavimą R. Tamašunienei pasitraukti dėl esą prasto reagavimo į gaisrą Alytuje.

„Ekologinė nelaimė Alytuje akivaizdžiai parodė, kad Vyriausybė visiškai neužtikrina savo šalies piliečių saugumo nelaimių atveju, nesugeba suteikti bet kokios realios pagalbos, atvykę katastrofos šeštą dieną, Vyriausybės atstovai nelabai gaudėsi situacijoje, tik trukdė darbą ir jokios realios pagalbos nepasiūlė, maža to, palikusi Alytaus savivaldybę ir jos merą kapstytis patiems, ministrė dar sugebėjo priekaištauti jam dėl piaro ir išrėžti, kad už visus nuostolius gyventojams ir įmonėms atsakys pati savivaldybė“, – rašo peticijos autoriai.

REKLAMA
REKLAMA

Priekaištai dėl gaisro suvaldymo

Pirmieji interpeliacijos vidaus reikalų ministrei klausimą pradėjo kelti konservatoriai. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas Jurgis Razma sako šį klausimą aptaręs ir su kitomis opozicinėmis frakcijomis.

REKLAMA

„Svarstome tą galimybę. Dabar, kai nėra Seimo posėdžių, nevyksta ir frakcijų posėdžiai. Tai mes frakcijos narius šiuo metu apklausiame elektroniniu būdu. Bet, taip, kalbantis su atskirais frakcijos nariais, vyravo nuotaikos, kad ministrė interpeliacijos nusipelno. Na, o kokie bus galutiniai sprendimai, matysime turbūt kitos savaitės pradžioje, frakcijų vadovai gal jau turės savo frakcijų narių nuomonę“, – tv3.lt kalbėjo J. Razma.

Pagrindine galimos interpeliacijos priežastimi konservatorius įvardija reagavimą į ekologinę nelaimę Alytuje. Tiesa, J. Razma pažymi, kad frakcijos kitus ministrės darbo trūkumus aptars kartu ir ras konsensusą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kitus klausimus galima kelti, be abejo, kadangi jau biudžeto projekto teikimas, susijęs su šios ministrės veikla ir atsakomybe. Tai, kas liečia biudžetą, kur ji nepasiekė svarbių poreikių tenkinimo dėl savo sistemos, taip, tuos klausimus galima kelti. Bet galvoju, kad nereikėtų labai praplėsti tą klausimų spektrą, nes kitaip viskas išskystų“, – pridūrė J. Razma.

Klausimai ne tik dėl gaisro

Šią savaitę Socialdemokratų frakcija savo posėdyje kvietė R. Tamašunienę atsakyti į klausimus dėl padėties Alytuje, tačiau frakcijos seniūnas, opozicijos lyderis Julius Sabatauskas teigia, kad frakcija nesulaukė atsakymų, nes daugeliu atveju ministrei advokatavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Interpeliacija yra toks žanras, kai reikia surašyti klausimus, kurie, gal bus ne tik iš šito įvykio, bet apskritai iš vidaus reikalų sistemos, nes ji atsakinga už visą vidaus reikalų sistemą. O ugniagesių gelbėtojų situacija buvo ir prieš tai ne kokia. Tai šis gaisras išryškino sistemines problemas, kurios metai iš metų tęsiasi. Supratu, kad ministrė dirba tik du mėnesius, bet nuo to nėra Lietuvai geriau“, – tv3.lt kalbėjo J. Sabatauskas.

Anot frakcijos seniūno, frakcija dar analizuos kitų metų valstybės biudžeto projektą ir žiūrės, kaip numatyta finansuoti ugniagesius, nes „ši sritis iki šiol buvo viena skurdžiausiai finansuojamų“.

REKLAMA

Seimo narys pripažino, kad kelti klausimus ministrei galima ne tik dėl gaisro Alytuje suvaldymo ar ugniagesių aprūpinimo, bet ir policijos pareigūnų atlyginimų.

„Policijos departamento vadovybės pastangomis tas atlyginimas kilo. Aišku, galima sakyti, vidinėmis pastangomis. Iš išorės pagalbos kaip ir nebuvo, ankstesnis ministras (Eimutis Misiūnas – aut. past.) išvis abejingai į tą žiūrėjo. Tuo labiau, kad dabar priėmė sprendimą atleisti dabartinį policijos generalinį komisarą (Liną Pernavą – aut. past.), kuris, šiaip ar taip policijos darbuotojų apmokėjimą padidino, iš išorės negaudamas jokios pagalbos“, – pastebėjo J. Sabatauskas.

REKLAMA

Dar apsispręs

Liberalų sąjūdis, anot partijos pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, taip pat turi priekaištų ministrei.  

„Tačiau dėl interpeliacijos dar nesame galutinai apsisprendę ir tai padarysime kitos savaitės pradžioje“, – tv3.lt sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Portalas tv3.lt primena, kad spalio 16 dieną Alytuje kilo gaisras įmonės „Ekologistika“ 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto naudotų padangų sandėliuose. Ugnis užgesinta penktadienį, bet iki šiol gaisravietėje dirba ugniagesiai, nes sudegusios padangos dar smilksta ir teršia aplinką. Kelias dienas po gaisro apylinkėse fiksuotas smarkiai padidėjęs oro užterštumas pavojingomis medžiagomis. Alytaus mieste ir rajone paskelbtos ekstremalios situacijos.

Pagal Seimo statutą, ministro interpeliaciją pradėti gali ne mažiau kaip 29 Seimo nariai. Gavęs interpeliaciją Vyriausybės narys privalo ne vėliau kaip per dvi savaites pateikti atsakymus, o Seimas juos gavęs turi apsvarstyti ne vėliau kaip per penkias darbo dienas. Tuomet Seimas balsuoja, ar pritarti ministro atsakymams, o tuo atveju, jei siūloma nepritarti ir ministrui reiškiamas nepasitikėjimas, tokiam sprendimui priimti už balsuoti turi ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų