REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytuje vyksta tokie dalykai, kokių dar greičiausiai nėra buvę. Per dvi dienas padangų perdirbimo gamyklą jau daugiau kaip savaitę gesinantiems ugniagesiams žmonės suaukojo daugiau kaip 100 tūkst. eurų. Sąskaita atsidaryta Alytaus gyventojų iniciatyva. Jie nori po gaisro likvidavimo piniginėmis premijomis apdovanoti ugniagesius, kurie rizikuoja ne tik sveikata, bet ir gyvybe.

Alytuje vyksta tokie dalykai, kokių dar greičiausiai nėra buvę. Per dvi dienas padangų perdirbimo gamyklą jau daugiau kaip savaitę gesinantiems ugniagesiams žmonės suaukojo daugiau kaip 100 tūkst. eurų. Sąskaita atsidaryta Alytaus gyventojų iniciatyva. Jie nori po gaisro likvidavimo piniginėmis premijomis apdovanoti ugniagesius, kurie rizikuoja ne tik sveikata, bet ir gyvybe.

REKLAMA

Alytaus miesto mero patarėjas Aurelijus Jaruševičius peržvelgia specialiai ekologinei katastrofai atidarytą sąskaitą. Ji pilnėja neįtikimais greičiais:

„Vakare darbo dienai besibaigiant 87, šį rytą perlipome šimtą ir šiandien pirmos valandos duomenimis 113 tūkstančių eurų sąskaitoje.“

Atidaryti sąskaitą sugalvojo patys alytiškiai. Pinigai plaukia ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio. Aukoja emigravę tautiečiai. Žmonės sujaudinti pareigūnų atsidavimo, gesinant vieną didžiausių ir pavojingiausių gaisrų Lietuvoje per pastaruosius metus. Viena Lietuvos bendrovė pervedė 10 000 eurų. Žmonės net graudinasi:

REKLAMA
REKLAMA

„Aš dėkinga tiktai tiems žmonėms.“

„Jaučiame labai didelę pagarbą ir nesitikėjau, kad toks vieningas Alytus. Dabar pamačiau, kad tikrai nuostabūs žmonės gyvena Alytuje.“

REKLAMA

„O ką daryt, jei nieko nedaro valdžia? Mes stengiamės iš paskutiniųjų. Kitas galbūt nuo savo šeimos atima ir padeda. Užtai, kad mes žinome kas tai yra.“

„Ir dieną, ir naktį dirbti be jokio poilsio, tai jau čia atsidavimas žmogaus tiktai.“

Pinigai bus skirti pareigūnų premijoms ir gaisro padariniams likviduoti. Daugiau kaip savaitę pragaištingame gaisre dirbantys ugniagesiai kuklinasi. Sako dirba ne dėl premijų. Prie gaisro gesinimo prisideda ir civiliai. Keturi ekskavatoriai nuo smilkstančių padangų traukia per gaisrą įgriuvusį stogą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes atliekame savo pareigą Tėvynei ir džiugu, kad prie mūsų prisidėjo tie civiliai gyventojai, darbuotojai, ekskavatorininkai“, – sako Alytaus PGT vadas Algirdas Butronis.

Tačiau pareigūnas neslepia, kad toks žmonių palaikymas – labai svarbus ir malonus.

„Mums širdį džiugina, kad mes taip vertinami. Labai malonu, visiems ugniagesiams“, – džiaugiasi A. Butronis.

Praeito trečiadienio naktį įsiplieskusį gaisrą gesina apie du šimtai pareigūnų. Iš Alytaus ir aplinkinių miestų. Sakoma, kad premijų dydis visiems prisidėjusiems bus vienodas. O į gaisravietę vis tebevažiuoja žmonės, įmonių atstovai ir veža ugniagesiams maistą, gėrimus ir net higienos priemones:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Labai norėjome prisidėti prie gaisrininkų darbo. Tiesiog atvežėme bendrųjų higienos priemonių. Tai yra dušo geliai, rankų kremai bei šampūnai. Išreikšti palaikymą, kad gaisrininkai jaustų, kad ir mes palaikome juos.“

Tiesa, žmonių prašoma maisto jau nebevežti. Ugniagesiai nebesuvalgo visko.

Palepinti nuodingą gaisrą gesinančius ugniagesius ir kitus darbuotojus panoro ir miestai kaimynai. Štai Druskininkų ir Birštono kurortai kviečia juos nemokamai ilsėtis ir mėgautis SPA procedūromis, viešbučių kambariais, kitais malonumais. Pareigūnai kviečiami atvykti su šeimomis. Restoranai siūlo vaišinti vakarienėmis, net į spektaklius kviečiama atvykti.

REKLAMA

„Į visus SPA centrus jiems kvietimai. Na, gražu. Dar nesuvedėme visko, kaip čia atrodys visko. Bet galbūt tai pirmas toks gaisro gesinimo atvejis Lietuvoje, kai tauta taip pamils savo didvyrius“, – teigia Alytaus meras Nerijus Cesiulis.

Situacija gaisravietėje gerėja. Šiandien dūmų jau visai nematyti. Tačiau dar neaišku kada visiškai pavyks likviduoti gaisrą. Į Alytaus ligoninę šiomis dienomis pateko penki ugniagesiai. Vienas atvežtas be sąmonės.

Trims pareigūnams nustatytas išsekimas ir skysčių netekimas, kiti du su kitokiais negalavimais. Po apžiūros visi išleisti namo.

„Anglies monoksido koncentracija padidėjusi kraujyje, liaudiškai tariant – smalkės. Ir dar plius – didelis vandens praradimas, Sąlygos sunkios yra, temperatūra aukšta, žmonės prakaituoja, praranda vandenį“, – pasakoja ligoninės direktoriaus pavaduotojas Dmitrij Kačiurin.

REKLAMA

Į medikus pastarosiomis dienomis kreipėsi ir 20 Alytaus gyventojų. Jie skundėsi pykinimu, galvos svaigimu. Nė vienas žmogus į ligoninė nepaguldytas.

Aplinkosaugininkai nuo šiandien pradėjo vertinti kiek žalos galėjo padaryti gaisras aplinkai. Nuostoliai manoma bus milijoniniai. Į orą pateko didžiuliai kiekiai nuodingų medžiagų. Nuostolių atlyginimo gali prašyti ir verslininkai. Daug įmonių, kurios pateko į uždūmintą zoną nedirbo. Tik dar neaišku kas žalą atlygins. Pradėtas ikiteisminis tyrimas, pareigūnai aiškinasi kas už tai atsakingas. Gali būti, kad sudegė ne mažiau 20 000 padangų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų