REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl oro taršos po gaisro padangų perdirbimo gamykloje Alytuje į medikus kreipėsi aštuoni žmonės, pranešė sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

Dėl oro taršos po gaisro padangų perdirbimo gamykloje Alytuje į medikus kreipėsi aštuoni žmonės, pranešė sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis.

REKLAMA

„Kalbėjau su S. Kudirkos ligoninės vyriausiuoju gydytoju, jis informavo, kad per gaisro laikotarpį į jų įstaigą dėl galimo gaisro poveikio kreipėsi aštuoni žmonės, iš kurių trys galėtų būti siejami su oro tarša“, – sakė jis.

Viceministras pabrėžė, kad galutinės išvados, jog tie asmenys blogai pasijuto būtent dėl gaisro padarinių, nėra.

Šią informaciją per Seimo Sveikatos apsaugos komiteto posėdį patvirtino ir Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kanapickas teigė, kad medikų pagalbos prireikė keturiems gaisravietėje dirbusiems ugniagesiams. Trims iš jų nustatytas nuovargis, vienas paskiepytas nuo stabligės, nes dirbdamas įsidrėskė koją.

REKLAMA
REKLAMA

M. Kanapickas pranešė, kad bus patikrinta visų gaisravietėje dirbusių ugniagesių sveikata.

Atliekami matavimai

Sveikatos apsaugos viceministro teigimu, pirmieji duomenys rodo, kad didelės žalos gaisras žmonių sveikatai nepadarė.

REKLAMA

„Darytina išvada, kad žmonės laiku sureagavo ir, tai, kas vyko Alytaus mieste, labai didelio poveikio gyventojų sveikatai nesukėlė“, – per Seimo komiteto posėdį sakė A. Šešelgis.

Anot jo, didžiausias teršalų kiekis teko Alytaus priemiesčiui Miklusėnams, tačiau daugelis gyventojų atsižvelgė į mero raginimą ir iš ten išvyko.

Tuo pačiu viceministras akcentavo, kad bus daromi išsamūs tyrimai nustatyti užterštumo lygį.

„Dabar atliekami visi būtini plataus masto matavimai, bandoma nustatyti užterštumo lygį“, – teigė jis.

Alytaus vicemerė J. Šukevičienė tvirtino, kad teršalai galėjo pasklisti po teritoriją, kur gyvena apie 100 tūkst. gyventojų. 

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, gyventojams buvo suteiktos visos galimybės išvykti iš pavojingų teritorijų, netoli degusios gamyklos buvusio 93 Medicinos reabilitacijos ir sporto centro pacientai evakuoti iškart.

Žada biomonitoringą

Vicemerė sakė, kad kol kas sunku pasakyti, kokie bus gaisro padariniai sveikatai.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad šiuo metu Alytuje užtikrinama visa būtina medicinos pagalba.

Kada galėtų paaiškėti tikrieji gaisro padariniai žmonių sveikatai, jis nesiryžo prognozuoti. Pasak jo, tam reikia turėtų visų tyrimų – dirvožemio, vandens, oro, užterštoje zonoje buvusių žmonių kraujo, šlapimo – duomenis.

„Ką mes dabar planuojame daryti, yra toks terminas kaip biomonitoringas. Iš žmogaus kraujo, šlapimo paimtos tam tikros medžiagos, metabolitai, leidžia vertinti, pasižiūrėti, spėti tam tikrus ilgalaikius reiškinius. Tai yra ilgai trunkantis procesas, jis trumpalaikių pasekmių nei išaiškina, nei įvertina, tai labiau ilgalaikiam žalos vertinimui“, – aiškino A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis teigė, kad pakenkti sveikatai gali lakiosios dalelės, kurias išskiria degančios padangos ir kurių galėjo prisikvėpuoti vietos gyventojai.

„Jos tokių labai staigių pasekmių nesukelia, nebent jų būtų prisikvėpuojama labai daug. (...) sprendžiant iš to, kad žmonių nesikreipė su ūmiais apsinuodijimo reiškiniais, matyt, žmonės tokių didelių toksinių dozių, kurios iš karto sukeltų pasekmes sveikatai, negavo“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

„Jos gali ir onkologinius susirgimus sukelti, ir kraujodaros sistemą gali paveikti. Tai yra ilgalaikėje perspektyvoje. Klausimas, kiek tokia trumpa ekspozicija, gali sukelti tokius padarinius“, – svarstė jis.

REKLAMA

Taršos nebefiksuoja

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas M. Kanapickas ketvirtadienį pranešė, kad padangų perdirbimo gamykloje atviro degimo nebėra.

„Norėčiau pranešti gerą žinią – atviro intensyvaus degimo nėra“, – sakė jis.

Aplinkos viceministrės Justinos Grigaravičienės duomenimis, ir trečiadienį, ir ketvirtadienio rytą oro tarša nei Alytuje, nei Alytaus rajone neviršijo normų.

Spalio 16 dieną kilo gaisras įmonės „Ekologistika“ 2 tūkst. kvadratinių metrų ploto naudotų padangų sandėliuose. Ugnis užgesinta penktadienį, bet iki šiol gaisravietėje dirba ugniagesiai, nes sudegusios padangos dar smilksta ir teršia aplinką.

Kelias dienas po gaisro apylinkėse fiksuotas smarkiai padidėjęs oro užterštumas pavojingomis medžiagomis.

Alytaus mieste ir rajone paskelbtos ekstremalios situacijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų